Main menu

header

956 14 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Pandemia de SARS-CoV-2 a demonstrat capacitatea companiilor farmaceutice de a crea rapid un vaccin care să abordeze o problemă de sănătate extinsă la nivel global. Încurajați de acest succes și de avansul inteligenței artificiale, care scurtează și mai mult perioada necesară cercetărilor, mai multe vaccinuri sunt în fază experimentală, pentru unele dintre cele mai grave și mai răspândite afecțiuni.

Eliminarea tumorilor pancreatice

Un studiu preliminar pe animale de laborator, derulat de oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts, SUA, dă mari speranțe pentru persoanele diagnosticate cu agresivul cancer pancreatic, care are una dintre cele mai scăzute șanse de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer. Un vaccin experimental a demonstrat că poate „elimina” 43% din tumorile pancreatice și a prevenit revenirea cancerelor. Vaccinul folosește o metodă de stimulare a unui răspuns imunitar și conține o bucată din tumora primitorului, care antrenează corpul să lupte cu propriul cancer. Echipa de specialiști americani speră să înceapă testele pe oameni în următorii ani. Inițial, echipa de cercetare va folosi vaccinul pentru a trata cancerul hepatic, apoi va urma cel pancreatic. Noul vaccin este format dintr-o moleculă luată din interiorul unei celule canceroase și învelită într-o proteină dintr-un ou de găină. Molecula și proteina sunt livrate în interiorul unei bacterii salmonella modificate genetic, care este netoxică și eliberează vaccinul, declanșând un răspuns imunitar. „Am avut vindecare completă la trei din șapte modele de șoareci cu cancer pancreatic”, detaliază specialistul Neil Forbes, profesor de inginerie chimică și autor principal al lucrării. Echipa plănuiește să solicite aprobarea Autorității pentru Alimente și Medicamente pentru a demara studiile clinice. Noua imunoterapie are potențialul de a fi eficientă într-o gamă largă de tipuri de cancer.

Reducerea deceselor în infecțiile cu virusul sincițial respirator

Vaccinul experimental pentru virusul sincițial respirator (RSV) a prevenit în mod eficient simptomele bolii la adulții în vârstă, într-un studiu clinic amplu, a anunțat compania. RSV este un virus respirator comun, care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Dar, în special în rândul copiilor mici și adulților mai în vârstă, poate duce uneori la boli mai severe, inclusiv pneumonie și infecții ale tractului respirator inferior. În studiu, vaccinul creat de compania Moderna a fost eficient în proporție de 83,7% în prevenirea a două sau mai multe simptome ale bolii tractului respirator inferior generat de RSV și cu 82,4% eficient împotriva a trei sau mai multe simptome. În prezent, niciun vaccin împotriva RSV nu este aprobat, dar rezultatele Moderna sunt un mare pas înainte, spun experții. „Este cu adevărat încurajator să vezi acest tip de eficacitate. Acest vaccin ar putea avea implicații cu adevărat incredibile pentru adulții în vârstă în ceea ce privește reducerea deceselor”, spune Kristin Moffit, medic de boli infecțioase la Spitalul de Copii din Boston. Printre adulții de peste 65 de ani, RSV este responsabil pentru 60.000 până la 120.000 de spitalizări și 6.000 până la 10.000 de decese în fiecare an. Studiul a implicat 37.000 de participanți din 22 de țări - toți cu vârsta peste 60 de ani. Potrivit lui Stephen Hoge, președintele Moderna, compania a început, de asemenea, să analizeze eficacitatea vaccinului împotriva bolilor severe și a spitalizării. Și companiile farmaceutice Pfizer și GSK au anunțat rezultatele studiilor separate ale vaccinurilor RSV pentru adulții în vârstă, cu rezultate notabile.

Serul care împiedică opioidele să ajungă la creier

Primul vaccin experimental testat în Statele Unite pentru tratamentul tulburării consumului de opioide este analizat într-un studiu clinic de cercetătorii de la Universitatea Columbia. „Aproximativ jumătate dintre persoanele care folosesc medicamentele împotriva acestei dependențe recidivează. Un vaccin care durează câteva luni, administrat în combinație cu oricare dintre aceste medicamente, ar putea ajuta mult mai mulți oameni să-și învingă dependența și, potențial, să-i protejeze de un deces prin supradoză”, explică expertul Sandra Comer. Vaccinul experimental este conceput pentru a preveni intrarea oxicodonei în creier, unde afectează centrii respiratori. „Această muncă inovatoare asupra flagelului dependenței aduce speranța unui mare impact”, spune Jeffrey A. Lieberman, președinte al Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea Columbia. Dacă o persoană ia oxicodonă după vaccinare, anticorpii se fixează pe medicament și îl împiedică să traverseze bariera hemato-encefalică, iar opioidul nu ajunge la creier.

Formulă personalizată pentru pacienții cu melanom

Vaccinurile cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați previn bolile, în timp ce un nou ser experimental împotriva cancerului de piele tratează pacienții care sunt deja bolnavi. Concluziile studiilor clinice pentru formula experimentală dezvoltată de compania de biotehnologie Moderna sunt încurajatoare: antrenează sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva unui agent specific care provoacă boala, în același mod în care funcționează vaccinurile preventive, doar că în acest caz invadatorul este o tumoare, o versiune a celulelor normale care găzduiește proteine anormale, pe care sistemul imunitar le poate recunoaște ca fiind străine și le poate ataca. Vaccinul împotriva melanomului este adaptat fiecărui pacient. Când se administrează acest ser personalizat cu ARNm, organismul traduce materialul genetic în proteine specifice tumorii pacientului, rezultând un răspuns imun împotriva tumorii.

Medicii din SUA testează primul vaccin împotriva dependenţei de droguri

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, testează o formulă de vaccin universal pan-coronavirus

Tratarea alergiei la părul de pisică

Compania farmaceutică franco-canadiană Angany a demarat un prim studiu clinic care are drept obiectiv testarea pe oameni a unui vaccin pentru tratarea alergiei la părul de pisică. Vaccinul, denumit ANG-101, are la bază dezvoltarea unei bioparticule „care imită forma şi mărimea unui virus şi a cărei suprafaţă este acoperită de mii de copii ale alergenului principal al pisicii, pro- teina Fel d1”, a explicat compania, într-un comunicat. Primii pacienţi care vor participa la studiul clinic au fost recrutaţi la spitalul Royal Brompton, din Londra. Testat în prealabil pe animale, acest tratament a declanşat „o producţie de anticorpi foarte puternică, capabilă să blocheze reacţia alergică”, punctează co-fondatorul Angany, Loic Faye. Tratamentul actual împotriva alergiilor constă în injectarea unor doze din extrase de alergeni, însă acest proces de desensibilizare este adesea lung şi nu întotdeauna eficient. Antihistaminicele sunt utilizate, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor asociate alergiilor. „ANG-101 este primul dintr-un portofoliu de vaccinuri în dezvoltare care vizează alergiile majore de care suferă oamenii”, a subliniat Louis-Philippe Vézina, preşedinte-director general al Angany.