Main menu

header

963 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Afecțiune intrată în prim-planul atenției lumii medicale mai recent, comoţia cardiacă este cauza de moarte subită survenită în urma unei lovituri precordiale şi apare frecvent în sport, mai ales în cel de echipă, la impacturi nu neapărat foarte intense. Cel mai adesea după un asemenea episod, victimele intră în fibrilaţie ventriculară. Şansele de supravieţuire sunt extrem de mici, dar s-au înregistrat cazuri de resuscitare cu succes dacă se realizează defibrilarea precoce.

Resuscitarea rapidă crește șansele de supraviețuire

Medicii avertizează că o afecțiune a inimii cu mare potențial fatal, comoţia cardiacă, faimoasă în special după experiența aproape de moarte a unor sportivi cu mare vizibilitate publică, este o amenințare foarte reală. Un studiu de caz arată că așa-numita commotio cordis poate lovi chiar și un adolescent, altfel sănătos, într-un sport de contact ușor. Nu s-au știut multe despre această afecțiune înainte ca un fundaș al echipei Buffalo Bills, Damar Hamlin, să-și piardă viața într-unul dintre cele mai terifiante momente care s-au întâmplat vreodată pe un teren de fotbal. Hamlin a suferit o comoție cardiacă, după ce a fost lovit în piept în timpul unui meci. La acest deces au asistat milioane de oameni, prin televiziunea în direct. Și în România a avut loc un incident de acest fel, în timpul unui turneu de baschet pentru tineri - un sportiv de 18 ani a fost lovit din greșeală în piept de cotul unui adversar, dar, din fericire, incidentul a fost surprins pe video și tânărul a fost resuscitat la timp pentru a rămâne în viață.

O lovitură în piept declanșează fibrilația ventriculară

Comoția cardiacă apare atunci când o lovitură în piept declanșează fibrilația ventriculară, tulburare de ritm cardiac care pune viața în pericol, într-o fereastră îngustă, de 20 de milisecunde, în timpul undei T a ciclului electric al inimii. „Există un oarecare scepticism cu privire la existența afecțiunii. Deoarece cazul baschetbalistului român a fost înregistrat și documentat, validează commotio cordis. Este un fenomen real și se întâmplă la oameni reali, și în sport, și în viața de zi cu zi”, explică medicul Barry J. Maron, de la Minneapolis Heart Institute Foundation, din SUA. În multe cazuri, cei afectați au o stare de sănătate bună, fără afecțiuni cardiovasculare sau istoric familial de astfel de boli. Pe de altă parte, cei care au supraviețuit și-au reluat rapid activitatea obișnuită și nu au manifestat afectări ulterioare ale activității inimii. „Subliniem că acest fenomen poate apărea practic în orice circumstanță în care există posibilitatea unui contact fizic corporal de orice magnitudine sau a unor lovituri în piept induse de proiectile”, adaugă Maron.

Lovitura creşte rapid presiunea în ventriculul stâng de la care survine fibrilaţia ventriculară

Peste 180 de cazuri de comoție cardiacă există în datele Registrului de Comoţie Cardiacă SUA, cele mai multe victime fiind tineri sportivi de sex masculin (vârsta medie 14 ani)

Episoade raportate în peste 20 de ţări

Printre factorii documentați care induc moartea subită în urma unei astfel de lovituri care generează comoție cardiacă sunt, alături de locul impactului, viteza acestuia şi duritatea obiectului. Astfel, în urma loviturii creşte rapid presiunea în ventriculul stâng, iar în final survine fibrilaţia ventriculară din comoţia cardiacă. Lovitura generatoare se situează la nivelul ventriculului stâng într-un anumit moment, foarte precis, iar șansele ca o lovitură de acest gen să se petreacă exact înainte de vârful undei T sunt destul de mici. În același timp, aceste episoade au fost raportate în peste 20 de țări din întreaga lume, deși rămân relativ rare.