Main menu

header

967 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Persoanele trecute de o anumită vârstă pot fi diagnosticate la un moment dat cu osteoporoză, o boală care afectează un mare număr de oameni și care are urmări grave, de la fracturi până la dizabilitate și limitarea drastică a mobilității. În căutarea formulelor de prevenție și tratament, specialiștii au descoperit că sănătatea oaselor este direct legată (și) de cea a microbiomului intestinal.

Axa intestin-os

Microbiomul intestinal cuprinde trilioane de microorganisme. În ultimii ani, cercetătorii s-au concentrat pe microbiomul intestinal și asupra modului în care acesta afectează sănătatea generală a organismului. Studiu după studiu, s-a constatat că acest cumul de bacterii și ciuperci este legat de obezitate, sindromul colonului iritabil, diabet de tip II, depresie, boli autoimune. O recentă cercetare în domeniu, derulată de experții de la Marcus Institute for Aging Research, din Boston, Massachusetts, SUA, a identificat bacterii specifice din microbiomul intestinal legate de sănătatea scheletului. De la aceste concluzii au pornit alte serii de studii, efectuate de Harvard Medical School și Beth Israel Deaconess Medical Center, care au confirmat legătura dintre microflora intestinală și osteoporoză, numind-o axa intestin-os.

Suplimentele cu prebiotice și probiotice pot inversa declinul

Studiul publicat în revista Frontiers in Endocrinology arată că dieta are un impact profund asupra sănătății oaselor. De exemplu, o bacterie din intestin numită Faecalibacterium prausnitzii a fost legată de susținerea formării oaselor și produce acid butiric, care reglează metabolismul osos. Ca urmare, consumul de fructe și legume bogate în vitamina C va stimula producția de masă osoasă, protejând și celulele osoase în fața deteriorării. Pe de altă parte, specialiștii au demonstrat că modificările microbiomului intestinal pot contribui la pierdere osoasă, iar administrarea de suplimente nutritive cu prebiotice și probiotice previne acest declin, ba chiar poate inversa procesul. În aceste condiții, oamenii de știință consideră că microbiomul intestinal reprezintă o nouă țintă terapeutică pentru tratarea osteoporozei, precum și pentru prevenirea fracturilor osoase.

Predispoziție la fracturi

Osteoporoza este o afecțiune care provoacă oase slabe, poroase. În aceste cazuri, organismul reabsoarbe mai mult țesut osos și produce mai puțin pentru a-l înlocui, scăzând densitatea osoasă. La persoanele cu osteoporoză crește riscul de fracturi, în special la șold, la vertebrele coloa- nei vertebrale și la unele articulații periferice, cum ar fi încheieturile mâinii. Oasele fragile pot duce, de asemenea, la o postură necorespunzătoare și la dureri de spate. Fundația Internațională pentru Osteoporoză estimează că peste 44 de milioane de oameni au în prezent osteoporoză numai în SUA. „În acest moment, singurele tratamente pentru osteoporoză sunt medicamentele care sunt administrate femeilor cu această boală. Dacă ar exista abordări pentru păstrarea rezistenței scheletice odată cu îmbătrânirea, atunci mai puține femei ar face osteoporoză și ar avea nevoie de tratament medicamentos”, explică specialistul Douglas P. Kiel, autor principal al studiului care a legat osteoporoza de microflora intestinală.

Durerile și scăderea în înălțime, semnale de alarmă

Osteoporoza se dezvoltă lent și o persoană poate să nu știe că are această boală până când suferă o fractură după un incident minor. Chiar și tusea sau strănutul ajung să poată provoca o ruptură a oaselor osteoporotice. Semnalele de alarmă care trebuie să trimită o persoană la medic sunt disconfortul sever în oricare dintre locurile comune pentru leziuni osoase osteoporotice, care ar putea indica o fractură neașteptată sau neidentificată. De asemenea, alte semne sunt o scădere în înălțime sau chiar nepotrivirea hainelor, care indică modificări ale scheletului. Odată diagnosticată, osteoporoza este tratată medicamentos, cu scopul de a încetini sau de a preveni dezvoltarea bolii, de a menține densitatea minerală osoasă, de a reduce durerea și de a maximiza capacitatea pacientului de a-și continua viața de fiecare zi. Persoanele cu risc de osteoporoză și fracturi pot folosi măsuri preventive ale stilului de viață și suplimente pentru a atinge aceste obiective. De asemenea, una dintre cele mai promițătoare metode de tratament este terapia cu celule stem, care a demonstrat inversarea bolii la animalele de laborator studiate.

Sedentarismul, cel mai mare factor de risc care poate fi modificat

Medicii au identificat mai mulți factori de risc pentru osteoporoză, dintre care doar o parte sunt modificabili. Astfel, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, osul se descompune mai repede decât se reconstruiește. Osteoporoza se poate dezvolta dacă această degradare are loc în mod excesiv. Boala poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar este cel mai probabil să apară la femei, după menopauză, din cauza scăderii bruște a estrogenului. Potrivit Colegiului American de Reumatologie, factorii de risc nemodificabili includ vârsta, reducerea nivelului hormonilor sexuali, înălțimea și greutatea, factorii genetici, istoricul fracturilor. Factorii de risc modificabili sunt din categoria stilului de viață. Primul „inamic” al sănătății osoase a persoanelor cu predispoziție la osteoporoză este sedentarismul. Mai departe, alimentația greșită, care aduce kilograme în plus, este un alt factor care contribuie la apariția și agravarea bolii, alături de unele medicamente mai puternice sau unele tratamente ori afecțiuni hormonale.

Un studiu recent a constatat că oamenii care au trăit 90 de ani sau mai mult în zonele rurale din statul american Arkansas au avut un procent scăzut de osteoporoză și de fracturi osoase

Prevenire prin stil de viaţă: alimentaţie şi mişcare

Anumite modificări ale stilului de viață pot reduce riscul de osteoporoză. Cele mai importante țin de alimentație - produsele lactate sunt o sursă bogată de calciu, care poate ajuta o persoană să reducă riscul de boală. Femeile care au peste 51 de ani și toți adulții de la 71 de ani în sus ar trebui să aibă un aport zilnic de 1.200 mg. Sursele alimentare mai includ legume cu frunze verzi, pește, cereale fortificate. Iar dacă aportul de calciu al unei persoane este inadecvat, suplimentele sunt o opțiune. Vitamina D joacă, de asemenea, un rol-cheie în prevenirea osteoporozei, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul. Sursele includ alimente fortificate, peștele de apă sărată și ficatul, alături de expunerea moderată la soare. Alte modalități de a minimiza riscul de osteoporoză sunt evitarea fumatului, deoarece aceasta poate reduce creșterea oaselor noi și poate scădea nivelul de estrogen la femei, limitarea consumului de alcool, efectuarea regulată de exerciții fizice de susținere a greutății, cum ar fi mersul pe jos, deoarece acestea promovează oasele sănătoase și le întărește sprijinul din partea mușchilor, antrenamente pentru promovarea flexibilității și echilibrului, precum yoga, care pot reduce riscul de cădere și fracturi.