Main menu

header

968 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Multe persoane cu COVID-19 de lungă durată se simt obosite și suferă de dureri musculare pentru perioade lungi după exercițiile fizice, aceste efecte având la bază modificările biologice induse de boală, arată oamenii de știință.

Leziuni musculare severe, prezența microcheagurilor de sânge

Experții de la Vrije Universiteit, din Amsterdam, afirmă că au dovezi că persoanele cu COVID-19 de lungă durată sunt expuse unui risc major ca exercițiile fizice pe care le efectuează să fie debilitante. Aceste urmări sunt puse pe seama leziunilor musculare severe, problemelor mitocondriale și prezenței microcheagurilor de sânge în organism ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2. Practic, specialișltii afirmă că pacienții cu COVID-19 de lungă durată experimentează o agravare a simptomelor timp de mai multe săptămâni după doar o sesiune de exerciții fizice. Publicat în revista Nature Communications, studiul a implicat pacienți cu aceste simptome, care au raportat că s-au confruntat cu stare de rău după antrenamente, chiar dacă nu au fost internați în spitale pe parcursul bolii, fuseseră sănătoși înainte de infectare și se aflau la vârstă activă.

Disfuncție mitocondrială

Echipa de experți a descoperit, de asemenea, semne că mitocondriile la persoanele afectate de infectarea cu SARS-CoV-2 nu au funcționat la fel de bine ca ale participanților sănătoși. De altfel, compararea mostrelor prelevate înainte și după exerciții a pus în evidență că funcția mitocondriilor s-a înrăutățit după exerciții fizice la cei cu COVID-19 de lungă durată. „Boala deteriorează mușchii și metabolismul, putându-se astfel explica de ce sunt resimțite dureri musculare și o stare prelungită de oboseală chiar și după mai multe săptămâni de la efectuarea unui exercițiu”, punctează expertul Rob Wüst. Pe de altă parte, cercetări similare, derulate la Universitatea Oxford, au avut același rezultat - disfuncția mitocondrială joacă un rol important în oboseala resimțită de persoanele cu COVID-19 de lungă durată care revin la activitatea fizică regulată. Potrivit specialistului Betty Raman, tratamentele care îmbunătățesc sănătatea mitocondrială ar putea fi benefice, chiar dacă trebuie luată în calcul și inflamația persistentă ca factor declanșator al acestui tip de epuizare fizică.

Potrivit estimărilor, COVID-19 de lungă durată afectează aproximativ două milioane de persoane numai în Marea Britanie (The Guardian)

Semne ale reacţiei corpului agresat

Deși a existat o variație între rezultatele participanților la cercetarea din Amsterdam, aceasta a relevat faptul că persoanele cu COVID-19 de lungă durată au înregistrat o capacitate de exercițiu mult mai redusă decât voluntarii sănătoși. Concret, s-a pus în evidență că persoanele care avuseseră boala aveau o proporție mai mare de fibre albe în mușchi și implicit mai puține structuri producătoare de energie în celulele lor, acești voluntari având și mult mai multe leziuni tisulare după exerciții și semne ale reacției corpului agresat - tendința de a accelera repararea. „Aceasta poate explica, printre altele, durerea musculară pe care o experimentează acești pacienți după exerciții”, explică Wüst.