Main menu

header

968 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

După moartea tragică a artistei Sinead O’Connor, care și-a pierdut viața după ce iubitul său fiu a decedat, a reintrat în prim-plan una dintre afecțiunile care mai au încă multe necunoscute și care este denumită de oamenii de știință cardiomiopatia takotsubo - sau sindromul inimii frânte.

Expune la deces ca un atac de cord

Cardiomiopatia takotsubo este o afecțiune temporară a inimii, care se dezvoltă ca răspuns la o experiență emoțională sau fizică intensă. Cunoscută și sub denumirea de sindromul inimii frânte, aceasta implică o schimbare de formă a camerei principale a inimii, care astfel nu mai poate pompa sângele în mod eficient. Potrivit cercetărilor de la Unitatea de Cercetare Cardiologică și Cardiovasculară de la Universitatea din Aberdeen, pacienții cu sindromul de inimă frântă sunt mai expuși riscului de a muri decât populația generală. Studiul experților scoțieni a analizat pacienții cu takotsubo și i-a comparat cu cei cu atac de cord și cu populația generală, pe parcursul mai multor ani. S-a descoperit că pacienții cu sindromul inimii frânte nu au înregistrat o rată de îmbunătățire a stării de sănătate după medicamente. Concret, specialiștii au concluzionat că persoanele cu takotsubo au o rată de supraviețuire mai redusă decât populația generală și sunt la fel de vulnerabili la deces ca și pacienții care au avut un atac de cord.

Implică insuficiență cardiacă

Cardiomiopatia takotsubo apare atunci când ventriculul stâng se balonează și se slăbește brusc, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Se poate dezvolta la orice vârstă. Simptomele pot părea ca ale unui atac de cord, cu dificultăți de respirație și dureri severe în piept. Dar takotsubo este o afecțiune complet diferită și, spre deosebire de un atac de cord, pacienții nu suferă de un blocaj al arterelor care alimentează inima cu sânge. „Acest tip de cardiomiopatie poate fi declanșată de suferință emoțională extremă, de unde și denumirea sa de sindromul inimii frânte. Evenimentul survine ca o reacție la evenimente foarte supărătoare, cum ar fi moartea unui membru al familiei, sfârșitul unei relații sau o boală, când semnalele de suferință călătoresc de la creier la inimă”, detaliază specialistul Dana Dawson.

„Pacienții cu sindromul inimii frânte au o vulnerabilitate crescută la dezvoltarea afecțiunilor cardiace. Este vital să identificăm modalități precise de a trata acest grup unic de oameni“ (Dana Dawson, Universitatea din Aberdeen, Scoția)

Cardiomiopatia takotsubo apare când ventriculul stâng se balonează şi se slăbeşte brusc, ceea ce duce la insuficienţă cardiacă

Posibilitate de refacere completă

Boala potențial fatală afectează aproximativ 2.500 de britanici pe an și apare adesea după decesul unei persoane apropiate. Aproximativ 90% dintre pacienți sunt femei cu vârsta de peste 50 de ani și un bolnav din 20 decedează în spital. Pe de altă parte, sindromul inimii frânte este de obicei temporar și multe persoane își revin complet după un astfel de episod, chiar dacă nu toate, iar unele pot suferi de efecte pe termen lung, inclusiv dureri în piept, palpitații și dificultăți de respirație. În mod normal, mușchiul inimii se vindecă de obicei în câteva săptămâni, dar este posibil să fie nevoie de verificări regulate la medic, pentru a se monitoriza recuperarea inimii. De asemenea, experții recomandă evitarea oricărui stres fizic sau emoțional, mai ales legat de motivul care a declanșat afecțiunea. Reabilitarea cardiacă direcționată de medicul specialist învață pacienții cum să rămână sănătoși, să aibă mai multe cunoștințe despre sindromul inimii frânte și să reducă riscul unui nou episod.