Main menu

header

969 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Realitate tulburătoare pentru părinţi din întreaga lume, sindromul morţii subite la sugari este o afecţiune care implică decesul aparent inexplicabil al unui bebeluș sănătos. Provocare medicală şi emoţională majoră, acest fenomen este studiat constant de cercetătorii care încearcă să stabilească reperele prevenirii acestei tragedii.

Convulsii în timpul somnului

Convulsiile din timpul somnului pot fi responsabile pentru unele decese subite la copiii mici, potrivit cercetătorilor de la NYU Langone Health, care au folosit videoclipuri de monitorizare de acasă donate de familiile a șapte micuți care au murit, pentru a se analiza care ar fi putut fi cauza. Se estimează că sindromul morţii subite la copiii mici provoacă peste 400 de decese pe an numai în SUA, mai ales în timpul somnului. Puțin peste jumătate dintre aceste cazuri sunt la copii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 4 ani. Descoperirile, publicate în jurnalul Neurology Thursday, arată că cinci dintre șapte copii mici au murit la scurt timp după mișcări pe care o echipă de specialiști le-a considerat a fi o criză. Convulsiile au durat mai puțin de 60 de secunde și au avut loc cu 30 de minute înainte de moartea fiecărui copil, arată autorii. „Studiul nostru oferă prima dovadă directă că aceste convulsii pot fi responsabile pentru unele decese subite la copii”, susține specialistul Laura Gould.

Factori genetici, probleme respiratorii

Sindromul morţii subite la sugari este definit de apariţia bruscă a decesului, fără să existe vreun simptom premergător, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil, aproape imposibil, să poată fi identificate anumite semne de avertizare. Cu toate acestea, în cazul unora dintre sugari pot să apară anumite simptome vagi înainte de tragicul eveniment, fiind uneori vorba despre dificultăţi de respiraţie sau stare de iritabilitate. În general, nu sunt foarte clare cauzele care determină sindromul morţii subite la sugari, dar până în momentul de faţă, printre cauzele suspectate de specialişti se numără factorii genetici, problemele de natură respiratorie, expunerea la fumul de ţigară sau la un mediu nesănătos. Abordarea sindromului morţii subite la sugari presupune o colaborare multidisciplinară, care implică medici pediatri, neonatologi şi specialişti în psihiatrie infantilă.

Faptul că tehnologia este din ce în ce mai avansată permite monitorizarea cu uşurinţă a sugarilor pentru a se preveni pe cât posibil sindromul morţii subite

Consiliere medicală, mediu sigur

Sindromul morţii subite la sugari poate fi prevenit într-o oarecare măsură, însă este necesar ca părinţii şi îngrijitorii să ia măsuri pentru reducerea riscurilor. De exemplu, una dintre acestea este reprezentată de aşezarea sugarului pe spate, atunci când trebuie să doarmă. Este important ca mediul în care doarme copilul să fie unul sigur şi trebuie evitată supraîncălzirea mediului respectiv pe parcursul somnului. De asemenea, se impune să fie efectuate în mod regulat controale la medic. Întrucât nu a fost identificată o cauză clară pentru sindromul morţii subite la copii, încă nu există un tratament specific. Cu cât părinţii sunt mai eficient consiliaţi din punct de vedere medical şi cu cât mediul de somn asigurat pentru sugar este mai sigur, cu atât riscurile sunt mai reduse. Pe de altă parte, deși nu există semne de avertizare evidente, părinții pot fi conștienți de convulsiile febrile care pot prezenta un potențial risc, menționează corespondentul medical al CBS News, medicul Jon LaPook, care lucrează la NYU Langone.