Main menu

header

969 15 1de Georgiana Mihalcea

Dacă suferiți de dureri intense și recurente într-o regiune musculară, articulară sau tendinoasă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o ecografie musculo-scheletică. Precizia acestei examinări cu ajutorul ultrasunetelor și viteza acesteia sunt ideale pentru diagnosticarea unei afecțiuni în una dintre următoarele zone: umăr, cot, încheietura mâinii, degete, șold, genunchi, gleznă sau picior. Domnul Cezar Beţianu (medalion), medic primar radiologie şi imagistică medicală, de la Clinica Top Doctors, spune că această metodă este foarte eficientă pentru explorarea țesuturilor moi, iar analiza imaginilor duce la propunerea celui mai potrivit tratament pentru a ușura simptomele sau chiar a vindeca boala.

„Este nedureroasă și reprezintă una dintre cele mai puțin costisitoare investigații imagistice”

- Ce este ecografia musculoschetală?

- Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică de diagnostic, noninvazivă, cu ultrasunete, care folosește unde sonore pentru a produce imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor și articulațiilor din corp. Practic, aceasta utilizează tehnologia imagistică cu ultrasunete pentru a identifica cauza durerii. Este efectuată de un medic specialist în radiologie și imagistică medicală, care, cu ajutorul imaginilor, poate decela rupturi sau inflamații ale mușchilor, tendonului și cartilajului. Este nedureroasă și este una dintre cele mai puțin costisitoare investigații imagistice care se pot efectua.

- Ce este un aparat ecografic și cum funcționează?

- Aparatul ecografic este un dispozitiv medical care folosește ultrasunete pentru a realiza imagini astfel încât organele din interiorul corpului să poată fi examinate. Aparatul emite unde sonore de înaltă frecvență, care se reflectă în structurile corpului. Un computer primește undele și le folosește pentru a crea o imagine. Aparatul ecografic este format dintr-o consolă de computer, un monitor ce afișează imagini și un transductor. Transductorul este o mică sondă portabilă, conectată de calculator printr-un cablu. Acesta trimite unde sonore de înaltă frecvență în corp și ascultă ecourile care se întorc. În momentul când se realizează procedura, medicul clinician aplică o cantitate mică de gel pe zona supusă examinării și apoi plasează transductorul pe zona respectivă. Gelul permite undelor sonore să circule înainte și înapoi între transductor și zona supusă examinării. Imaginea produsă este vizibilă imediat pe monitorul video.

„Poate fi recomandată în cazul unei inflamații sau al unei luxații”

969 15 2- Care sunt articulațiile cele mai frecvent investigate cu ajutorul său?

- În general, articulațiile care sunt cel mai frecvent utilizate, precum articulația mâinilor, atât palma, cât și încheietura sau articulația picioarelor, sunt cele pentru care se solicită ecografia musculoscheletală. În cazul artritei reumatoide, aceste articulații sunt cele care sunt afectate întâi. De multe ori, ecografia musculoscheletală este o investigație imagistică de primă intenție, atunci când este vorba, bineînțeles, despre traumatisme ușoare.

- În ce situații este recomandată?

- Ecografia musculoscheletală poate fi recomandată în cazul unei inflamații sau al unei luxații. Mai poate fi recomandată și în cazul unei accidentări, în cazul durerii cronice sau dacă pacientul urmează un tratament pentru o afecțiune. Alte situații când se recomandă ecografia musculoscheletală sunt traumatisme sportive sau artrita reumatoidă, care este o afecțiune inflamatorie. Ecografia permite depistarea precoce a artritei, astfel încât se pot lua măsuri pentru a încetini progresia bolii.

- Cum se realizează această procedură medicală?

- Principiul de funcționalitate este același, medicul aplică gelul pe zona de interes, și apoi cu ajutorul transductorului efectuează diverse mișcări. Aceste mișcări sau tehnici depind însă de zona evaluată. De exemplu, pentru sindromul de tunel carpian, parametrul ecografic cel mai des utilizat este aria secțiunii transversale a nervului median la nivelul tunelului carpian proximal.

„Printre afecțiunile diagnosticate se află: ruptura manșetei rotatorilor, cotul tenismenului, artrită, gută, bursită”

969 15 3- Care sunt principalele beneficii?

- Ecografia musculoscheletală este un test imagistic care poate fi efectuat foarte repede. Nu doare. Nu iradiază. Nu necesită pregătire prealabilă. Și este și sigură, bineînțeles.

- Cum trebuie să se pregătească un pacient înainte?

- Ecografia în general nu necesită pregătire prealabilă. Din punct de vedere al siguranței poate fi efectuată la toți pacienții. Nu se administrează substanță de contrast, iar gelul folosit este pe bază de apă. Posibil să doară puțin dacă zona examinată este inflamată.

- Ce avantaje are comparativ cu alte metode de investigație?

- Ecografia musculoscheletală este una dintre investigațiile imagistice la care pacienții pot apela în cazul afecțiunilor sau a traumatismelor musculoscheletale. Fiecare dintre aceste investigații, fie că vorbim despre radiografie, RMN sau CT, au indicațiile lor. Aceste indicații sunt bine stabilite și sunt legate de organul sau zona afectată. Dacă vorbim despre avantaje comparativ cu alte metode de investigație, acolo unde se poate aplica, ecografia este rapidă și nu iradiază, putând fi făcută și de persoane claustrofobe, de femei însărcinate sau care alăptează.

- Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul său?

- O ecografie musculoscheletală poate diagnostica rupturi sau inflamații ale mușchilor, tendonului și cartilajului. Ecografia poate fi utilizată pentru a diagnostica o serie de afecțiuni ale umărului, cotului, încheieturii mâinii, genunchiului, piciorului/gleznei și țesuturilor moi. Printre afecțiunile diagnosticate se află: ruptura manșetei rotatorilor, cotul tenismenului, artrită, gută, bursită.

- Cum se interpretează rezultatele?

- Rezultatele se interpretează ca și pentru celelalte investigații imagistice. Medicul radiolog vizualizează imaginile și scrie apoi constatările într-un raport. De obicei, raportul conține o descriere a structurilor vizualizate, dacă sunt sau nu normale, și dacă este cazul, și recomandări pentru alte investigații, care să ofere mai multe informații sau să confirme/infirme suspiciunea de diagnostic.

„În oncologie, ecografia nu este indicată, fiind inferioară unui CT sau RMN“

- Există anumite dezavantaje sau contraindicații?

- Dacă ne referim la afecțiunile musculoscheletale care sunt destul de diverse și pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de structura lezată și modul în care s-a produs leziunea respectivă, ecografia musculoscheletală are dezavantaje și contraindicații. În cazul unei fracturi, de exemplu, ecografia nu este o investigație de rutină. În acest caz, precum și în cazul afecțiunilor degenerative, se preferă radiografia pentru că se poate efectua din mai multe planuri. De asemenea, informațiile obținute în urma unei ecografii nu sunt tot timpul la fel de detaliate precum cele oferite de RMN. Pentru zone mai mari de țesuturi moi, articulații, oase, mușchi sau cartilaj, RMN-ul este un instrument de diagnostic mai bun. Dacă medicul are nevoie de o privire detaliată a întregului braț, mână sau gleznă, de obicei, acesta va recomanda după caz un RMN sau o radiografie. Pentru că investigațiile imagistice se fac, de obicei, cu recomandare de la medicul specialist, în cazul afecțiunilor ortopedice, tipul recomandat depinde și de preferințele medicului clinician, dar și de motivul pentru care este necesară o investigație imagistică. Bineînțeles, în oncologie ecografia nu este indicată, fiind inferioară unui CT sau RMN.