de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Naşterea poate cauza probleme de sănătate pe termen lung
În fiecare an, cel puțin 40 de milioane de femei sunt susceptibile de a se confrunta cu o problemă de sănătate pe termen lung cauzată de naștere, potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet Global Health. Studiul arată o povară mare a afecțiunilor postnatale care persistă în lunile sau chiar anii trecuți de la naștere. Acestea includ, printre altele, durerea lombară, incontinența urinară, anxietatea, depresia, frica de naștere și infertilitatea secundară. Autorii lucrării solicită o mai mare recunoaștere în sistemul de sănătate a acestor probleme comune.
Mersul rapid scade riscul de diabet de tip II
Un studiu recent a evidențiat faptul că creșterea vitezei de mers pe jos cu doar un kilometru pe oră se poate corela cu o scădere cu nouă procente a riscului de a dezvolta diabet de tip II. „Numărul uluitor de adulți cu diabet zaharat de tip II, estimat să crească la 783 de milioane de persoane până în 2045, subliniază necesitatea unor măsuri preventive simple și eficiente din punct de vedere al costurilor. Mersul vioi ar putea fi o intervenție accesibilă pentru a combate această tendință”, spune autorul principal al studiului, dr. Ahmad Jayedi, de la Universitatea de Științe Medicale Semnan.
Aditiv din plastic, corelat cu apariţia autismului
Un nou studiu, publicat în revista PLOSOne, a evidențiat o legătură între un aditiv comun din plastic și tulburarea de deficit de atenție (ADHD) și autism. Cercetarea a fost realizată la Universitatea Rowan din SUA și a constatat că micuții cu ADHD sau tulburare de spectrul autist prezintă o diferență în modul în care corpul procesează și elimină bisfenolul A, un aditiv din plastic. De asemenea, cercetarea a evidențiat faptul că în cazul copiilor cu aceste afecțiuni nu este eliminat eficient din organism ftalatul de dietilhexil.
Tinerii „nemişcaţi“ din faţa ecranelor se pot confrunta cu obezitate şi hipertensiune
Timpul pe care tinerii îl petrec uitându-se la ecrane în locul activităților fizice precum sportul, drumețiile sau grădinăritul ar putea genera probleme majore de sănătate la vârsta adultă. Potrivit unui studiu extins pe mai multe decenii, derulat în Noua Zeelandă, copiii și adolescenții care au stat prea mult timp uitându-se la televizor sau în fața ecranelor au consumat mai puțin oxigen față de cât se respiră în timpul exercițiilor fizice. Ca urmare, la vârsta adultă, acești tineri au înregistrat o tensiune arterială mai mare și o rată crescută de obezitate.