Main menu

header

969 12 1de Flori Pintea şi Adrian Barna

Fenomenul de răcire a mâinilor și picioarelor apare atunci când sângele circulă cu o viteză redusă către extremităţile corpului. Persoanele afectate de această problemă, bărbaţi şi femei deopotrivă, indiferent de vârstă, dezvoltă o sensibilitate crescută la frig şi au probleme în a se încălzi, indiferent cât de călduroasă este vestimentaţia pe care o poartă în sezonul rece. Dacă vă aflați într-o astfel de situație e important să consultați un medic, pentru a exclude posibilitatea asocierii unei deficienţe de fier sau anemii ori a apariției diverselor boli, cum ar fi: diabetul, hipotiroidismul, hipertensiunea arterială, arteroscleroza sau sindromul Raynaud, care nu trebuie tratate cu superficialitate.

Atenție! Se poate pierde simțul tactil

Dacă mâinile și picioarele reci reprezintă simptomul uneia dintre bolile amintite, e important să luați măsuri. În caz contrar, simptomul se poate transforma dintr-unul supărător în unul periculos. Spre exemplu, bolile asociate pot avansa fără să știți sau pot să apară infecţii subcutanate, pierderea simţului tactil, crăpăturile la nivelul pielii. Dacă e vorba doar despre o circulație proastă, atunci puteți apela la remediile naturiste sau la câteva trucuri simple ce vă pot fi de folos. Spre exemplu, preparatele pe bază de ginko biloba contribuie la creşterea fluxului de sânge spre extremităţile corpului. De asemenea, se recomandă şi vasodilatatoarele chimice, dar aveți grijă, fiindcă acestea, din păcate, au efecte adverse (scad tensiunea). Pe lângă tratamentul medicamentos, este foarte important să vă protejaţi de frig îmbrăcându-vă adecvat sezonului rece.

Beți ceai cald de mesteacăn

969 12 2Băuturile calde sunt și ele benefice iarna, deoarece încălzesc corpul și vă ajută să eliminați senzația de frig de la nivelul mâinilor și picioarelor. Ceaiurile ar trebui consumate de două ori pe zi iarna, în special cel de mesteacăn, de gingko biloba sau de coada-calului. Chiar și vinul fiert este benefic pentru a menține o temperatură optimă la nivel periferic. Faceţi plimbări scurte în fiecare zi - chiar şi o jumătate de oră de mers pe jos poate fi de mare ajutor. Masajul poate îmbunătăţi circulaţia sangvină periferică - stimularea musculaturii picioarelor reduce inflamarea şi durerea.

Ardeiul iute are efect termogen

Tutunul şi alcoolul afectează circulaţia sangvină, aşa că ar fi bine să renunţaţi la ele măcar în sezonul rece. De asemenea, evitaţi cafeina, întrucât blochează contractarea vaselor de sânge și favorizează pierderea căldurii corporale. Aveţi grijă ca alimentaţia să fie echilibrată pentru a asigura aportul de nutrienţi, astfel încât să susţineţi creşterea metabolismului. Anumite produse, precum ardeiul iute, muștarul, scorțișoara, ghimbirul și alimentele bogate în proteine au efect termogen și stimulează circulația sângelui.

Optați pentru mănuși din polar fără degete

Odată cu senzația acută de frig la mâini și la picioare, organismul începe să consume și mai multă energie, pentru a crește temperatura corpului. Acesta este motivul principal pentru care ajungeți epuizați la serviciu sau acasă, după un drum prin zăpadă și după minute bune de așteptat în stația de autobuz. Pentru a ajuta corpul să se încălzească mai ușor e bine să știți că nu e suficient orice tip de mănuși, ci preferabil ar fi să optați pentru unele din polar. Acest tip de material e cel mai potrivit pentru vremea geroasă, deoarece împiedică pătrunderea aerului rece și menține căldura la nivelul degetelor. Mai mult, este bine să alegeți mănuși întregi, fără degete, deoarece păstrează mai bine căldura, iar când le dați jos nu mai aveți senzația de amorțeală pe care ați simțit-o probabil când le purtați pe cele cu degete. Evitați, în schimb, mănușile din lână, care permit pierderea căldurii și apariția senzației de frig.

Încălțăminte impermeabilă, cu căptușeală din blăniță

În timpul mersului prin zăpadă e important să vă plimbați mâinile pe lângă corp. Renunțați la obiceiul de a le ține în buzunar atunci când este frig afară, fiindcă nu aceasta este modalitatea prin care le protejați de vânt și de temperaturi scăzute. În ceea ce privește încălțămintea, ar fi cazul să renunțați la „jumătățile” de perechi de ciorapi pe care le purtați vara, să optați pentru șosete lungi, flaușate și pentru bocanci impermeabili, preferabil și căptușiți. În zilele geroase de iarnă, uitați de ghetele pe care le purtați toamna sau de cele cu talpă foarte subțire, deoarece cu cât distanța dintre picior și sol este mai redusă, cu atât veți simți mai mult frigul. În plus, dacă încălțămintea este prost realizată, iar materialul permite pătrunderea apei, senzația de frig se va accentua incredibil de mult. În concluzie, bocancii trebuie să fie lejeri, să vă permită să mişcaţi degetele pentru a stimula circulaţia sângelui. Nu este nevoie să purtați două perechi de șosete pentru a avea picioarele calde, ci este suficient ca încălțămintea să fie impermeabilă și să aibă căptușeală din blăniță, polar sau alt material care împiedică pierderea căldurii.

Duşul alternativ rece-cald ajută sângele să circule din exteriorul organismului către interior şi invers.

De asemenea, această procedură contribuie și la menţinerea elasticităţii pielii

Primul ajutor în caz de degerături

În caz de degerături, prima măsură care se ia este controlul funcțiilor vitale (bătăile inimii, respirația). Apoi se înlocuiesc hainele ude cu îmbrăcăminte uscată și caldă, pentru a limita pierderea suplimentară de căldură. Ulterior se începe reîncălzirea ariilor afectate cât de repede posibil, într-o încăpere cu temperaturi optime, dar fără a expune zona cu probleme direct la o sursă de încălzire, fiindcă veți provoca mai mult rău. Dacă zona degerată este o extremitate, aceasta se va înfășura pe timpul transportului către spital. Nu se administrează pacientului alcool sau sedative, care pot accentua pierderea de căldură și pot afecta funcțiile vitale.