de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Indiferent dacă sunt înalte sau nu, unele modele de încălțăminte pot dăuna serios anatomiei delicate, complexe și atât de importante a picioarelor, cele care susțin permanent toate mișcările. În timp ce multe persoane nu țin cont decât de modă, specialiștii avertizează asupra urmărilor…
Poziție nenaturală, pericol de entorse
Tocurile ultraînalte forțează picioarele într-o poziție care pune stres pe acestea. La punctul de întâlnire al oaselor metatarsiene lungi cu falangele, această poziție și toată presiunea corpului pe care trebuie să-l susțină astfel pot inflama aceste oase sau nervii care le înconjoară. Stresul cronic asupra oaselor piciorului poate duce chiar la fracturi. Pe de altă parte, toate modelele de încălțăminte cu tocuri foarte înalte cresc riscul unei entorse a gleznei. Cea mai frecventă, cea laterală, întinde ligamentele gleznei dincolo de lungimea lor normală, iar o formă severă le poate chiar rupe. Trecerea la încălțăminte cu toc mai mic, de maximum cinci centimetri, elimină aceste pericole.
Probleme la genunchi, șold și spate
O „bandă” de țesut numită fascia plantară străbate partea inferioară a piciorului și funcționează anatomic cel mai bine scopului pentru care a fost creată dacă încălțămintea o respectă, prin model. Mersul în pantofi fără un suport bun la acest nivel poate supraîntinde, rupe sau inflama fascia plantară. Urmările - dureri intense de călcâi, în primă fază, iar dacă mersul în balerini, de exemplu, continuă mai mult timp, pot surveni probleme la genunchi, șold și spate. Suportul slab al acestei părți a piciorului oferit de încălțămintea nepotrivită poate provoca, de asemenea, o afecțiune dureroasă, numită fasciită plantară. Dacă moda cere imperios purtarea acestor modele, o soluție sunt inserțiile ortetice, care ajută la prevenirea durerilor piciorului. De altfel, potrivit experților, ortezele personalizate pot ameliora o gamă întreagă de probleme generate de lipsa de suport oferită de încălțăminte. Cât despre atât de faimoșii șlapi, aceștia au un defect similar și, în plus, expun piciorul pe care îl lasă aproape dezgolit la răni, tăieturi etc.
Presiune asupra oaselor metatarsiene
Ani la rând o adevărată obsesie, încă prezente în special pe scene, unde evoluează artistele care doresc să pară cât mai înalte cu putință, platformele sunt total nerecomandate de specialiști. Acest stil are în general „paturi” rigide pentru picioare, ceea ce poate împiedica modul în care piciorul se mișcă în mod natural la mers. În cazul în care călcâiul platformei este mult mai sus decât zona degetelor de la picioare, pantoful exercită în plus și presiune asupra oaselor metatarsiene. Din fericire, încălțămintea cu platforme nu dă semne de revenire în viața de fiecare zi, dar pentru cazul în care aceste modele se vor întoarce, experții recomandă pantofii cu platforme mai plate, aproape paralele cu solul, care pun mai puțină presiune pe picioare.
Expunere la artrită
Potrivit statisticilor, nouă din 10 femei poartă pantofi cu număr mai mic decât dimensiunea piciorului - și au a „mulțumi” pentru asta clișeelor despre frumusețea ideală. Consecințele pot fi teribile, de la bătături inestetice și foarte dureroase, care fac ca toate mișcările corpului să devină forțate, până la monturi, iritarea articulațiilor și o certă expunere la apariția artritei. De asemenea, purtarea pantofilor nepotriviți poate duce la neuropatie, afecțiune în care picioarele se vor simți amorțite și care este de multe ori ireversibilă. Alte efecte secundare potențiale ale purtării pantofilor nepotriviți ca număr sunt deformările picioarelor, căderile și mobilitatea redusă. Așadar, înainte de a cumpăra pantofi noi, măsurați lungimea și lățimea picioarelor la sfârșitul zilei, iar dacă acestea sunt neobișnuit de plate sau cu arcade înalte, consultați un specialist, întrucât încălțămintea greșită pentru anumite tipuri de picioare este sinonimă cu un pericol major de osteoartrită sau fasciită plantară.
Nodule dureroase, deformări ale degetelor
Pantofii foarte ascuțiți, care și-au avut vremea de glorie în anii 1970 și pe care încă îi preferă foarte multe femei, strâng toată partea din față a piciorului într-un fel de-a dreptul chinuitor. În timp, purtarea acestor modele poate provoca dureri, umflături, nodule, deformări ale degetelor și îndoiri anormale ale articulațiilor, care pot deveni treptat rigide. Unele femei au dezvoltat chiar vânătăi sub unghiile picioarelor, din cauza presiunii constante. Toate aceste efecte pot duce la calusuri dureroase și, în cazuri mai grave, chiar la necesitatea efectuării de intervenții chirurgicale. Pentru persoanele cărora nu le plac panofii cu vârf rotund, experții recomandă modele care se înclină până la un punct dincolo de marginea degetelor de la picioare și confecționate dintr-un material mai moale. Același lucru este valabil și pentru încălțămintea bărbătească.
Recomandări pentru alegerea optimă
Pentru sănătatea picioarelor, specialiștii recomandă ca pantofii să se îndoaie în zona degetelor, fără să fie, totuși, excesiv de flexibili și să nu acorde protecția necesară, să existe suficient suport pentru zonele care suportă presiunea întregului corp și modele cu tocuri mai groase, care să confere stabilitate. În același timp, pantoful trebuie să aibă forma piciorului, să nu fie strâmt (în ideea că se va lărgi ulterior…), să ofere suficient spațiu pentru cel mai lung deget la capătul fiecărui pantof, se impune încălțarea perechii alese, pentru siguranța potrivirii, precum și evitarea selectării exclusiv după mărimea indicată în interiorul încălțămintei.
Toată greutatea pe un punct îngust
Multe persoane nu sunt dispuse să schimbe stilul pentru confort, și chiar dacă există variante de pantofi cu tocul mai mic și mai confortabil, care să preia din tensiunea poziției verticale, popularitatea pantofilor stiletto rămâne uriașă. Doar că în dreptul acestor modele specialiștii atrag atenția că se pune problema concentrării întregii greutăți a corpului pe un punct, vârful tocului extrem de ascuțit, ceea ce poate genera permanent pericol de clătinare și dezechilibrare, cu potențial de daune serioase asupra gleznelor. În plus, efortul permanent de a sta în poziție dreaptă în aceste condiții poate genera contracturi musculare la nivelul spatelui.