Main menu

header

970 13 1de Georgiana Mihalcea

Utilizarea ovocitelor donatoare a extins domeniul de aplicare al tehnologiei de reproducere asistată pentru femeile cu o cantitate și o calitate slabă a ovocitelor. Se consideră că această procedură oferă rate mai bune de implantare, sarcină și naștere de făt viu în comparație cu FIV cu ovocite autologe. Vârsta mamei, factorii de infertilitate, IMC, statutul de fumător reduc semnificativ rezultatul reproductiv pe cale naturală. Doctor Carmen Ianioțescu (foto), medic primar obstetrică și ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asitată la Wellborn Militari, spune că există o cerere în creștere și o rată bună de succes cu programele de vitrificare a ovocitelor care au condus la formarea băncilor de ovocite, reducând nevoia de sincronizare a ciclului donator-recipient și permițând partajarea ovulelor.

„După vârsta de 35 de ani, rezerva ovariană începe să scadă mai rapid”

- Ce reprezintă ovocitele?

- Ovocitele sunt celulele sexuale feminine responsabile de reproducerea umană. Aceste celule se formează în interiorul foliculilor ovarieni, iar în fiecare lună, un sigur ovocit este eliberat de către ovar și este capabil de fertilizare. Aceste celule sunt implicate în procesul de reproducere și sunt esențiale pentru formarea embrionului în timpul fertilizării. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de ovule sau gameți feminini.

- Când și de ce scade numărul lor?

- Ovarele conțin o rezervă finită de ovocite încă de la naștere, iar aceasta scade pe măsură ce femeia îmbătrânește. După vârsta de 35 de ani, rezerva ovariană începe să scadă mai rapid, iar calitatea ovocitelor poate să se deterioreze. Este un proces fiziologic și apare în cazul tuturor femeilor. Există și situații particulare când în urma unor afecțiuni la nivelul ovarelor (chisturi ovariene, endometrioame, chisturi dermoide, sarcina extrauterină ovariană) sunt necesare intervenții chirurgicale și, în urma acestora, o parte din țesutul ovarian este extirpat, acest lucru ducând la scăderea rezervei ovariene. Alte femei pot experimenta o scădere bruscă a rezervei ovariene și a funcției ovariene înainte de vârsta de 40 de ani, ceea ce poate duce la o condiție numită insuficiență ovariană prematură (POI).

„Donatoarea este supusă unui proces de stimulare hormonală pentru creșterea producției”

970 13 2- Afecțiunile menționate afectează calitatea sau doar cantitatea?

- Este important să se înțeleagă că această scădere a rezervei ovariane nu afectează doar cantitatea de ovocite, ci și calitatea acestora. Ovocitele mai vechi pot avea un risc crescut de anomalii cromozomiale, ceea ce poate influența șansele de concepție și poate contribui la riscul de avort spontan sau anomalii genetice la copii. În astfel de situații, putem deschide subiectul ovocitelor donate.

- Ce reprezintă ovocitele donate?

- Ovocitele donate sunt adesea folosite în cazurile în care femeia beneficiară a procedurii are o rezervă ovariană scăzută, o calitate redusă a ovocitelor sau alte probleme medicale care împiedică producția sau folosirea ovocitelor proprii în procesul de reproducere asistată. Donatoarea de ovocite este supusă unui proces de stimulare hormonală pentru a crește producția de ovocite în ovar și, odată ce aceste ovocite ajung la maturitate, ele sunt recoltate printr-un procedeu medical numit aspirație foliculară. După recoltare, ovocitele pot fi utilizate în proceduri de fertilizare in vitro (FIV) pentru obținerea embrionilor. Un embrion va fi apoi transferat în uterul femeii cu scopul de a obține sarcina.

„Sunt necesare şi obligatorii examinări medicale amănunțite”

- Cui îi poate fi recomandată fertilizarea in vitro cu ovocite donate?

- Procedura de FIV cu ovocite donate se recomandă femeilor de peste 43 de ani. Așa cum spuneam, odată cu înaintarea în vârstă, rezerva ovariană a femeilor scade, iar calitatea ovocitelor se deteriorează. FIV cu ovocite donate oferă o alternativă eficientă pentru acele femei care se confruntă cu dificultăți din cauza vârstei în ceea ce privește concepția naturală, celor cu insuficiență ovariană prematură, o condiție în care ovarul își încetează funcționarea prematur. De asemenea, este o alternativă oferită femeilor diagnosticate cu o problemă genetică ce poate fi transmisă fătului. Femeile care au avut eșecuri repetate în tratamentele de fertilizare in vitro sau în alte încercări de concepție pot considera FIV cu ovocite donate pentru a îmbunătăți șansele de a obține o sarcină reușită. Este important să subliniem că decizia de a opta pentru FIV cu ovocite donate este personală și trebuie luată în urma unei evaluări atente a situației individuale de către un specialist în fertilitate. De asemenea, este recomandat să se ofere sprijin emoțional cuplurilor sau femeilor care se decid să urmeze această procedură, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra aspectelor psihologice și emoționale.

- Cum pot beneficia româncele de această metodă?

- Centrele de reproducere umană asistată efectuează proceduri cu ovocite vitrificate donate și importate din bănci de ovocite existente în alte țări. Selectarea și testarea donatoarelor de ovocite sunt procese extrem de riguroase în clinicile de fertilitate pentru a asigura siguranța și succesul procedurilor de fertilizare in vitro. Donatoarele de ovocite sunt supuse unor examinări medicale amănunțite pentru a se asigura că sunt într-o stare de sănătate optimă. Testele medicale includ analize ale sângelui, teste genetice, examene ginecologice și evaluări ale sănătății mentale. De regulă, donatoarele sunt în vârstă de 20-30 de ani, o vârstă asociată cu o rezervă ovariană mai bună și cu ovocite de calitate superioară. Starea lor de sănătate reproductivă este, de asemenea, luată în considerare.

„Ovocitele sunt păstrate și transportate în containere speciale cu azot lichid”

- Cum sunt păstrate și transportate?

- Ovocitele sunt păstrate și transportate în containere speciale cu azot lichid și, fiind vorba de celule umane, transportul se efectuează de către firme specializate.

- Cât durează de la prima consultație și până la fertilizarea propriu-zisă?

- Odată ce pacienta are recomandare de FIV cu ovocite donate, se recomandă un set de investigații, este necesar acordul Agenției Naționale de Transplant pentru importul de ovocite, apoi comanda acestora și procedura propriu-zisă, toate acestea durează, în general, aproximativ două luni.

În România nu există bănci cu ovule de la donatoare

„Este recomandat să se ofere sprijin emoțional cuplurilor sau femeilor care se decid să urmeze această procedură, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra aspectelor psihologice și emoționale“

„Şansele de reuşită sunt între 65% şi 80% pentru acest tip de procedură“

- În ce constă pregătirea pacientei?

- Pentru procedura de FIV cu ovocite donate, pregătirea pacientei constă într-un tratament de substituție hormonală pentru pregătirea endometrului.

- Cum decurge procedura de fertilizare?

- Odată ce endometrul este pregătit, ovocitele sunt devitrificate și fertilizate cu sperma partenerului/donatorului, iar embrionii rezultați sunt păstrați cinci zile în incubator. În ziua a 5-a, se efectuează embriotransferul cu un blastocist (embrion de ziua 5). La 10 zile de la efectuarea acestuia, pacienta va face testul de sarcină pentru a afla dacă este sau nu însărcinată.

- Care sunt șansele de reușită?

- Șansele de reușită sunt mari pentru acest tip de procedură, între 65% şi 80%, în funcție și de celelalte probleme ale cuplului.

- Până la ce vârstă se poate urma acest tratament?

- În România nu există în prezent o legislație referitoare la aceste proceduri, însă, în general, aceasta se efectuează până la vârsta femeii de 49 de ani.