de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Una dintre cele mai contagioase boli, rujeola, este cauzată de un virus despre care oamenii de știință au descoperit recent că nu doar alterează sistemul imunitar, ci îi anihilează memoria, ceea ce are potențialul de a genera efecte foarte primejdioase pe termen lung.
Organismul reînvață să se protejeze după... ani!
Rujeola este un virus respirator străvechi, despre care se crede că a făcut saltul pentru prima dată de la bovine la oameni în urmă cu aproximativ 2.500 de ani. Boală extrem de contagioasă - nouă din zece persoane nevaccinate care intră în contact cu un bolnav se infectează - rujeola are focare intermitente chiar și în prezent. Pe de o parte, boala a dispărut masiv datorită vaccinării, dar, pe de altă parte, scăderea numărului imunizărilor a făcut ca SUA să înregistreze cea mai mare statistică de cazuri din ultimii 25 de ani, iar în Europa să existe o creștere de 45 de ori a incidenței doar între 2022 și 2023, potrivit BBC. Oamenii de știință știu de ani că virusul rujeolei poate altera sistemul imunitar, dar cele mai recente cercetări au evidențiat că această modificare este departe de a fi una fără urmări. Mai precis, atacul acestui patogen generează o adevărată resetare totală a sistemului de apărare al organismului, care ajunge să „uite” că trebuie să lupte, pentru că nu-și mai amintește agresorii.
„Amnezia” apărării, aproape totală
Această așa-numită „amnezie imunitară” este un fenomen misterios, descoperit abia în ultimii ani. Și este valabil în cazul infectării cu virusul rujeolei: sistemul imunitar uită brusc de toți patogenii pe care i-a mai întâlnit. Pierderea de memorie a sistemului imunitar în cazul bolnavilor de rujeolă este aproape totală și permanentă. Odată ce boala s-a terminat, organismul trebuie să reînvețe să se apere de la zero, iar potrivit unui studiu la nivel de populație, procesul de recuperare prin care sistemul imunitar reînvață să apere o persoană împotriva tuturor celorlalți agresori pe care îi cunoaște poate dura până la trei ani. „Infecția cu virusul rujeolei face sistemul imunitar să se comporte ca și cum nu ar fi întâlnit niciodată microbi în trecut”, explică Mansour Haeryfar, profesor de imunologie la Universitatea Western, din Canada.
Virusul rujeolei se „leagă” de celula imunitară T care apără organismul de infecţii
„O metodă simplă, dar puternică, prin care oamenii își pot proteja amintirile sistemului imunitar - adunate de-a lungul deceniilor, o adevărată arhivă a interacțiunilor fiecăruia cu lumea - este vaccinarea împotriva rujeolei“ (Rik de Swart, Universitatea Erasmus, Țările de Jos)
Celulele T duc microbul în tot corpul
Timp de milenii, rujeola a făcut ravagii, dar în anii 2000, un grup de oameni de știință japonezi a descoperit că receptorul de care se leagă virusul rujeolic nu se află în plămâni, ci pe celulele sistemului imunitar. „Celulele albe din sânge se infectează și duc virusul în toate țesuturile limfoide, în ganglionii limfatici și în splină”, detaliază Rik de Swart, profesor la Centrul Medical al Universității Erasmus, din Țările de Jos. Oamenii de știință olandezi au descoperit că receptorul de rujeolă se leagă de un anumit tip de celulă imunitară, celula T, de memorie, care ar trebui să rămână în organism timp de decenii după o infecție, urmărind dacă apare agentul patogen specific pe care a fost antrenată să-l atace. Practic, rujeola infectează în mod activ singurele celule care își pot aminti ceea ce organismul a mai întâlnit înainte, ca „inamic”, cu o excepție: virusul rujeolei însuși! „Un alt virus care folosește o strategie similară este HIV, care infectează celulele sistemului imunitar și, în consecință, îl descompune”, adaugă de Swart.