Main menu

header

992 14 1de Georgiana Mihalcea

Organismul își poate pierde capacitatea de a se răci și de a funcționa optim atunci când temperaturile exterioare depășesc 40 de grade Celsius, dar și când se înregistrează un grad ridicat de umiditate, indicele de confort termic depășind 80 de unități, arată un studiu recent publicat de Medical News Today. În zilele caniculare, corpul utilizează alte mecanisme pentru a se răcori, cum ar fi transpirația și dilatația vaselor de sânge de la suprafața pielii pentru a elimina căldura.

Limita superioară a zonei de termoneutralitate este între 40 și 50 de grade Celsius

Aceste rezultate recente ar putea contribui la schimbarea regulilor privind condițiile de lucru, practicarea sporturilor, administrarea medicamentelor și desfășura- rea călătoriilor internaționale. În cadrul unui studiu de urmărire a unei investigații din 2021, citat de Medical News Today, cercetătorii de la Universitatea Roehampton Anglia au efectuat un al doilea set de experimente pentru a determina limita superioară a zonei de termoneutralitate. Chiar dacă în trecut oamenii de știință spuneau că limita ar fi de 32 de grade, s-a descoperit că aceasta se află între 40 și 50 de grade Celsius. „Concluziile par să arunce o lumină mai precisă asupra reacțiilor corpului la căldură și umiditate susținute, precum și asupra naturii și mecanismelor ratei metabolice crescute care apar și în urma acestor condiții”, a declarat doctor J. Wes Ulm, analist științific și specialist în date biomedicale la Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH), care nu a fost implicat în studiu, conform Medical News Today.

Rata metabolică a participanților a crescut cu 35% când au fost expuși la 40 de grade Celsius

În cadrul noului studiu, cercetătorii au recrutat 13 voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 23 și 58 de ani. Șapte dintre participanți erau femei. Fiecare participant a fost expus la cinci tipuri de condiții de temperatură vreme de o oră, în timp ce se odihnea: 28 de grade Celsius și 50% umiditate relativă a aerului (URA), 40 de grade Celsius și 25% URA, 40 de grade Celsius și 50% URA, 50 de grade Celsius și 25% URA, 50 de grade Celsius și 50% URA. Oamenii de știință au înregistrat apoi mai multe măsurători, printre care temperatura corporală centrală și temperatura pielii, tensiunea arterială, rata de transpirație, ritmul cardiac, ritmul respirator, volumul de aer inhalat și exhalat pe minut, nivelurile de mișcare. Rezultatele au scos la iveală că rata metabolică a participanților a crescut cu 35% când au fost expuși la 40 de grade Celsius și 25% URA, și cu 48% la 40 de grade Celsius și 50% URA. Cu toate că temperaturile de 50 de grade Celsius și 25% URA nu au crescut rata metabolică în comparație cu cele de 40 de grade Celsius și 25% URA, rata metabolică a fost cu 56% mai mare decât nivelul de bază la 50 de grade Celsius și 50% URA.

Umiditatea aerului contează foarte mult

Creșterea ratei metabolice la 40 de grade Celsius și 25% umiditate relativă nu a fost însoțită de o creștere a temperaturii centrale. Cu toate acestea, participanții expuși la 50 de grade Celsius și 50% umiditate relativă au experimentat o creștere a temperaturii centrale de 1 grad Celsius. Cercetătorii au observat că organismul este capabil să se răcească la 40 de grade Celsius, dar nu și la 50 de grade Celsius. „Constatările par să varieze în funcție de umiditate. În studiu, există unele dovezi că rata metabolică în repaus era mai mare în cazul umidității mai crescute, chiar și la aceeași temperatură. Se pare că umiditatea joacă și ea un rol important în rata metabolică”, a declarat doctor Mark Guido, medic endocrinolog. Cercetătorii au mai observat că participanții expuși la 50 de grade Celsius și 50% umiditate relativă au transpirat cu 74% mai mult și au înregistrat o creștere a frecvenței cardiace cu 64% în comparație cu valorile inițiale. De asemenea, s-a constatat că, în comparație cu valorile inițiale, participanții din grupul expus la 50 de grade Celsius - 50% umiditate relativă au avut o creștere a solicitării miocardice, ceea ce înseamnă că inima a avut nevoie de mai mult oxigen pentru a-și menține funcția optimă. În plus, frecvența respiratorie a crescut cu 23%, iar cantitatea de aer pe care o puteau inhala și exhala pe minut a crescut cu 78%. Cercetătorii au subliniat că organismul nu s-a răcit în urma consumului de apă în niciuna dintre cele cinci condiții de mediu.

Indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă, pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimțită de corpul uman

Cum puteţi scădea temperatura corporală

Zona creierului numită hipotalamus este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului. În cazul unei temperaturi prea crescute, reglarea are loc prin transpirație. Când este prea frig, hipotalamusul declanșează frisoanele pentru a încălzi corpul. Consumul de alimente picante și implicarea în activități care provoacă transpirația ar putea fi de ajutor când vrei să te răcorești. Consumul de lichide reci, cum ar fi apa sau ceaiul cu gheață, poate ajuta la reducerea temperaturii prin răcirea internă a corpului. Aportul regulat de lichide poate preveni, de asemenea, deshidratarea. O altă variantă ar fi să stați câteva minute într-un loc cu o temperatură mai scăzută. Înotul în apă rece, o baie călduță sau aplicarea compreselor cu apă rece pe corp pot reduce temperatura corporală. Aplicarea de apă rece sau gheață la încheieturile mâinilor, glezne, gât, piept și tâmple poate scădea rapid temperatura sângelui. Purtați mereu vara haine lejere. Țesăturile naturale, cum ar fi bumbacul și inul, permit căldurii să iasă mai ușor decât țesăturile sintetice, cum ar fi acrilul și nailonul.