Main menu

header

995 12 2de Georgiana Mihalcea

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc timpuriu de deces, conform unui studiu întins pe 30 de ani, ale cărui rezultate au fost date recent publicității. Acestea conțin ingrediente „niciodată sau rar folosite în bucătărie ori clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Exemple precum: suc, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată - pot include conservanți împotriva mucegaiului sau bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori, și zahăr, sare și grăsimi pentru a spori valabilitatea dar și savoarea unui produs.

Produsele dulci sunt cele mai nocive

995 12 3Carnea procesată, alimentele și băuturile dulci nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca și cerealele integrale ultraprocesate, de exemplu, a subliniat autorul principal al studiului, doctor Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan din Harvard. Studiul a analizat date de la peste 100.000 de persoane din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Din 1986 până în 2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani, iar, la fiecare patru ani, completau un chestionar detaliat despre alimentele consumate. S-au remarcat două grupuri: unul cu până la trei porții pe zi de alimente ultraprocesate consumate și, la polul opus, un altul cu șapte porții pe zi. Cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces prematur din diverse cauze, inclusiv un risc crescut cu 9% de boli neurodegenerative, arată datele. Song a descris corelația ca fiind „moderată”, menționând că legătura nu a fost la fel de puternică între toate tipurile de alimente ultraprocesate. „Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau artificial”, a spus el.

Dieta generală contează cel mai mult

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cel mai important factor pentru reducerea riscului de deces prematur este calitatea dietei generale a unei persoane, a spus Song. „Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie”, a spus el. „Modelul alimentar general este încă factorul predominant care determină rezultatele sănătății”. O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume colorate și cereale integrale naturale, a spus Wilde. „Dacă sunteți îngrijorat de aditivii alimentari, atunci alegeți alimente care au un nivel scăzut al acestor substanțe”, a spus el. „Aveți grijă doar de conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegeți să le consumați și la cantitate”. De asemenea, este important să recunoaștem că alimentele trebuie consumate în echilibru. Sucul de fructe conține vitamine benefice, minerale și antioxidanți atunci când este consumat cu moderație, dar prea mult va aduce niveluri ridicate de zahăr în organism, fapt care le-ar putea depăși beneficiile, a spus Wilde.

Băuturile dietetice au fost legate de un risc mai mare de a muri precoce din cauza bolilor cardiovasculare, precum și de apariția demenței, diabetului de tip II, obezității, accidentului vascular cerebral și sindromului metabolic

Consumul moderat este cel mai indicat

Song nu susține neapărat o respingere completă a tuturor alimentelor ultraprocesate, deoarece reprezintă o categorie vastă în zilele noastre. „Cerelele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin și diferiți nutrienți benefici, cum ar fi fibre, vitamine și minerale”, a spus el. „Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și, de asemenea, băuturile îndulcite artificial”.