de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Inteligenţa artificială, eficientă în depistarea Alzheimer
Cercetătorii de la institutul IEEE, din SUA, au realizat un studiu prin care au demonstrat cum ar putea fi depistată boala Alzheimer în stadiu timpuriu, prin metodologii de ultimă oră care folosesc inteligența artificială (AI). Metoda este complet noninvazivă, bazată pe analiza mersului pacienților. Datele colectate de la pacienți au fost folosite pentru a antrena un model avansat de analiză, bazat pe învățare automată, pentru a evidenția caracteristicile mersului unei persoane în funcție de stadiile Alzheimer. Rezultatele studiului au demonstrat că metodologia ar putea fi eficientă ca instrument auxiliar în detectarea bolii în stadiu incipient.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de diabet de tip II
Alimentele ultraprocesate, care pot include zeci de aditivi sintetici (conservanți, emulgatori și coloranți artificiali, printre altele) au un impact mare asupra sănătății, favorizând apariția diabetului de tip II, arată rezultatele unei cercetări extinse, derulate de experții britanici de la Universitatea din Oxford. Cercetătorii au analizat consumul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea diabetului de tip II la peste 300.000 de persoane din opt țări europene, timp de peste zece ani, și au descoperit că aceste alimente pot scurta viața, crescând inclusiv riscul de atac de cord.
Viaţa în zone cu arbori susţine sănătatea inimii
A trăi într-o zonă cu copaci poate fi la fel de benefic pentru inimă ca și exercițiile fizice regulate, arată o nouă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Louisville, SUA. Studiul pe care l-au derulat a relevat în mai multe zone, înainte și după plantarea de arbori, faptul că oamenii care locuiesc în cartiere cu de două ori mai mulți copaci și arbuști decât media au înregistrat niveluri mai scăzute ale unui marker sangvin asociat cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.
„Mofturile“ copiilor la mâncare au cauze genetice
Părinții nu sunt de vină pentru „mofturile” pe care le fac unii copii la mâncare, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la University College, din Londra, care arată că acest comportament se datorează mai mult geneticii decât stilurilor parentale. Cercetarea a comparat obiceiurile alimentare ale gemenilor identici și neidentici, cu vârste între 16 luni și 13 ani, relevând faptul că primii erau mult mai asemănători în ceea ce privește cât de „mofturoși” erau cu mâncarea, ceea ce a sugerat o componentă genetică puternică.
Călătoriile prelungesc viaţa
Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan, din Australia, publicat în Science Daily, a descoperit că a călători este sinonim cu a încetini semnele de îmbătrânire, prin îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. A ieși din rutină înseamnă provocări, interacțiuni cu oameni și situații noi, participarea la activități relaxante, mai multă mișcare și un somn mai bun. Toate aceste beneficii sunt de natură să genereze efecte pozitive majore asupra organismului, de la creșterea ratei metabolice până la atenuarea stresului cronic.