Main menu

header

  Un subiect extrem de interesant pentru cercetarea medicală, cât şi pentru psihologie şi biologie s-a deschis o dată cu descoperirea toxicologului irlandez Mear Dellian Kingenn, în anul 1971, care a constatat că femeile sunt mult mai atrase de dulciuri decât bărbaţii. După aproape 30 de ani de cercetări, tânăra canadiană Kelly McTool (actualmente cercetătoare la Universitatea Cambridge) a emis cea mai acceptată ipoteză în privinţa acestui fenomen, descoperind întâmplător secretul „femeilor de zahăr”.

„Dulcele” şi importanţa sa în sănătate
Doctor Kelly McTool a studiat 12 ani reacţiile hormonale ale femeilor după consumul exagerat de dulciuri, descoperind că glucoza are o importanţă mult mai mare pentru femei în anumite perioade ale vârstei lor biologice.
     Cercetătoarea canadiană a depistat astfel că în sistemul nervos al femeilor, hipotalamusul (regiune a creierului implicată în controlul hormonal şi în declanşarea stărilor emoţionale), este mult mai receptiv la glucoză decât în cazul bărbaţilor. Astfel, controlul endocrin (hormonal) realizat prin hipotalamus s-a dovedit a fi dependent de glucoză mai ales în timpul stresului (inclusiv cel al căldurii). Spre exemplu, starea psihică a femeilor devine mai bună după un consum minim de zahăr, înainte şi după apariţia sângerărilor menstruale.

     Această constatare a împins-o pe doctor Kelly să creadă că glucoza consumată în anumite momente critice nu oferă numai energie, ci are efectul unui drog mai puternic decât heroina sau cocaina. Cercetările ulterioare au demonstrat că în realitate glucoza în cazul unor femei este cel mai eficient „drog”, ce le produce o stare euforică, uneori comparabilă cu cea a drogurilor tari. Tânăra canadiană a reuşit să descopere că există cu adevărat celule din creier ce sunt influenţate pozitiv de „importul” de glucoză din sânge, influenţând aşa-numiţii centri ai plăcerii.

Ciocolată înainte de examene
      Într-o conferinţă susţinută în iunie 1999, Kelly a prezentat o experienţă de simulare pe calculator a producerii plăcerii feminine de tip stupefiant, cât şi sexual. Kelly a folosit în curajoasa sa demonstraţie modelul de acţiune a glucozei asupra eliberării diferiţilor hormoni implicaţi în producerea euforiei (stării de bine, relaxării psihice, detaşării totale de prezent). Extrem de apreciată, descoperirea sa, aparent banală, pentru medicină şi psihologie s-a dovedit a fi foarte importantă şi practică în aplicarea unor noi tratamente şi mai ales în profilaxia psihiatrică a femeilor predispuse la toxicomanii.

    Datele prezentate de Kelly au devenit recent utilizate de medicii şi de psihologii din SUA. Iată care sunt principalele reţete de administrare a dulciurilor în scopuri profilactice, cât şi terapeutice: - în oricare moment în care o femeie simte poftă de dulce (bineînţeles fără a face exces sau dacă suferă de boli ce îi limitează aceste vicii); - în zilele dinaintea hemoragiei menstruale este indicat un consum mai ridicat de zaharuri. Este de preferat a se evita ciocolata. Consumaţi mai degrabă sucuri, nectaruri, miere sau, cel mai indicat, laptele îndulcit; - ciocolata este indicată imediat înaintea unor evenimente ce presupun concentrare psihică, aşa cum sunt examenele.
Marius Radu, cercetător Academia Română