Main menu

header

   Chiar dacă psihologia modernă încearcă să-l demoleze pe Freud, niciun om de ştiinţă nu poate nega faptul că orice adolescent, indiferent de sex, este supus unei puternice influenţe materne. Criza accentuată de identitate a părinţilor din zilele noastre îi face pe aceştia să devină prea „sfătuitori”, tocmai din lipsa altor posibilităţi de manifestare a propriei personalităţi, aflate în impas într-o epocă atât de zdruncinată din punct de vedere social.

55% dintre liceenii cuminţi, viitorii excluşi ai societăţii mileniului III
     Statistic, cercetătorii români, dar şi cei americani au demonstrat faptul că sfaturile materne atât de binevoitoare conduc în majoritatea cazurilor spre eşecuri şi deziluzii şi, mai mult, împiedică procesele de maturizare a tinerilor. Doctorul Conny Malkowitz, de la Universitatea Buffalo, este de părere că sfaturile materne în privinţa luării unor decizii importante legate de viitor sunt (aşa cum declară acesta în ultimul său articol) „o doză letală de cianură pentru cei slabi, labili din punct de vedere afectiv.”
     Din studiile doctorului Malkowitz, efectuate în România şi în SUA, se conturează în mod elocvent ideea că mai mult de 55% dintre tinerii care-şi petrec o mare parte din timp în mediul familial devin sclavii concepţiilor anilor ´60 şi sunt viitorii excluşi ai societăţii mileniului III.

Eşecul profesional, un efect garantat
      Prelucrarea statistică a datelor obţinute de cercetătorii americani, în colaborare cu Universitatea Victoria din Canada, a demonstrat că, în cazul tinerilor, 42,51% din eşecurile profesionale se datorează hiperprotecţiei paterne şi mai ales materne în cazul bărbaţilor. Mergând mai adânc în adevăratele probleme psiho-sociale, 62,42% dintre divorţuri sunt pricinuite de îndoctrinarea maternă a bărbaţilor, de prea strânsa legătură dintre mamă şi fiu (aspect contestat de psihologii antifreudieni, însă demonstrat de societatea română în tranziţie). Comparând datele statistice şi interpretarea referitoare la impactul exagerării protecţiei materne asupra personalizării tinerilor, cercetătorii americani au tras numeroase concluzii ce merită subliniate. 

Părinţii români de azi sunt prea rigizi şi… toleranţi
      Astfel, în urma aplicării unor calcule de corelaţie biostatistică s-a demonstrat faptul că în România rigiditatea în educaţia adolescenţilor, asociată cu nepăsarea faţă de consecinţele asupra mentalităţii „omului nou”, are efecte nefaste. Concret, părinţii de astăzi sunt rigizi şi în acelaşi timp prea toleranţi. Mamele devin un fel de actriţe cu dublu rol, care doresc numai să-şi impună punctul de vedere. Acest aspect are un efect pe măsură: de înrăire şi de tolerare împotriva celor apropiaţi.
Marius Radu, cercetător Academia Română