Main menu

header

de Elena Şerban

De obicei, femeile însărcinate au grijă de corpul lor după ce află că vor deveni mămici. Lucru ce este perfect de înţeles. Numai că, pentru a fi sigure că nu aduc pe lume copii cu malformaţii congenitale severe, graviduţele trebuie să consume, încă înainte de a rămâne însărcinate, cantităţi suficiente de vitamina B12 şi de acid folic.

Prima lună de sarcină este vitală
Potrivit unui studiu american, femeile care au în organism cel mai scăzut nivel de vitamina B12 sunt de cinci ori mai expuse riscului de a naşte copii cu maladii congenitale ale sistemului nervos central. Malformaţiile sistemului nervos conduc la diverse forme de handicapuri permanente sau la deces. Un nivel scăzut de vitamina B12 a fost asociat cu spina bifida, un defect de naştere, una dintre principalele cauze ale paraliziei infantile, şi cu anencefalia, o maladie fatală, caracterizată prin oprirea dezvoltării creierului şi a oaselor craniului. Vitamina B12 este vitală pentru menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi a celulelor roşii din sânge. Ea se găseşte în carne, produse lactate, ouă, peşte, scoici şi cereale integrale. De asemenea, pe piaţă se mai găsesc suplimente alimentare cu vitamina B12. Malformaţiile congenitale ce afectează sistemul nervos central apar în primele patru săptămâni de sarcină.