Există fel de fel de leacuri băbeşti ce favorizează arderea caloriilor, batoane de slăbit, prafuri sau pastile. Ei bine, trebuie să ştiţi că pastilele pentru slăbit încă sunt un subiect delicat, ce implică diverse opinii controversate. Medicii au ajuns la concluzia că unele pastile de slăbit favorizează apariţia bolilor de inimă, de aceea este foarte important să consultaţi un medic specialist înainte de a recurge la o astfel de metodă.
Cu frumuseţea ne mai putem juca, dar cu sănătatea… ba! Aşadar, alegeţi cu precauţie şi numai la sfatul nutriţionistului orice pastile de slăbit. Medicamentele pentru slăbit pot fi cu uşurinţă grupate în două: cele care se eliberează cu reţetă medicală şi cele care se pot lua fără niciun fel de recomandare. Iată ce fel de atitudine puteţi avea în cazul ambelor situaţii:
Nutriţionistul are ultimul cuvânt
În primul rând, se vor face anumite teste ce vor dovedi compatibilitatea organismului la anumite substanţe ce vă vor ajuta să pierdeţi în greutate. După aceea, respectaţi doza zilnică pe care v-a prescris-o specialistul în nutriţie şi încercaţi să nu depăşiţi perioada ce v-a fost recomandată. Totuşi, nu vă bazaţi foarte mult pe pastilele de slăbit dacă nu aveţi şi o alimentaţie săracă în calorii! Ele nu pot face minuni!
Respectaţi dozajul
Puteţi administra pastile de slăbit fără a fi recomandate de un specialist, dar cu un mare risc! Chiar dacă pierdeţi în greutate, puteţi risca să deveniţi irascibili şi să aveţi diaree sau palpitaţii. Dacă v-aţi hotărât să nu vă sfătuiţi cu un medic nutriţionist, măcar urmaţi instrucţiunile de dozaj, nu renunţaţi la exerciţiile fizice, iar în cazul în care pastilele au cel mai mic efect negativ, nu le mai administraţi!
Cât de benefice sunt batoanele proteice?
Batoanele de slăbit (proteice) cresc arderile metabolice, scad pofta de mâncare şi, dacă sunt însoţite de apă (în jur de două pahare), se umflă în stomac şi conferă saţietate câteva ore bune. Acest produs vă ajută să vă menţineţi în formă, dar nu puteţi spune că veţi slăbi „văzând cu ochii’’. De asemenea, este necesar să înţelegeţi că nici pastilele de slăbit, nici cremele ce subţiază talia, coapsele şi fesele şi nici batoanele nu sunt o soluţie magică ce poate să facă să dispară ca prin minune kilogramele în plus. Mâncaţi sănătos şi nu uitaţi de sport, căci doar aşa veţi arăta cum visaţi.
Mituri dărâmate
Pentru o digestie sănătoasă consumaţi cu încredere fructe uscate, cum sunt nucile, alunele nesărate, seminţele de tot felul şi batoanele de ovăz. Dar iată şi câteva produse ce erau considerate benefice pentru organism, dar au fost scoase de nutriţionişti de pe lista alimentelor sănătoase.
- Biscuiţii din ovăz şi secară. Specialiştii susţin că sunt plini de zaharuri şi aditivi artificiali şi conţin foarte puţine fibre, proteine, minerale şi vitamine. Practic, biscuiţii nu vor face decât să îngreuneze digestia;
- Băuturile pe bază de ceai sunt... în mare parte, „baloane de săpun”! Deşi lăudat pentru calităţile antioxidante, ceaiul vândut la sticle îmbuteliate sau în plicuri minuscule nu este acelaşi lucru cu băutura obţinută direct din fructele sau din frunzele unei plante. Astfel, renunţaţi la ceaiul „granulat”, plin de aditivi suplimentari, şi cumpăraţi din plafar plante medicinale uscate;
- Covrigeii uscaţi sunt o altă falsă alegere sănătoasă, ce contribuie la acapararea de ţesut adipos. Conform nutriţioniştilor, celebrii covrigei nu conţin nicio calitate nutriţională importantă. Specialiştii nutriţionişti ne recomandă să alegem un produs de grâu integral sau o mână de nuci sau de alune, mult mai bogate în vitamine, minerale şi alţi nutrienţi. Ana-Maria Cocea