de Cătălina Tăgârţă
Veste bună pentru bolnavii de leucemie mieloidă cronică (LMC). Până de curând persoanele care aflau că suferă de această boală ştiau că sunt condamnate la moarte în scurt timp. De curând însă, s-a descoperit un medicament care le poate prelungi viaţa.
Aprobat în peste 80 de ţări
Leucemia are trei faze: cronică, accelerată şi blastică. Dacă până de curând faza cronică dura între trei şi cinci ani, acum, aceasta poate creşte până la 10-15 ani dacă pacientului i se administrează medicamentul numit Nilotinib (sau Tasigna).
Recent s-a efectuat un studiu în care aceste pastile au fost comparate cu unele deja existente pe piaţă. „Din studiul «ENESTnd» reiese că Nilotinib e foarte eficient, mai bun chiar decât Imatinib, întrucât are mai puţine reacţii adverse ce pot apărea în perioada administrării - greaţă, diaree, vărsături, erupţie cutanată, dureri musculare, cefalee, oboseală, prurit şi altele”, a declarat profesor doctor Anca Roxana Lupu, de la Spitalul Clinic Colţea din Capitală. Medicamentul-minune a primit aprobarea de a fi folosit în peste 80 de ţări, iar medicii români speră ca până cel târziu în septembrie să aprobe produsul şi Agenţia Europeană a Medicamentului. Atunci el va fi disponibil şi la noi în ţară.
Monitorizarea moleculară trebuie făcută frecvent
Nilotinib ţine leucemia sub control multă vreme (în faza cronică), timp în care pacientul îşi poate vedea liniştit de viaţă, nu e nevoie să stea imobilizat la pat sau în spital. Totuşi, este recomandat ca el să fie ţinut sub observaţie şi să facă analize regulat. „Monitorizarea moleculară este cea mai sensibilă tehnică de evaluare a remisiunii bolii. Lipsa accesului la aceasta poate compromite calitatea tratamentului”, ne-a spus şi conferenţiar doctor Daniel Coriu, directorul medical de la Institutul Fundeni.
10% dintre pacienţi nu prezintă simptome
Celulele din sânge sunt produse în măduva osoasă. În cazul leucemiei, leucocitele, care au rolul de a ajuta organismul să lupte cu infecţiile, se înmulţesc încontinuu şi nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. În momentul în care acestea le înlocuiesc pe cele normale se pot produce sângerări şi echimoze (vânătăi) cu uşurinţă, poate exista o stare de oboseală continuă sau persoanele în cauză se pot îmbolnăvi frecvent. Agravarea bolii poate fi preîntâmpinată dacă sunt făcute analize periodice. Medicii atrag atenţia asupra faptului că 10% dintre pacienţi nu prezintă simptome, iar afecţiunea e identificată accidental. Dacă e descoperit la timp, „cancerul celulelor sângelui”, aşa cum se mai numeşte leucemia, poate fi ţinut sub supraveghere mulţi ani.
Trimiteţi SMS la 858 şi puteţi salva viaţa unui copil!
Dacă avem sănătate, avem o mulţime de visuri. Dacă nu, ne rămâne unul singur şi preţios - sănătatea. Pentru mulţi dintre copiii internaţi în secţia de pediatrie a Spitalului Fundeni acest vis devine aproape de neatins. Acolo se tratează micuţii diagnosticaţi cu leucemie, cancer, hepatită cronică sau care fac dializă. După citostatice, starea lor de sănătate se înrăutăţeşte, fiind mai predispuşi la infecţii. Un ecograf este esenţial pentru evidenţierea modificărilor organelor importante care, dacă nu sunt descoperite la timp, pot fi letale. Asociaţia Umanitară „Mame” şi secţia de pediatrie a Spitalului Fundeni au lansat proiectul umanitar „Atinge o stea”, prin care îşi doresc să aline suferinţa celor mici achiziţionând acest aparat. Asociaţia a organizat şi o serie de evenimente umanitare la care au participat mai mulţi artişti, printre aceştia numărându-se şi interpreta de muzică populară Mărioara Man Gheorghe, care a cântat alături de copiii grădiniţei la care este educatoare. „Sper din tot sufletul să-i putem ajuta”, a declarat artista. Dacă doriţi să fiţi alături de cei loviţi crunt de soartă, o puteţi face trimiţând un SMS la numărul 858, cu valoarea de 2 euro, până la data de 10 iulie. Numărul este valabil în reţelele Orange, Vodafone, Cosmote, iar apelul este scutit de TVA.