Main menu

header

     Cine nu cunoaşte durerile de cap (cefalee şi cefalalgie), cu toată gama de neplăceri ce le acompaniază? Cu toţii, după o perioadă de solicitări intense sau după o masă copioasă ori după ce am stat în curent sau ne-am enervat am simţit că ne plesneşte capul de durere. De cele mai multe ori, banalul antinevralgic rezolvă problema. Însă, atunci când durerea de cap durează zile întregi, nu mai este vorba despre o simplă cefalee, ci avem de-a face cu temuta migrenă.

Stresul, cauza principală a cefaleelor
      Durerile de cap pot avea o sumedenie de cauze, poate apărea ca boală individualizată, cum este cazul migrenei, dar poate fi şi numai o manifestare  secundară a unei maladii. Durererile de cap sunt de atât de multe feluri, încât, practic, este imposibil să le descrii pe toate. Dar să prezentăm câteva dintre ele. Cefaliile acute sunt acele dureri de cap care au intensitate maximă încă de la debutul lor, dar nu au şi caracter periodic.
     Acest tip de dureri sunt resimţite în zona cefei şi pot fi cauzate de stres, probleme de menstruaţie sau de menopauză. O altă durere de cap des întâlnită este cea care are legătură cu hipertensiunea. În acest caz, durerea este răspândită în tot capul şi deseori este mai puternică dimineaţa, trezind omul din somn. Dureri de cap intense mai sunt puse şi pe seama glicemiei crescute, această problemă fiind întâlnită la diabetici. 

Migrenele se moştenesc?
      Migrenele sunt diferite faţă de cefalee prin câteva caracteristici: au periodicitate, durează mult şi au intensitate foarte mare. Ele cuprind doar o jumătate a capului şi sunt însoţite de dureri oculare. S-a constatat că există şi un caracter ereditar al migrenelor. La unii bolnavi suferinţa este atât de intensă, încât atunci când îi apucă un episod de migrenă sunt nevoiţi să se închidă în locuinţă, să facă întuneric şi să zacă pur şi simplu o zi, două, trei, până trece de la sine. În străinătate au apărut nişte tratamente ale migrenei bazate pe un aparat ce generează curent electric şi-l direcţionează spre anumiţi centri din creier. Migrena este cauzată de tulburări ale dinamicii vaselor sangvine. 

      Migrena are trei stadii de manifestare: Stadiul 1 În această fază, bolnavul resimte o stare de oboseală, de nervozitate, îşi pierde pofta de mâncare, are tulburări de vedere, furnicături, ameţeli;  Stadiul 2 În stadiul 2, durerea de cap este intensă, localizată în jurul orbitelor sau în frunte, dar numai pe o singură parte. Bolnavul simte pulsaţii, ce se amplifică la mişcarea capului, la zgomote, la lumină şi chiar la strănut. Unii bolnavi resimt şi senzaţia de greaţă şi ajung chiar la vărsături. Pot apărea modificări ale percepţiei vizuale, ale mirosului, dar şi perturbări psihice, fie de anxietate sau de depresie şi uneori se  ajunge chiar la deliruri;  Stadiul 3  Este caracterizat de o oarecare diminuare a durerii şi a oboselii, ce se întinde uneori pe parcursul mai multor zile. Bolnavul are nevoie de timp ca să-şi revină complet şi este somnolent. Este o perioadă resimţită de bolnav ca după un efort intens. 

Ceai de anghinare relaxant 
      Înainte de a putea vorbi despre remedii, trebuie să înţelegem că este neapărat necesar să aflăm care este cauza durerilor. În funcţie de asta putem opta pentru un anumit tip de tratament. După cum am văzut, durerile de cap pot avea caracter de sine stătător, dar pot fi şi doar nişte însoţitori ai unor boli grave sau pot avea cauze în viaţa noastră profesională şi familială.  Durerile de cap cauzate de stres nu vor fi abordate la fel ca durerile cauzate de hipertensiune sau de hiperglicemie, spre exemplu.
     La modul general vorbind, în privinţa alimentaţiei trebuie reţinut că o hrană prea bogată poate obosi bila, acest lucru cauzând dureri de cap specifice. Pentru acest tip de problemă se recomandă ceaiul de anghinare.  Se face infuzie din două linguriţe cu plantă la cană şi se bea atunci când simţim că durerea de cap este cauzată de ce am mâncat. Se recomandă şi o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale. În privinţa stresului, este clar că trebuie acţionat în direcţia unei împăcări cu sine şi cu cei din jur, atunci când lucrurile nu pot fi schimbate în exterior. Ajutorul unui psiholog se poate dovedi salutar în acest sens. 

Cafea cu zeamă de lămâie
     Cafeaua are şi efecte pozitive în durerile de cap, dar poate şi amplifica suferinţa, de la caz la caz. Uneori, un vârf de cuţit cu cafea amestecat cu zeamă de lămâie  reprezintă un remediu eficient în cazul unei dureri de cap obişnuite. Dar excesul de cafea, dimpotrivă, poate crea probleme prin creşterea tensiunii arteriale. 

Masajul în puncte reflexe speciale
     Masajul, executat profesionist, are un efect deosebit mai ales în ceea ce priveşte înlăturarea durerilor de cap cauzate de munca îndelungată la birou, la calculator şi de spondiloză. Pune sângele în mişcare, topeşte reziduurile ce blochează circulaţia energetică în zonele de la ceafă, stimulează bila şi digestia prin punctele reflexe speciale. Pentru situaţii de urgenţă, dar şi pentru întreţinere, putem să ne masăm punctele de pe creasta arcadelor, la colţurile ochilor în interior şi pe mână în interior, pe os şi pe toată zona din jur. Arcadele se masează de preferinţă cu încheieturile degetelor, iar punctele din interior, de la colţul dinspre nas al ochilor, cu vârfurile degetelor. 

Anda Postolache