Adrian Streinu-Cercel este doctor la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Munca sa ca medic, cercetător şi profesor, precum şi specializările efectuate în străinătate îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai buni specialişti în domeniu. Am intrat pe tărâmul său şi l-am provocat la un dialog privind domeniul său de activitate. Citind interviul de mai jos veţi descoperi statistici şi date interesante din toate punctele de vedere.
„Avem un laborator foarte bine pus la punct“
- Domnule Adrian Streinu Cercel, sunteţi doctor la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Spuneţi-mi care dintre bolile infecţioase are cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei?
- Cea mai mare incidenţă o are hepatita cu virus hepatic C.
- Acesta este şi domeniul în care rata mortalităţii este cea mai ridicată?
- Nu. Mortalitatea cea mai mare se înregistrează în rândul infecţiilor bacteriene sistemice şi astea sunt destule. De exemplu, de la o plagă înţepată, de la diverse infecţii cutanate sau de la „coşuri” ce sunt maltrate şi se pot infecta. Dacă intră bacterii acolo, acestea pot afecta plămânul sau alte organe interne. Deci astea sunt principalele cauze de mortalitate.
- Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă acum Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“? - Din punct de vedere medical avem o activitate de dezvoltare a părţii de laborator, pentru că pe piaţă au apărut noi tehnici de acest gen. De altfel, noi avem un laborator foarte bine pus la punct. Am aplicat, cu un proiect de aproape 17 milioane de euro, pentru a avea un laborator special pentru cercetări şi sperăm ca o parte dintre cei care dezvoltă acest domeniu în universităţile din ţară să vină în institutul nostru. Mai mult decât atât, sistemul respectiv este prevăzut cu o încăpere de izolare a pacienţilor care sunt cu febre hemoragice sau cu boli cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei. În Europa Centrală şi de Est nu există încă o facilitate de asemenea amploare. Sperăm ca noi să dezvoltăm proiectul şi să dăm un exemplu în acest sens.
„Am scăzut incidenţa hepatitei B de la 13% la 5%”
- Există suficientă informare în rândul populaţiei cu privire la bolile infecţioase şi ce-a făcut concret Institutul „Matei Balş“ în acest sens?
- Din păcate, nu există suficientă informare în rândul populaţiei şi tocmai din acest motiv Institutul „Matei Balş“ s-a implicat în foarte multe proiecte. De exemplu, în proiectul cu lupta împotriva HIV/SIDA sau în bătălia împotriva cancerului de col uterin.
Aici aş evidenţia un material pe care l-am trimis ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în vederea începerii unei campanii a vaccinării la vârsta de 11 ani împotriva cancerului de col uterin. Ne-am mai implicat şi în proiectul vaccinării împotriva hepatitei B. Noi am fost iniţiatorii acestei campanii de vaccinare începută în 1995. Rezultatele se văd acum foarte bine, pentru că, dacă în 1995 incidenţa hepatitei B era de 13%, în momentul de faţă a ajuns undeva la 5% şi estimăm ca în următorii ani să ajungă undeva la 2%-2,5%.
- În ce domeniu aţi realizat progrese spectaculoase?
- Am dat câteva exemple prin ce am spus până acum, deci împotriva HIV, a hepatitei B. Mai mult decât atât, avem cel mai puternic centru de monitorizare a terapiei la pacienţii depistaţi cu virus hepatitic B şi C, la pacienţii cu hepatită cronică. Am pus la punct în momentul de faţă un program de calculator, pe care vreau să-l difuzăm în toate centrele care se ocupă de terapia acestor pacienţi, în vederea urmăririi mult mai atente sub tratament a pacienţilor şi a evaluării lor în ceea ce se cheamă posibilă vindecare.
„Susţinem legea prostituţiei”
- Aţi fost promotorul legii ce propunea ca sângele donat să fie verificat înainte. Mai există şi alte proiecte de lege care au ajuns pe masa Guvernului?
- Noi ne-am dat avizul pentru pacienţii infectaţi cu HIV/SIDA şi mai ales asupra legii prostituţiei. De foarte mult timp am militat la Camera Deputaţilor, respectiv la Senat, la comisiile de specialitate, pentru promovarea unor astfel de decizii deoarece, din estimările noastre, o astfel de lege a prostituţiei ar reduce cu 50%-60% incidenţa bolilor cu transmitere sexuală, printre care se află şi infecţia cu HIV sau altele.
- Spuneţi-mi, geografic vorbind, dacă există o zonă cu incidenţă mai mare în rândul populaţiei în ceea ce priveşte bolile infecţioase?
- De exemplu, regiunea Moldovei este cea mai infectată cu virus hepatitic B. Partea de sud a României, incluzând şi judeţele Constanţa, Giurgiu şi Bucureştiul, are mai mult virusul hepatitic C şi HIV. Clujul are puţin HIV şi incidenţă mai scăzută a infectării cu virus hepatic B. Evident că fiecare areal georgrafic are dominanta lui în ceea ce priveşte posibilii agenţi infecţioşi transmişi şi variază de la o regiune la alta.
- Spuneţi-mi dacă luna aceasta, după ce se termină campania de efectuare a analizelor populaţiei, aşteptaţi date statistice concrete sau speraţi să se schimbe cumva ceea ce ştiţi deja?
- Această campanie va face obiectul unei simple valori. E cât se poate de clar că şi-a ratat rezultatele din cauza faptului că oamenii s-au dus la doctor, au făcut analizele şi s-a făcut un bilanţ în etape. Oricum, această campanie nu trebuie să rămână aici, ci este necesar să fie dezvoltată. Asta înseamnă o chemare într-un interval-limită a oamenilor pentru a fi reevaluaţi. Reevaluarea rămâne de bază şi este cea care poate să evidenţieze probleme de posibilă îmbolnăvire şi risc de deces. Ana-Maria Gomboş