de Cătălina Tăgârţă
- A fost creat de doctorul Vasile Niţescu în urmă cu patru ani
De-a lungul timpului, multe persoane au fost dezamăgite de sexul copilului lor. Câţi împăraţi, şi nu numai, nu şi-au dorit în vremurile îndepărtate să aibă un moştenitor de sex masculin la tron? Aceste lucruri pot fi evitate în prezent, deoarece viitorii părinţi pot decide sexul copilului lor încă din momentul conceperii. „Minunea” e posibilă datorită „Discului femeii”, numit şi „Discul gravidităţii”, inventat de un român, doctorul Vasile Niţescu, în urmă cu patru ani.
Medalia de aur pentru invenţie
Vasile Niţescu este medic primar de obstetrică-ginecologie la Spitalul Polizu din Bucureşti. El a creat şi aplicat primul sterilet din România, iar în prezent e renumit datorită invenţiei sale numite „Discul femeii” sau „Discul gravidităţii”, pentru care a primit medalia de aur oferită de Forul Internaţional al Inventatorilor (IFIA). „E cea mai mare distincţie pe care a obţinut-o un român în acest domeniu şi sunt mândru de asta”, ne-a declarat medicul Niţescu. Instrumentul a înregistrat un succes uriaş de la lansare până în prezent. Din cauza cererii foarte mari, în special din străinătate, medicul a fost nevoit să-l traducă în mai multe limbi, printre care franceză şi greacă.
În ziua ovulaţiei puteţi face băieţei
Iată câteva motive simple pentru care fiecare femeie care îşi doreşte să devină mamă ar trebui să aibă acest disc. În primul rând, în funcţie de prima zi a ultimei menstruaţii, instrumentul arată perioada fertilă. Aşadar, el e foarte util în caz de sterilitate, pentru că se va şti exact perioada de fertilitate. De asemenea, le poate fi de folos şi persoanelor care vor neapărat să aleagă sexul copilului. „Acesta permite calcularea cu precizie a zilelor în care trebuie să facă sex cuplurile care vor să devină părinţi de fete sau de băieţi. Cu două zile înainte de data ovulaţiei, sigur femeile vor rămâne însărcinate cu fete, iar contactul sexual în ziua ovulaţiei le garantează că vor naşte băieţi. Aşadar, ştiind data concepţiei, discul vă arată şi sexul copilului, lucru pe care ecograful o poate face abia la patru-cinci luni”, ne-a spus doctorul Vasile Niţescu.
Arată lungimea şi greutatea fătului
Mai mult, viitoarea mămică va calcula singură perioada în care riscul de avort sau de naştere prematură e crescut, intervalul în care trebuie să nască la termen sau cu termen prelungit. Se mai pot afla date despre vârsta sarcinii, primele mişcări fetale sau despre lungimea şi greutatea fătului. Specialistul susţine că e foarte important ca gravida să cunoască momentul în care ajunge „la termen”. „Eu mereu atrag atenţia asupra unui fapt, şi anume că dacă nu cunoaşteţi exact data la care trebuie să naşteţi şi o depăşiţi, riscaţi ca fătul să moară în uter. De obicei, acest lucru se întâmpla în momentul în care medicii calculau începutul sarcinii din prima zi a ultimei menstruaţii. Sigur, în viziunea mea, acesta nu putea fi momentul constituirii produsului de concepţie, deoarece el se realizează în momentul ovulaţiei, atunci când cei doi gameţi, ovulul şi spermatozoidul, se întâlnesc şi asta înseamnă cam la două săptămâni (n.r. - după menstruaţie). Aşa se şi explică faptul că persoanele gravide erau atenţionate înainte că s-a terminat perioada de gestaţie şi se considera că sarcina este cu termen prelungit, pe când în momentul de faţă iată că datele sunt altfel”, ne-a mai declarat medicul.
Realizat exclusiv pentru un ciclu de 28 de zile
Discul are un cerc mare şi un cerc mic. Pe el sunt desenate trei linii (una de culoare verde, una neagră şi una roşie), care arată perioada fertilă, respectiv perioada sarcinii. De asemenea, sunt delimitate foarte precis momentul şi perioada de mijloc a ciclului menstrual, adică cea de-a 14-a zi, în care are loc ovulaţia, şi multe altele. Instrumentul se vinde împreună cu instrucţiunile de utilizare. E important însă să se ştie că discul este realizat pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile. Dacă o persoană are un ciclu neregulat e bine să se adreseze medicului specialist.
Discul ajută şi la diagnosticarea anumitor boli. Iată cum trebuie să procedaţi: notaţi pe disc în fiecare lună momentul precis al menstruaţiei şi simptomele pe care le-aţi avut. Durerea se notează cu un „D” deasupra zilei respective, sângerarea maronie cu „M” şi aşa mai departe. Simbolurile le veţi găsi pe verso la fiecare disc. Dacă apar dureri de ovare sau orice alt tip de sângerare în afara menstruaţiei, e bine să notaţi şi aceste detalii. În funcţie de înscrisurile dumneavoastră, medicul îşi poate da seama dacă are de-a face cu un polip sau cu un cancer uterin. La baza ciclului neregulat pot sta anumite chisturi la nivelul ovarului sau, de exemplu, sângerările abundente, cu cheaguri, pe care le prezintă o femeie aflată în jurul vârstei de 40 de ani pot fi datorate unui uter fibromatos. În acest caz, specialistul poate recomanda direct analizele necesare bolii pe care o suspectează, fără a mai chinui pacienta, supunând-o unor analize inutile.
Pont! Discul poate fi achiziţionat, la preţul de 30 de lei, de la Facultatea de Medicină din Bucureşti sau direct de la cabinetul medicului Vasile Niţescu, telefon: 0723.151.804.
De reţinut! În funcţie de înscrisurile de pe disc, medicul îşi poate da seama dacă o femeie se apropie de menopauză.