de Cătălina Tăgârţă
A devenit un obicei pentru toată lumea să îndulcească ceaiul, cafeaua şi să pună din ce în ce mai mult zahăr la prăjituri şi chiar la dulceţuri, deşi fructele sunt destul de dulci. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a vorbit despre calităţile şi defectele zahărului, despre persoanele care trebuie să renunţe la acest aliment, dar şi cu ce anume poate fi înlocuit. În plus, el avertizează că, dacă este consumat în exces, zahărul îmbătrâneşte organismul, distruge vitaminele şi determină stresul metabolic.
Consumul în exces dă senzaţia de saţietate
Zahărul este o substanţă de semisinteză, un edulhorant (îndulcitor) natural, care se obţine în principal din sfecla sau din trestia de zahăr. Enzimele şi celelalte substanţe nutritive atât de necesare vieţii se pierd în timpul rafinării. De aceea nu e bine să consumaţi zahăr foarte rafinat. În plus, cercetările ştiinţifice din ultimele decenii au demonstrat nocivitatea acestui aliment. Spre exemplu, în România sunt în momentul de faţă aproximativ 500.000 de diabetici. Consumul în exces dă senzaţia de saţietate, deoarece zahărul conţine multe calorii, iar enzimele, fermenţii şi mineralele lipsesc. Zahărul alb rafinat face mai mult rău decât bine sănătăţii, din cauză că nu aduce în organism niciun nutrient cu adevărat benefic. Pentru a neutraliza zahărul, organismul îşi mobilizează resursele de calciu în detrimentul sistemului osos şi al dinţilor, care devin din ce în ce mai fragili.
Nu mai mult de 40 de grame pe zi!
„Atunci când spunem «fără zahăr» nu ţinem seama că acesta există şi în alte zaharuri, cum ar fi glucoza, fructoza, zaharoza, amestecul de glucoză şi zaharoză sau lactoza ori maltoza din bere, care are un index glicemic foare ridicat şi provine din malţ. Când citim pe eticheta unor produse «fără zahăr adăugat», asta nu înseamnă că nu conţine zahăr din fructe ori legume”, ne-a spus profesorul Mencinicopschi. Potrivit specialistului, excesul de zahăr solicită şi sărăceşte organismul de vitamina B1, magneziu şi crom (un mineral pe care organismul îl foloseşte pentru digestia mâncării). Aşadar, acesta ne dă calorii goale, care nu se pot transforma în molecule de rezervă. În plus, din cauza indexului glicemic ridicat (61) şi a densităţii mari (397 kcal/100 de grame), acest îndulcitor îngraşă. De aceea „e indicat să se consume doar 40 de grame de zahăr pe zi, luate din alimente procesate, fructe şi legume”, ne-a mai declarat profesorul Mencinicopschi. Ştevia, spre exemplu, este o plantă mult mai dulce decât zahărul, care are capacitatea de a regla nivelul acestuia în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi a tempera senzaţia acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau de hipoglicemie.
Zaharina nu e recomandată
Atenţie însă! Faptul că zahărul consumat în exces poate avea consecinţe grave asupra organismului nu înseamnă că trebuie să-l înlocuiţi cu edulcoranţii fără calorii, cum ar fi zaharoza sau fructoza. Potrivit specialistului în nutriţie, nici zaharina nu ar trebui să înlocuiască zahărul, decât în cazuri speciale, cum este cel al diabeticilor, pentru că nici aceasta nu e bună pentru organism. Fructele proaspete însă, dar şi cele uscate (smochine, curmale, coacăze) sunt o adevărată relaxare pentru organism şi un excelent înlocuitor al zahărului, la fel ca şi mierea. Pentru prăjituri însă e indicat să folosiţi zahăr brun în locul celui alb, deoarece are punctul de topire mai jos şi este mai sănătos decât cel rafinat.
Poate declanşa tulburări hormonale
Printre cei care n-au voie să consume zahăr deloc se numără diabeticii, supraponderalii şi persoanele care au colesterolul mărit sau dizlipidemii. De asemenea, acest aliment poate declanşa sau agrava boli la cei care au antecedente de diabet în familie, care se confruntă cu stres accentuat, alergii, infecţii recidivante, osteoporoză, hipocalcemie, cardiopatii sau tulburări hormonale, gastrită hiperacidă, colită de fermentaţie ori probleme psihologice.
Pont! Strugurele conţine foarte mult zahăr şi zaharoză, cam 240 de grame/kilogram. De aceea e greşit să folosiţi acest fruct în cura de slăbire, pentru că nu va face decât să vă îngraşe.
Ştiaţi că...
... dacă în următorii ani nu apar modificări majore în stilul de alimentaţie al oamenilor, numărul diabeticilor va creşte?
... la începutul secolului trecut, doar 5%-10% din populaţia ţării sub 30 de ani aveau carii, iar pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentaţie, procentul a ajuns la 95%?
... zahărul duce la creşterea apetitului şi la dezvoltarea ţesutului adipos şi a celulitei?
... puteţi asimila calciul pierdut dacă renunţaţi de tot la zahăr şi mâncaţi multe fructe şi legume?
... consumul de zahăr în exces poate cauza alergii, scleroză, cardiopatii, gastrită, colită de fermentaţie, tulburări de ciclu menstrual, reumatism, anemie, astenie, sinuzită sau rinită, iar în cazul copiilor poate duce la rahitism şi fragilităţi osoase, pubertate prematură sau probleme de comportament?
... dacă mâncaţi fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi şase nuci, 12 migdale sau 20 de alune, veţi scăpa imediat de pofta de dulce?