de Cătălina Tăgârţă
- Ministerul Sănătăţii va demara, la 1 iunie, un program gratuit de fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri
Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul cuplurilor căsătorite de cel puţin doi ani care n-au reuşit să aducă încă pe lume un copil. Aşadar, dacă vă doriţi din tot sufletul să deveniţi părinţi, e bine să ştiţi că 800 de cupluri vor putea beneficia de o procedură de fertilizare in vitro (FIV) gratuit, începând cu data de 1 iunie. De asemenea, e important să ştiţi că puteţi beneficia de această procedură plătită de stat o singură dată, indiferent dacă aţi mai avut sau nu alte încercări de acest gen înainte.
„Rata de succes a unei sarcini în urma procedurii este de 33%-35%”
În momentul de faţă, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de fertilizare in vitro, preţul uneia putând urca şi până la câteva mii de euro. Pentru a veni în sprijinul cuplurilor infertile fără posibilitate financiară, Ministerul Sănătăţii demarează la 1 iunie „Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer”, care are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizării unei proceduri. „În Europa, rata de succes a unei sarcini în urma procedurii de fertilizare in vitro este de 33%-35%, iar a unei naşteri este de aproximativ 28%-29%”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă. Din păcate, asta înseamnă că, în unele cazuri, e nevoie de mai mult decât o singură procedură, cât suportă statul în momentul de faţă. Deşi nu există o cifră oficială a numărului persoanelor care ar avea nevoie de acest program, oficialii Ministerului estimează că anul acesta vor exista aproximativ 800 de cupluri care vor beneficia gratuit de program, suma alocată acestuia de Ministerul Sănătăţii fiind de 4 milioane de euro. Totodată, oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat că în anul 2007 s-au înregistrat 1.017 astfel de proceduri în ţara noastră, în timp ce în 2008 s-au făcut 1.158 de fertilizări in vitro.
Maternitatea Giuleşti şi Spitalul de Urgenţă Cluj-Napoca, primele înscrise
Persoanele interesate trebuie să ştie că, până în prezent, au acceptat să facă intervenţiile pe banii decontaţi de la stat două spitale, şi anume: Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. „Programul se va mai putea desfăşura şi în celelalte unităţi care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita coplată de la pacient”, a mai declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. Asta înseamnă că, dacă spitalul sau clinica unde sunteţi pacienţi de multă vreme este dispusă să facă procedura pentru 1.200 de euro, plus alţi 300 de euro bonus de performanţă în cazul în care se finalizează cu o naştere, sume pe care le decontează statul, nu există niciun impediment, cu condiţia ca unitatea respectivă să ataşeze la dosarul dumneavoastră o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu v-a solicitat o altă sumă suplimentar. De altfel, acesta este şi primul pas pe care trebuie să-l faceţi, să vă hotărâţi asupra unui centru medical şi să vă asiguraţi că acesta vă poate face fertilizarea in vitro pe banii statului.
Unitatea medicală întocmeşte dosarul
O dată ce aţi apelat la un centru care practică FIV trebuie să treceţi la întocmirea dosarului, care va cuprinde, printre altele, spermograma şi analizele specifice care se fac înainte de sarcină şi poate fi depus începând cu data de 15 iunie. „Întocmirea dosarului medical, respectând criteriile de includere, se va face de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, aceasta va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine”, a mai spus Cseke Attila.
La Ministerul Sănătăţii, dosarul va fi evaluat de o comisie din care vor face parte cinci membri, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile „SOS Infertilitate” şi preşedintele, care va fi desemnat de direcţia de specilitate din cadrul ministerului. În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro în două etape. În prima fază se va achita procedura în valoare de aproximativ 1.200 de euro, iar în cazul în care aceasta s-a finalizat cu o naştere, centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro, pentru a fi astfel antrenat către performanţă.
Tratamentul de stimulare ovariană nu se decontează
Trebuie să ştiţi că tratamentul de stimulare ovariană, care se va face înainte de începerea procedurii, la recomandarea medicului, şi care costă câteva sute de euro, nu este decontat de stat. „Majoritatea statelor europene nu acoperă medicaţia de dinaintea procedurii. Însă, dacă programul va avea o rată de succes mare, iar pacientele vor fi mulţumite, acesta poate lua amploare pe viitor”, au mai declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În cazul în care nu reuşiţi din prima, e foarte important să nu vă daţi bătuţi, întrucât reprezentanţii ministerului nu exclud nici varianta ca, pe viitor, să deconteze mai mult decât o singură procedură pe an, aşa cum se întâmplă deja în unele state europene.
Iată care sunt criteriile de includere în program: vârsta femeii să fie între 24 şi 40 de ani, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România şi să aibă statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni. Un alt criteriu de eligibilitate este ca viitorii părinţi să fie căsătoriţi de cel puţin doi ani şi nici unul dintre ei să nu aibă un alt copil în viaţă. „În cazul unui cuplu fără probleme medicale, şansa de a concepe un copil este de 25% în prima lună şi de 80% în primul an. Nici în străinătate nu se investighează infertilitatea mai devreme de un an şi jumătate, aşa că noi am decis că doi ani este potrivit”, a explicat profesor doctor Szabo Bela, coordonatorul „Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer”. În plus, rezerva ovariană trebuie să fie în limite normale, probată prin testarea FSH (hormon de stimulare foliculară) sau AMH (hormon anti-mullerian), cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau de mamă surogat), iar indexul de masă corporală a femeii să fie între 20 şi 30, după criteriul ESHRE, care este un raport între vârstă, înălţime şi greutatea normală.
Mai multe informaţii pe această temă puteţi afla de la Ministerul Sănătăţii, departamentul Informaţii de Interes Public, telefon: 021/307.25.24 sau de pe site-ul Asociaţiei „SOS Infertilitatea”: http://infertilitate.com.