de Iuliana Dima
Cu siguranţă, orice femeie îşi doreşte un trup frumos, „tras prin inel”, în conformitate cu nevoile şi credinţele sale. Şi pentru că o siluetă frumoasă trebuie să se afle în perfectă armonie cu personalitatea şi stilul de viaţă individual, medicina tradiţională indiană, ayurveda, militează pentru obţinerea unor forme frumos conturate, pentru tehnici şi remedii naturiste. Prin urmare, vă vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente metode de slăbire recomandate de Angelica Mitrea (foto), specialist ayurveda.
Alimentaţia corectă reprezintă primul pas important
Cel mai important rol în procesul slăbirii revine digestiei. Dacă aceasta este lentă, alimentele ingerate, în loc să fie metabolizate, se vor transforma în depozite adipoase. De aceea, pentru obţinerea unui corp suplu, se recomandă o conduită alimentară corectă şi constantă. „Este foarte importantă respectarea orelor de masă, deoarece organismul îşi formează un reflex din a secreta sucurile digestive la anumite ore, dar şi consumul de produse uşor de asimilat, în special alimente lichide calde în care aţi adăugat condimente (cardamom, muştar, scorţişoară, cuişoare, pătrunjel, piper, coriandru, chimen, fenicul, anason şi altele). Acestea ajută la arderea caloriilor şi îmbunătăţesc digestia”, ne-a spus Angelica Mitrea.
Evitaţi alimentele reci şi uscate şi lactatele precum iaurtul, laptele acru, kefirul sau sana. În schimb, dacă doriţi, puteţi consuma lapte dulce, cald şi neapărat combinat cu scorţişoară şi pulbere de ghimbir uscat.
Printre recomandările pe care specialistul Ayurveda le face pentru dobândirea unei siluete armonioase se mai numără: supa de linte însoţită de condimente precum usturoi, ghimbir, piper, busuioc şi cimbru (consumată în fiecare seară elimină balonarea), ceaiuri diuretice din plante (urzică, ienupăr, colţii-babei, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn, mătase de porumb), o cană cu apă fierbinte şi două linguriţe cu miere (băută în fiecare dimineaţă, pentru a preveni constipaţia). Totuşi, în caz de constipaţie, puteţi administra seara un laxativ natural ayurvedic din următoarele plante: sena, rodie, fenicul, hingu, trandafir indian, chimen, piper negru şi punarnava. De asemenea, este foarte important ca hrana consumată să fie gătită în ziua respectivă pentru a se putea obţine maximum de nutrienţi.
Procedeul Virechana ajută la detoxificare
Aceste terapii au acţiune purificatoare şi sunt grupate într-un set de cinci procedee terapeutice tradiţionale ayurvedice: Vamana (terapia emetică sau vomitivă), care elimină în special toxinele acumulate în partea superioară a corpului (stomac, plămâni), Virechana (terapia purgativă), care purifică întregul organism prin direcţionarea toxinelor către intestinul subţire şi gros, ducând la eliminarea lor, Basti (terapia prin clisme uleioase sau clisme cu macerate din plante), care elimină deşeurile din intestinul gros, Nasya (terapia nazală), benefică pentru cap şi sinusuri, şi Raktamoksana (eliminarea de sânge). Terapiile purificatoare se realizează o dată pe an şi presupun, pe lângă regim, o perioadă de 8-15 zile în care este necesar ca persoana respectivă să rămână în casă.
Baia cu plante, un mod plăcut de a slăbi
Una dintre cele mai plăcute terapii este cea de sudoraţie. „Aceasta este probabil una dintre cele mai atrăgătoare metode de a slăbi şi mă refer cu certitudine la senzaţia de relaxare şi «claritate mentală» pe care o conferă baia cu plante aromate. Se pregăteşte astfel: se adaugă în apa fierbinte 1,5 kg de sare grunjoasă şi plante (ghimbir, piper negru, cuişoare şi scorţişoară). Se intră în cadă şi se stă până când fruntea începe să transpire. După zece minute se poate ieşi. Această formă de terapie este foarte bună pentru că topeşte grăsimea şi ajută corpul să elimine toxinele”, mărturiseşte specialistul ayurveda Angelica Mitrea.
Pinda Sveda, masaj cu lapte şi orez
Pe lângă scăderea în greutate şi eliminarea celulitei, această terapie înfrumuseţează pielea, elimină tensiunea de la nivelul muşchilor şi îmbunătăţeşte tonusul muscular, diminuează durerile din zona gâtului, spatelui, şoldurilor sau picioarelor. „Acest tip de masaj se realizează în mod tradiţional de doi terapeuţi care masează simultan o persoană, dar pentru că procedura nu este foarte complicată, se poate realiza şi acasă. Se prepară mai întâi, un decoct din plante picante (piper, ghimbir). Jumătate din acesta se combină cu o cantitate egală de lapte şi se păstrează fierbinte pentru mai târziu. În cealaltă jumătate se fierbe o cană cu orez. După ce a fiert se pune într-o bucată de bumbac şi se închide la gură pentru a forma un săculeţ. Apoi se poate începe terapia: se unge corpul cu ulei (presat la rece) călduţ şi apoi, printr-o mişcare circulară, se masează cu săculeţul. Când temperatura orezului scade, după aproximativ 30 de secunde, acesta se înmoaie în decoctul amestecat cu lapte, care trebuie să fie fierbinte. De această procedură nu poate beneficia însă orice persoană: femeile aflate în timpul sarcinii şi la menstruaţie nu trebuie să realizeze acest tip de masaj. Presiunea aplicată organismului, care produce mici modificări în circulaţia generală a sângelui mamei, poate dăuna fătului. Orice aport suplimentar de căldură în timpul menstruaţiei duce la creşterea fluxului menstrual şi pierderea unei cantităţi mai mari de sânge”, a completat Angelica Mitrea.
Sauna este una dintre cele mai bune metode pentru a scăpa de kilogramele în plus, însă, pe lângă efectele benefice pe care le are asupra trupului, aceasta dăunează ochilor şi părului. Pentru a împiedica producerea unor efecte nedorite, în tratamentul ayurvedic, tehnica se realizează cu ajutorul unei cutii speciale în care intră doar corpul, iar capul este lăsat afară, astfel încât efectele ei să acţioneze numai acolo unde se doreşte.