de Cătălina Tăgârţă
E oficial. Telefonul mobil dăunează grav sănătăţii. După ce au fost efectuate nenumărate studii de-a lungul timpului, iar medicii au atras atenţia asupra efectului nociv al telefonului fără fir, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat acest lucru recent, în cadrul unei conferinţe de presă, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra intervalului de timp pe care-l petreceţi cu telefonul la ureche.
Gliomul este letal chiar şi cu tratament
Reprezentanţii care au condus studiul ale cărui rezultate au fost date publicităţii de OMS au afirmat pentru publicaţia Daily Mail că gliomul, o formă de cancer cerebral, este întâlnit la 20% dintre utilizatorii înrăiţi de mobile, acesta începând să se dezvolte din ce în ce mai aproape de ureche. Gliomul este letal chiar şi cu tratament, bolnavul trăind în jur de trei-cinci ani de la detectarea bolii. În plus, pe lângă contribuţia la apariţia cancerului şi a tumorilor, telefoanele mai pot avea efecte negative şi asupra funcţiei cognitive a creierului, din moment ce e ţinut la ureche în zona lobilor temporali. Studiul a scos la iveală şi faptul că antenele colective amplasate pe blocurile de locuit sau la ultimul etaj al instituţiilor pot contribui şi ele la radiaţiile care ne pot îmbolnăvi de cancer cerebral, dar şi de gât sau de urechi.
Risc mare pentru cei care vorbesc mai mult de 15 minute pe zi
Potrivit OMS, riscul cel mai mare există la persoanele care au vorbit la telefon pentru 15-30 de minute sau mai mult, pe zi, timp de 15 ani. „Le recomand tuturor să utilizeze pe cât mai puţin posibil telefonul mobil şi să-l ţină departe de copii, deoarece radiaţiile pot penetra mai adânc organismul, creierul acestora”, avertizează şi medicul neurolog Crisanda Vîlciu (foto), din cadrul Centrului Medical PULS.
Reprezentanţii OMS sfătuiesc populaţia să folosească căştile în timpul convorbirilor la telefon, şi să înlocuiască apelurile cu SMS-uri.
În prezent, aproximativ trei sferturi din populaţia planetei foloseşte telefoane mobile. Incidenţa cancerelor este deocamdată mică faţă de acest număr, însă specialiştii atrag atenţia asupra faptului că boala la creier se dezvoltă greu, în 25-30 de ani, iar telefonia mobilă a intervenit la scară planetară doar de 15 ani, deci e posibil ca peste câţiva ani să luăm parte la o serie de diagnostice grave.
De reţinut! În urma acestor concluzii urmează să se elaboreze ghiduri pentru folosirea în siguranţă a telefoanelor mobile.