de Dana Purgaru
Dializă fără aparat, la Spitalul „Sfântul Ioan“
Profesorul Alexandru Ciocâlteu, de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti, care a inventat anul trecut, împreună cu doi colaboratori, o nouă metodă de dializă, peritoneofiltrarea, a anunţat că începe testele clinice pentru a introduce descoperirea în rândul tratamentelor medicale. Intervenţia inovatoare presupune realizarea procedurii de dializă prin intermediul peritoneului pacientului, nemaifiind nevoie de aparat. Principalul avantaj al procedurii este costul considerabil scăzut.
Diclofenacul, un pericol pentru cardiaci
O pastilă pentru calmarea durerii, folosită pe tot globul - diclofenacul - creşte riscul de infarct cu 40%, după cum arată cele mai recente studii de la Şcoala de Medicină Hull York din Marea Britanie. Persoanele care iau acest medicament nu trebuie să se oprească din tratament, însă nu trebuie să abuzeze de acesta, iar cele care au probleme ale inimii trebuie să consulte un medic.
Substanţe periculoase în unele scaune auto pentru copii
Mai mult de jumătate din scaunele auto pentru copii vândute în SUA conţin produse chimice periculoase pentru micuţi, ce se degajă în prezenţa razelor solare şi a căldurii. Concluzia vine după ce specialiştii din cadrul organizaţiei Ecology Center au testat 150 de scaune şi au constatat că 60% conţineau substanţe precum bromul (poate afecta dezvoltarea creierului) şi clorul (indică prezenţa PVC-ului, produs cancerigen).
Gel inovator contra cariilor
Cariile şi experienţele neplăcute de la dentist ar putea deveni în scurt timp doar amintiri neplăcute. Acest lucru este posibil graţie unui gel inventat de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, ce promite să elimine în totalitate existenţa cariilor. Fluidul inovator permite dinţilor afectaţi să se regenereze, procedeul fiind nonchirurgical şi nedureros. În prezent, gelul este în teste, iar în doi-trei ani ar putea fi disponibil la cabinetele din toată lumea.
Stresul şi somnul fragmentat, duşmanii creierului
Somnul fragmentat afectează memoria şi capacitatea creierului de a forma amintiri, potrivit unui studiu realizat recent în SUA. Această descoperire ar putea explica apariţia tulburărilor de memorie asociate cu diverse afecţiuni, precum maladia Alzheimer şi sindromul de apnee în somn. Pe de altă parte, specialiştii neurologi de la Centrul Medical pentru Veterani din San Francisco, SUA, au concluzionat că cei care suferă de stres şi anxietate perioade îndelungate sunt în pericol de a pierde din masa cerebrală şi chiar de a suferi de demenţă. Cele mai afectate sunt femeile aflate la mijlocul vieţii.