Fracturile, vindecate cu ultrasunete
O tehnologie cu ultrasunete, pusă la punct de o echipă de medici din oraşul scoţian Glasgow în anii ’50, s-a dovedit în prezent eficace în scurtarea cu peste 33% a timpului de vindecare a oaselor fracturate. Tehnologia cu ultrasunete, concepută iniţial pentru scanarea corpului în vederea depistării unor afecţiuni, încurajează celulele să elimine bacteriile şi stimulează producţia de celule osoase şi maturizarea acestora. Pentru moment, din cauza costurilor mari - aproximativ 1.000 de lire sterline per pacient - procedura e folosită doar pentru fracturile complexe.
Metodă inedită pentru depistarea cancerului la pancreas
Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles şi de la Institutul Forsythe, SUA, au descoperit că există o legătură între prezenţa cancerului pancreatic şi anumite modificări în flora microbiană a cavităţii bucale. Astfel, două specii de bacterii (Neisseria elongata şi Streptococcus mitis) se găsesc în număr mare în gura persoanelor sănătoase, în schimb sunt mult mai rare la cele afectate de cancer pancreatic. Descoperirea permite diagnosticarea timpurie şi instituirea mai grabnică a unui tratament.
Diabetul ar putea fi vindecat cu celule stem
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Ştiinţe Industriale şi Tehnologie Avansată din Tsukuba, Japonia, au reuşit să trateze diabetul zaharat cu ajutorul celulelor stem neuronale. Acestea au fost transformate în celule pancreatice, care produc insulina ce reglează nivelul de glucoză. În urma testelor efectuate pe şoareci, concentraţia de insulină la cei care aveau diabet de tip I şi II a revenit la normal în numai o săptămână.
Gonoreea este posibil să devină incurabilă
O nouă tulpină a unei boli sexuale frecvente, gonoreea, devine rezistentă la antibioticele folosite în mod normal pentru tratament, potrivit oamenilor de ştiinţă suedezi. Experţii au identificat recent un caz incurabil în Japonia şi se tem că există mai multe persoane care se confruntă cu această formă gravă a afecţiunii, dar care nu s-au prezentat încă la doctor.
Peştele stopează riscul de atac cerebral
Un studiu recent, ce a analizat dieta a 400.000 de persoane din SUA, Europa, Japonia şi China, cu vârste între 30 şi 103 ani, a relevat faptul că persoanele care consumă carne de peşte de câteva ori pe săptămână prezintă un risc cu 12% mai mic de a suferi un atac cerebral în comparaţie cu cei care consumă peşte o dată pe săptămână sau mai rar. Cercetătorii au pus efectul benefic pe seama acizilor graşi Omega-3, ce au un efect pozitiv asupra colesterolului şi a tensiunii arteriale, dar şi a vitaminei D, seleniului şi a anumitor proteine.