de Cătălina Tăgârţă
Diabetul prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer pulmonar
Bolnavii de cancer pulmonar care suferă şi de diabet zaharat tind să trăiască mai mult decât cei care nu au diabet, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii norvegieni. Acest lucru este posibil pentru că la pacienţii care suferă şi de diabet zaharat metastazele apar cu frecvenţă mai scăzută. Cercetătorii avertizează însă că acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza tratamentul împotriva cancerului.
Copiii născuţi prematur, mai predispuşi la autism
Micuţii născuţi prematur prezintă un risc de cinci ori mai mare să sufere de autism decât cei aduşi pe lume la greutate normală, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania, care au testat tinerii născuţi prematur până la împlinirea vârstei de 21 de ani. Asta nu înseamnă că boala nu poate apărea în continuare şi la copiii născuţi la termen, aşa că e nevoie de un sistem de îngrijire prenatală mai bun.
Fractura de şold creşte riscul de mortalitate
Mare atenţie la fracturile de şold. Ultimele noutăţi în domeniu anunţă că femeile care suferă fracturi de şold între vârstele de 65 şi 69 de ani prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în anul următor din cauza complicaţiilor postoperatorii, comparativ cu femeile din aceeaşi categorie de vârstă, dar care nu au suferit astfel de fracturi.
Femeile subponderale pot avea probleme de fertilitate
Deficitul ponderal în rândul femeilor este adesea asociat cu o scădere a şanselor de a rămâne gravide, chiar şi prin fertilizare in vitro. Pe lângă faptul că persoanele slabe au un nivel mai scăzut de hormoni estrogeni, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor subponderale, embrionul nu se implantează cu uşurinţă în uter, deoarece ar exista mari şanse ca fătul să sufere din cauza subnutriţiei.
Un nou virus ucide celulele canceroase
Reuşită fără precedent în lumea medicinei. Cercetătorii au realizat un nou virus modificat genetic, numit JX-594, care ţinteşte doar celulele canceroase, fără să afecteze ţesutul sănătos. În plus, oamenii de ştiinţă susţin că introducerea virusului pe cale intravenoasă în organism este esenţială în tratamentul împotriva cancerului, pentru că îi permite să ajungă la toate tumorile din organism, nu doar la cele în care poate fi injectat direct.