Radiografii gratuite pentru prevenirea cancerului pulmonar
Până la 30 noiembrie se vor putea efectua radiografii pulmonare gratuite în centrele Euromedic din Arad, Bucureşti (Fundeni), Constanţa şi Petroşani, pe baza voucherelor disponibile pe site-urile www.invingemcancerul.ro, www.romaniancancerleague.org şi www.euromedic.ro. Numărul total al radiografiilor pulmonare gratuite ce se vor realiza este de 600. (Gabriela Niculescu)
Lumina, armă împotriva tumorilor
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, a fost descoperit un tratament anticancer ce poate fi folosit cu o mare acurateţe, fără a dăuna ţesutului sănătos aflat în jurul tumorii. Practic, un medicament special, mai exact un anticorp IR700, se ataşează unei tumori canceroase şi se activează atunci când intră în contact cu o undă de lumină infraroşie ce poate pătrunde câţiva centimetri în piele, stârpind astfel ţesutul bolnav. (Dana Purgaru)
Cine mănâncă puţin trăieşte mai mult
Experimentele unor cercetători suedezi, realizate pe maimuţe, peşti, şobolani sau muşte, au demonstrat că un regim alimentar sărac în calorii permite fiinţelor vii să trăiască mai mult. Răspunzătoare de aceasta ar fi o enzimă, numită „Prx1”, ce luptă împotriva efectelor îmbătrânirii. Astfel, cine consumă mai puţine calorii stimulează nivelul acestei enzime miraculoase. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că ea ar putea întârzia şi apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson. (Gabriela Niculescu)
Carnea prea prăjită, un pericol
Un studiu recent susţine că efectele dăunătoare pe care carnea bine făcută le are asupra sănătăţii umane au fost subestimate până acum. Cercetarea, finanţată de Consiliul de Cercetare Norvegian, a implicat folosirea unui şoarece căruia i-au fost introduse în corp enzime umane, pentru a observa dacă suntem mai sensibili la anumite substanţe cancerigene din mâncărurile tratate termic. Rezultatele au arătat că incidenţa tumorilor intestinale a crescut cu 31%-80% în cadrul şoarecilor cu enzima umană care au consumat carne bine făcută. (Dana Purgaru)
Tinereţe fără bătrâneţe
O echipă de cercetători din Statele Unite a făcut recent o descoperire revoluţionară. Aceştia au identificat o categorie specială de celule, numite celule senescente, ce promovează îmbătrânirea ţesuturilor. Prin eliminarea lor se speră că multe dintre afecţiunile tipice îmbătrânirii ar putea fi amânate sau chiar evitate. (Dana Purgaru)