de Cătălina Tăgârţă
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă şi rubeolă a crescut considerabil în ultimul an. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, dacă în 2010 au fost confirmate în toată ţara 193 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă (pojar), în 2011, numărul acestora a crescut la 3.270. Şi numărul cazurilor de rubeolă (pojărel) a crescut anul acesta de aproape trei ori faţă de anul trecut (dacă în 2010 au fost înregistrate 350 de cazuri, anul acesta s-au confirmat nu mai puţin de 1.064). Gabriela Katona (foto), medic primar medicină generală pediatrie, chirurgie şi ortopedie pediatrică la Centrul Medical PULS, ne-a vorbit despre cele două afecţiuni.
La pojar, bubiţele apar întâi deasupra urechii şi pe frunte
Principala cauză a îmbolnăvirilor este absenţa vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, susţin oficialii de la minister.
Rujeola e cauzată de virusul rujeolic şi e cunoscută în popor sub denumirea de pojar. „Erupţia constă în macule sau maculo-papule mici, de culoare roşu-închis, ce apar întâi deasupra urechii şi pe frunte şi progresează în jos, generalizându-se în una-trei zile. Acestea sunt nepruriginoase (n.r. - nu prezintă mâncărimi) şi „pălesc” în ordinea în care au apărut, iar leziunile se pot uni. Apare o hiperpigmentare uşoară a zonelor eruptive, ce durează una-două săptămâni şi o descuamare fină”, a explicat medicul pediatru Gabriela Katona.
Febră de peste 39,5°C
Severitatea bolii se corelează cu extinderea erupţiei, ce duce la apariţia aşa-numitului pojar negru, care este foarte rar. „Semnele asociate prodromului, adică perioadei ce precedă boala, sunt: febră mare, tuse aspră, „lătrătoare”, coriză (n.r. - inflamaţia mucoasei nazale), strănut, conjunctivită şi febră mare, peste 39,5°C, ce persistă până la generalizarea erupţiei. De asemenea, în unele cazuri pot apărea adenopatii - mărirea ganglionilor limfatici. Aceste simptome survin cu trei-patru zile înaintea erupţiei, iar petele alb-cenuşii - numite koplik - şi situate pe mucoasa bucală, în dreptul molarului inferior, sunt semn patognomonic, adică reprezintă diagnosticul de certitudine”, ne-a mai spus specialista.
„Copiii care au făcut boala, imunizaţi pe viaţă”
Erupţia durează între şapte şi zece zile, iar tratamentul este asimptomatic tusei, febrei şi erupţiei. În plus, e nevoie de repaus la pat, de anunţarea colectivităţii din care copilul face parte, de susţinere igienico-dietetică şi de vitaminizare. „Profilaxia constă în vaccinare. Există vaccin antirujeolic, cu virus viu atenuat sau asociat în ROR (n.r. - vaccin contra rubeolei, oreionului şi rujeolei), alături de cel al oreionului şi rubeolei. Vaccinul se face la 1 an şi două luni, iar rapelul la 7 ani, apoi la pubertate, pentru a preveni rujeola contactată de femeia gravidă, deoarece poate provoca malformaţii congenitale foarte grave la făt. Copiii ce au făcut boala sunt teoretic imunizaţi pe viaţă, pe când cei vaccinaţi sunt „protejaţi” doar pentru cinci-şapte ani. De aceea în primăvară, de exemplu, a fost epidemie de rujeolă la copiii deja vaccinaţi”, ne-a mai spus reprezentanta PULS.
Pojărelul, o formă mai uşoară
În cazul rubeolei, numită popular pojărel, boala eruptivă este dată de virusul rubeolic şi durează trei-şapte zile. Erupţia e caracterizată prin maculo-papule discrete, de culoare roz-roşu, ce apar iniţial pe faţă, pe gât, pe scalp şi apoi progresează şi se generalizează, adică leziunile se pot uni. Bubiţele sunt nepruriginoase şi mai intense pe suprafaţa flexoare a braţelor şi membrelor inferioare. Durează câteva zile şi pălesc în aceeaşi ordine în care au apărut. „Semnele asociate rubeolei sunt febra - între 38,5°C şi 39°C - mialgii (n.r. - dureri musculare) sau faringită, ce pot preceda apariţia rush-ului (n.r. - erupţiei). Mai poate fi însoţită de limfadenopatie retroauriculară occipitală şi suboccipitală, cervicală posterioară plus cefalee sau conjunctivită. În ceea ce priveşte tratamentul, acesta este simptomatic, plus respectarea regulilor igieno-dietetice şi izolare la domiciliu. La fel ca în cazul rujeolei, profilaxia constă tot în vaccinarea cu ROR”, a mai subliniat medicul pediatru Gabriela Katona.
„Îngrijirea se face, de regulă, la domiciliu”
Pot apărea şi infecţii acute ale căilor aeriene respiratorii, însoţite de erupţie rubeoliformă. În plus, e bine să se ştie că în perioada de convalescenţă există o recepţie crescută la alte infecţii. „Îngrijirea se face, de regulă, la domiciliu, însă părinţii e bine să ştie că micuţul sub 1 an sau copiii care prezintă forme grave trebuie trataţi în clinici de boli infecţioase. Cine se află într-o astfel de situaţie trebuie să sune de urgenţă la numărul 112 sau să cheme Salvarea PULS la 021.9733”, a completat medicul.
În 2011, epidemii de rujeolă au fost semnalate în 36 din cele 53 de ţări ale continentului european, România aflându-se printre primele ţări afectate de epidemia de rujeolă din Europa. O persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate, şi aceasta poate conduce la complicaţii grave, uneori mortale. Rujeola este transmisă în principal pe calea aerului, afectează peste 10 milioane de copii şi este responsabilă pentru 120.000 de decese pe an la nivel mondial, potrivit OMS.
- Rubeola şi rujeola sunt boli ale copilăriei, iar cei care nu le-au făcut când au fost mici şi se îmbolnăvesc la maturitate vor suporta mult mai greu simptomele.
- Bătrânii consideră că hainele roşii grăbesc vindecarea - FALS
- Temperatura ridicată creşte ritmul erupţiei şi, de aceea, e bine să fie scăzută, iar camera copilului afectat să fie răcoroasă - ADEVĂRAT