Femeile care sunt supuse stresului pe timpul sarcinii prezintă mai multe probabilităţi de a naşte copii care să dezvolte alergii sau astm, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Specialiştii de la şcoala medicală Harvard, Boston, cred că dezvoltarea sistemului imunitar al fătului poate fi afectată de stresul la care este supusă mama, probabil din cauza hormonilor stresului, precum cortizolul.
Rezultatele studiului au rămas valabile şi după ce specialiştii au luat în calcul rasa, clasa socială, educaţia şi dependenţa de fumat a mamei. Coordonatorul studiului, doctorul Rosalind Wright, a spus: „În timp ce predispoziţia pentru astm poate fi, în parte, stabilită la naştere, factorii ce pot provoca apariţia lui nu sunt doar genetici. Studiul vine în sprijinul ideii că stresul poate fi considerat un factor poluant social atunci când este «inspirat» în corp şi poate influenţa sistemul imunitar, la fel cum o fac factorii poluanţi fizici, precum alergenii”.
Telefonul mobil duce la sindromul ADHD
Studii anterioare au scos la iveală faptul că bebeluşii mamelor stresate au un coeficient de inteligenţă mai mic la vârsta de 18 luni şi un risc dublu de a suferi de hiperactivitate (sindromul ADHD) la vârsta de 4 ani. Un al doilea studiu, realizat de cercetători americani şi danezi, a scos la iveală faptul că femeile însărcinate care utilizează telefoane mobile prezintă cu 54% mai multe riscuri de a avea copii cu probleme de comportament. Studiul spune că utilizarea dispozitivului de două, trei ori pe zi este suficientă pentru a creşte riscul de hiperactivitate sau probleme emoţionale.
De asemenea, copiii care utilizează telefonul mobil înainte de împlinirea vârstei de 7 ani prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi de probleme de comportament. Elena Şerban