de Elena Şerban
Albă, strălucitoare şi pură. Aşa credem cu toţii că este zăpada. Doar că... lucrurile nu stau deloc aşa. Dacă în ceea ce priveşte culoarea sau strălucirea ei nu există dubii, puritatea este pusă serios la îndoială, ea fiind plină de compuşi periculoşi.
De vină este poluarea
Mai mulţi oameni de ştiinţă consultaţi de revista „Nature” au menţionat în cadrul unui articol că omătul prezent din abundenţă în această perioadă în mare parte din Europa, inclusiv în România, conţine o cantitate impresionantă de mercur. Substanţa, deosebit de toxică, a intrat deja în lanţul alimentar, mai spun specialiştii. Iată cum: emisiile toxice, rezultate din arderea combustibililor, conţin mercur; ele ajung la început în atmosferă şi apoi cad pe pământ sub formă de zăpadă sau de ploaie, precipitaţiile pătrund în sol, iar de aici ajung în plante.
O echipă de cercetători de la Universitatea Washington (SUA), condusă de profesorul Seth Lyman, a dovedit, spre exemplu, că mercurul eliberat prin arderea cărbunilor în Asia poate ocoli de două ori planeta înainte de a reveni pe Pământ sub formă de precipitaţii. Acest lucru înseamnă că poluarea este globalizată. De asemenea, nu ne putem amăgi cu gândul că incendiile de vegetaţie de pe alte continente nu ne afectează, pentru că emisiile din fumul degajat în acest caz pot ajunge şi în zona României.
Se transformă în metil
Când ajunge în organism, mercurul se transformă în metil, mai otrăvitor decât mercurul în sine. În cazul în care cantitatea de metil din organism este mare, se declanşează afecţiuni grave ale sistemului nervos, printre care si sindromul lui Minamoto, cunoscut şi ca mercurioză. Boala se manifestă prin tulburări vizuale, de miros sau auditive.