de Cătălina Tăgârţă
O nouă metodă de investigare îşi face loc, uşor-uşor, şi în centrele medicale din România. E vorba despre termografie, o ramură a imagisticii medicale, ce foloseşte metoda scanării în infraroşu a corpului. Petre Mureşan (foto), medic primar medicină generală la Centrul Medical Medreflexline din Cluj-Napoca, ne-a spus mai multe despre acest procedeu.
„Bolile modifică temperatura organului bolnav”
Termografia este utilă în depistarea unui număr mare de afecţiuni: de la rinită până la boli de inimă, afecţiuni digestive, ostoarticulare sau boli ale aparatului locomotor şi cancer. Peste 150 de afecţiuni pot fi identificate cu ajutorul ei şi nicio altă metodă nu posedă un asemenea spectru larg de diagnosticare. În plus, aparatul-minune poate depista modificările precanceroase cu mult înainte ca tumoarea să devină vizibilă pentru alte metode imagistice. „Termografia porneşte de la un principiu foarte simplu, dar util în diagnostic: toate bolile modifică temperatura organului bolnav, unele scad temperatura organului afectat, în timp ce altele o cresc. Termograful lucrează cu temperatura corpului şi măsoară tocmai această modificare a temperaturii organelor în urma îmbolnăvirii lor. Deci este un sistem de scanare în infraroşu. Undele infraroşii sunt continuarea gamei luminii vizibile din partea culorii roşii a spectrului şi de aceea sunt numite infraroşii. Termograful captează un număr imens de informaţii, atât de multe încât nici măcar nu ar putea fi interpretate dacă nu am avea mijloacele necesare în acest sens. Şi aceste mijloace sunt reprezentate de programe superspecializate de calculator, care preiau aceste informaţii, le analizează, le prelucrează şi le transformă într-o hartă colorată, care poate fi interpretată de medicul specializat în termografie”, a declarat doctorul Petre Mureşan.
„Se poate urmări evoluţia unui tratament”
Investigaţia este una neinvazivă, nedăunătoare nici pentru pacient, nici pentru medic şi mai puţin costisitoare decât celelalte tipuri de diagnostic imagistic. Este o metodă funcţională, deci face parte din familia EKG, EEG, EMG. „Termografia ajută atât în diagnosticul, cât şi în tratamentul multor boli. Aparatul vede pericolul în care se găseşte o persoană şi riscul de a face o anumită boală. El sesizează degradarea zonei sau a organului respectiv şi indică riscul de îmbolnăvire. De asemenea, se poate urmări evoluţia unui tratament de recuperare prin compararea în timp a termogramelor efectuate”, a mai declarat reprezentantul Centrului Medical Medreflexline.
Principalul avantaj al termografiei este că poate detecta bolile înainte ca acestea să se manifeste, iar astfel tratamentul nu este atât de drastic şi de costisitor! După examenul fizic şi discuţia cu medicul, corpul este lăsat să se acomodeze cu temperatura camerei, apoi pacientul e rugat să stea în faţa sistemului termografic pentru a fi „scanat” timp de circa cinci minute. Testul poate fi repetat la infinit, el nu face rău.
Cum se procedează înainte de examinare
Medicul oferă şi câteva sfaturi de bază de care trebuie să ţină cont pacienţii înainte de a se prezenta la acest tip de examen. „Cu o seară înainte se poate face baie sau duş, dar nu şi în dimineaţa în care are loc scanarea, deoarece prin aceasta se modifică temperatura organismului şi vom avea un rezultat eronat. Cu 24 de ore înainte de scanare nu se dă pe corp cu niciun unguent, cremă sau loţiune, nu se consumă alcool, cafea, nu se fumează şi nu se face masaj. De asemenea, este indicat ca pacientul să nu mănânce cu şase ore înainte de efectuarea termografiei, iar dacă urmează un tratament pentru hipertensiune arterială să nu-l întrerupă. În ceea ce priveşte scanarea sânului este indicat ca doamnele sau domnişoarele să fie între ziua 10 şi 15 a ciclului menstrual, numărate de la prima zi a ciclului, şi să nu uite să lase acasă bijuteriile”, subliniază medicul. Odată ajunşi la centrul medical, înainte de examinare se va aştepta circa 30 de minute, astfel încât temperatura corpului să se acomodeze cu cea din interior, cu care lucrează termograful. „În sala de aşteptare se recomandă ca pacientul să nu stea cu spatele atins de scaun sau perete, deoarece şi în această situaţie se modifică temperatura corpului şi se poate obţine un rezultat eronat”, a mai adăugat specialistul.
În ceea ce priveşte avantajele metodei, acestea sunt foarte multe. „Spre deosebire de radiografie, RMN sau tomografia computerizată, termografia nu iradiază. Aceasta se poate face la orice vârstă şi în orice situaţie, inclusiv la gravide, şi se repetă ori de câte ori e nevoie. Cu ajutorul termografiei se poate stabili numărul de şedinţe necesare pentru tratament, se urmăreşte evoluţia organismului sub tratament şi se determină momentul când acesta trebuie repetat. Pacienţii care doresc să se programeze pentru analiza la termograf ne pot găsi pe site-ul www.medreflexline.ro”, mai spune doctorul Petre Mureşan.
- Este singura metodă imagistică ce evidenţiază afecţiunile tiroidiene (hipotiroidie, hipertiroidie, guşă nodulară, cancerul de tiroidă) în mod direct.