de Cătălina Tăgârţă
„Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă”. Sub acest slogan a fost lansată campania de informare de anul acesta cu privire la cancerul intestinului gros. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer trag un nou semnal de alarmă şi încearcă să aducă la cunoştinţa românilor metodele de prevenire şi de diagnosticare a cancerului intestinului gros.
„Diagnosticată în stadiu incipient, afecţiunea are mari şanse de a fi învinsă”
Campania „Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă” se adresează în mod special persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, întrucât aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate se încadrează în această categorie, însă nici cei sub această vârstă nu trebui să ignore simptomele şi să se prezinte la medic pentru un consult de specialitate, mai ales dacă au antecedente în familie. Acestea din urmă se referă, din păcate, nu doar la cancerul colo-rectal, ci şi la cel renal sau de col uterin, aşa că trebuie să ne îngrijorăm dacă cei de lângă noi au avut de-a face cu astfel de probleme. „Din păcate, lipsa unei susţineri din partea statului, a unor programe de screening, fondurile insuficiente şi analizele pe care trebuie să le plătească din buzunarul propriu îi fac pe cei mai mulţi pacienţi să meargă târziu la medic. Trebuie să înţelegem însă că fiecare minut pierdut este în detrimentul sănătăţii, şi că dacă este diagnosticată în stadiu incipient, afecţiunea are mari şanse să fie învinsă. 5.200 de români mor anual din această cauză, aşa că haideţi să nu rămânem indiferenţi”, a spus medicul Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Pot fi afectaţi unul din 17 bărbaţi şi una din 18 femei
Boala are o evoluţie de 10-20 de ani şi, din păcate, semnele apar de regulă mult prea târziu. Din acest motiv e bine să faceţi anual analizele uzuale, pentru a vă asigura că totul e în regulă. Şi nu întârziaţi să anunţaţi medicul dacă observaţi unul dintre următoarele semne: prezenţa sângelui în scaun, scaune neobişnuite (diaree, constipaţie sau amândouă) de lungă durată şi fără altă cauză aparentă, crampe frecvente, constante, timp de mai multe zile, scaunde mai mici ca de obicei, diverse tulburări digestive şi de tranzit (balonări, senzaţia de saţietate), dureri abdominale difuze asociind distensie abdominală, nevoia de a avea scaun, dar fără a elimina materii fecale, senzaţia de defecare incompletă, pierdere în greutate, anemie ori durere difuză sau senzaţie de presiune ce se poate răsfrânge în regiunea perianală. „Posiblităţile de a dezvolta un cancer colo-rectal sunt de 1 la 17 la bărbaţi şi de 1 la 18 la femei. Acesta se dezvoltă prin apariţia unor polipi benigni la nivelul intestinului, ce devin canceroşi dacă nu sunt depistaţi şi scoşi la timp”, a spus şi medicul oncolog Iustina Fusu, reprezentanta Ligii Române de Cancer.
Controlul periodic reduce riscul cu 80%
În cazul cancerului, screening-ul este foarte important. Aşadar, prezentaţi-vă la doctor, deoarece, potrivit specialiştilor, controlul periodic reduce riscul cu 80%. „Medicul poate recomanda analize de laborator ce pot include: teste de sânge precum hemoleucograma, pentru evidenţierea unei anemii, teste funcţionale hepatice, al căror rezultat poate fi anormal în cazul metastazelor hepatice, şi testul hemocult, ce poate fi cumpărat de la farmacie şi făcut şi acasă. Apoi, mai pot fi recomandate investigaţii specifice precum clisma baritată, rectosigmoidoscopia flexibilă sau colonoscopia. Aceasta din urmă este cea mai nouă şi mai sigură metodă de diagnostic, în plus cu ajutorul ei polipii pot fi îndepărtaţi sau se pot efectua biopsii, însă doar sub anestezie. Colonoscopia durează între 15 şi 30 de minute şi e indicată o dată la zece ani pentru pacienţii trecuţi de vârsta de 50 de ani care nu prezintă simptome, şi chiar la vârste mai mici dacă există antecedente în familie”, a mai spus medicul Iustina Fusu.
„Prevenţia, cel mai bun tratament”
Tratamentul depinde de stadiul bolii şi de localizare. „În general, mai întâi se intervine chirurgical până la ţesutul sănătos, apoi se fac, în paralel, chimioterapie şi radioterapie. Însă, în opinia mea, prevenţia şi depistarea precoce sunt cele mai la îndemână şi în acelaşi timp cele mai ieftine tratamente. De aceea e extrem de important să nu uităm de cele 30 de minute de mişcare din fiecare zi, de întreruperea fumatului, renunţarea la carnea roşie, procesată, la sare şi la grăsimi, pe care le putem înlocui cu uleiuri vegetale cu acizi Omega 3. Dieta corectă trebuie să conţină fructe şi legume, crude sau preparate termic, suplimente cu calciu la persoanele cu deficit, plus vitamine antioxidante: A, C şi E. Mai mult, pacienţii cu diabet de tip II sau boala Crohn trebuie neapărat să se asigure că au un colon sănătos”, a mai adăugat medicul oncolog.
În ceea ce priveşte factorii de risc, pe lângă fumat se mai numără şi alcoolul, acizii biliari (cresc riscul de expunere la bacteriile intestinale, producând astfel compuşi cancerigeni) sau bolile inflamatorii intestinale, atât boala Crohn, cât şi colita ulcerativă.
Apariţia cancerului intestinului gros are cauze ce nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar s-a demonstrat originea multifactorială, ce include factori ai mediului înconjurător şi personali, genetici. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice şi apar la persoane fără riscuri aparente, iar restul de 20%, la persoane cu o istorie medicală familială de cancer colorectal sau polipi pozitivă. „Din păcate, depistarea tardivă face ca peste jumătate dintre pacienţi să moară. Înţelegeţi, aşadar, de ce punem un accent atât de mare pe controlul de rutină”, a mai spus medicul Cezar Irimia.
Pont! Un test hemocult, ce poate fi cumpărat de la farmacie şi făcut acasă, vă poate salva viaţa.
- În SUA, unul din cinci bărbaţi şi una din opt femei fac cancer de colon din cauza fumatului.
- Mai multe informaţii despre boală şi despre campanie pot fi găsite pe site-ul oficial: www.invingemcancerul.ro.