de Cătălina Tăgârţă
- Incontinenţa urinară, coşmarul care vă „fură” somnul, poate fi semnul unor probleme grave
Incontinenţa urinară sau incontinenţa de stres poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile, iar în spatele nevoii de a merge cât mai des la toaletă se pot ascunde afecţiuni grave, de aceea e important să nu ignoraţi acest simptom. Daniel Damian (foto), medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urologie „Theodor Burghele” şi la Clinica Gynera din Bucureşti, ne-a spus mai multe despre această problemă.
„Aveţi mare grijă la infecţii”
Nevoia de a merge cât mai des la toaletă nu trebuie neglijată. Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, cel mai bine ar fi să vă prezentaţi urgent la medic, pentru a afla care sunt cauzele care stau în spatele acestui simptom şi pentru a le trata, deoarece numai aşa veţi scăpa de problemă. „Pacienţii pot prezenta unul sau mai multe tipuri de incontinenţă. În primul rând e vorba despre incontinenţa urinară de efort, care apare fie atunci când sfincterul urinar se deschide într-un moment nepotrivit, respectiv când pacientul râde, strănută, tuşeşte sau ridică obiecte, fie când îşi schimbă poziţia. Deşi foarte rar, urinările frecvente pot da de gol şi un cancer al vezicii urinare sau administrarea unor medicamente precum narcotice şi ketamină, antihistaminice sau medicaţia decongestivă. Aveţi mare grijă şi la infecţiile urinare, întrucât şi acestea pot duce, în timp, la această afecţiune″, ne-a spus medicul urolog Daniel Damian.
„Scăpările” apar atunci când muşchiul sfincterian este slăbit
În alte situaţii, incontinenţa urinară apare atunci când muşchiul sfincterian care ţine vezica închisă între urinări nu este suficient de puternic pentru a păstra urina în vezică. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru poate fi: sfincterul urinar prea slab, muşchii pereţilor vezicii urinare se contractă prea puternic sau vezica urinară e prea plină. „În rândul bărbaţilor, pe lângă incontinenţa de efort mai poate fi vorba şi despre necesitatea imperioasă de a urina, ce poate fi cauzată de obstrucţia datorată cancerului prostatic sau hiperplaziei benigne de prostată, inflamaţia de cauză infecţioasă a prostatei - prostatita. În plus, mai există şi incontinenţa urinară de preaplin, care este cauzată de obstrucţia uretrei datorată hiperplaziei benigne de prostată, de carcinomul prostatic, de slăbirea musculaturii vezicii urinare sau de contracţia lor inoportună. De asemenea, mai sunt şi alte cauze, cum ar fi stricturile uretrale″, a mai spus specialistul. Deşi o formă rară, incontinenţa funcţională este corelată cu limitările fizice sau psihice ale pacientului, care nu are capacitatea de a ajunge la toaletă.
Rezecţia prostatei poate provoca astfel de neplăceri în rândul bărbaţilor
Tot în rândul bărbaţilor, alte cauze mai sunt intervenţiile chirurgicale pentru cura adenomului de prostată, pentru adenocarcinomul de prostată, dar şi şedinţele de radioterapie sau chiar rezecţia prostatei, adică îndepărtarea chirurgicală a acesteia. „Alte cauze mai sunt: maladii precum infecţii ale tractului urinar, disfuncţii ale tranzitului intestinal cum ar fi constipaţia, diverse boli neurologice ce afectează transmiterea semnalelor nervoase cerebrale, cum ar fi boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral, dar şi litiaza renală sau vezicală″, ne-a spus medicul urolog.
Un indiciu al diabetului zaharat de tip I sau II
Şi femeile au de-a face cu această problemă. Iată care sunt principalele cauze pentru afecţiunea întâlnită în rândul acestora, pentru a şti să le recunoaşteţi şi să le trataţi la timp. În primul rând, urinările frecvente pot apărea în urma naşterii pe cale naturală, deoarece se poate modifica suportul normal al vezicii urinare şi al uretrei. Apoi, potrivit specialistului, incontinenţa urinară poate fi familiară şi gravidelor, întrucât greutatea fătului apasă pe vezica urinară, iar schimbările hormonale cresc şi ele diureza. De asemenea, vinovate de „scăpările″ de urină se fac şi intervenţiile chirurgicale sau histerectomia - adică îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, dar această problemă poate apărea chiar şi la menopauză, întrucât o dată cu scăderea nivelului de estrogen scade şi controlul organismului asupra vezicii urinare. Mersul frecvent la toaletă, în special pe timpul nopţii, poate fi un semn al diabetului zaharat tip I sau II, dar şi o cauză a obezităţii. Trataţi la timp şi fibromul uterin de dimensiuni mari, întrucât şi acesta vă poate trimite la baie tot mai des.
Exerciţiile Kegel, eficiente pentru femei
În ceea ce priveşte tratamentul, studiile arată că efectuarea exerciţiilor Kegel are un rol foarte important în rândul femeilor. Pentru a se vedea rezultatele, exersaţi chiar şi la toaletă, urinând treptat, astfel veţi încorda muşchii pentru a stopa urinarea. „Şi operaţia vă poate fi de ajutor, însă pentru asta e necesar să solicitaţi doctorului dumneavoastră informaţii cu privire la riscuri şi beneficii″, mai spune medicul.
Iată şi alte sfaturi folositoare: beţi între 1,5 şi 2 litri de lichide pe zi, reduceţi consumul de cafea şi de ceai, pentru că acestea conţin cafeină, şi nu cedaţi primului impuls de a merge la toaletă în timpul zilei, pentru că vă veţi obişnui organismul „leneş″. De asemenea, e indicat să staţi întotdeauna pe toaletă şi să nu adoptaţi poziţii ciudate, mai ales atunci când mergeţi la WC-urile publice. Trataţi la timp tusea cronică, evitaţi ridicarea unor greutăţi şi adoptaţi un regim alimentar sănătos, care să vă ajute să vă păstraţi şi greutatea normală.
• Trataţi la timp şi fibromul uterin de dimensiuni mari, întrucât şi acesta vă poate trimite la baie tot mai des.