de Cătălina Tăgârţă
- Respectarea regulilor de igienă este primul pas pentru a vă apăra
Numărul cazurilor de meningită a crescut alarmant în ultima vreme. Cele mai multe situaţii au fost sesizate în judeţul Suceava, acolo unde câteva unităţi şcolare au fost închise înainte de sosirea vacanţei de vară din acest motiv. În aceste condiţii, medicii trag un semnal de alarmă asupra prevenţiei.
Întărirea sistemului imunitar este esenţială
Meningita este o inflamaţie a meningelor, cu sau fără modificarea lichidului cefalorahidian pe care acestea îl conţin între ele. Enterovirusurile circulă în sezonul cald şi se transmit pe cale fecal-orală, prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate, mai ales în colectivităţile de copii. În aceste condiţii e necesar să se trateze în spital, obligatoriu, atât persoanele bolnave, dar în paralel să se identifice şi să se trateze sursa infecţiei, deoarece e posibil ca purtătorul infecţiei să fie sănătos şi doar să transmită meningita celor din jur.
„Printre măsurile de prevenţie ale meningitei se numără: întărirea sistemului imunitar - care se poate face prin includerea de fructe şi de legume în dieta zilnică, exerciţii fizice regulate, consumul zilnic de vitamina C şi Omega 3, precum şi administrarea vaccinului împotriva unor tulpini răspunzătoare de meningită. Apoi, se mai impune respectarea măsurilor de igienă, evitarea expunerii la agenţii infecţioşi, iar în cazul femeilor însărcinate, reducerea riscului de a contacta listerioză, gătind bine mâncarea”, ne-a spus doctor Gabriela Katona, medic pediatru la Centrul Medical PULS.
Feriţi-vă de insectele care înţeapă
Afecţiunea apare de cele mai mute ori din cauza unei infecţii bacteriene sau virale, însă se poate instala şi în cadrul unor boli cronice grave, cum ar fi cancerul ori sarcoidoza, dar şi alte boli care slăbesc sistemul imunitar ori din cauza unor alergii la medicamente. „De asemenea, trebuie acordată atenţie maximă insectelor care înţeapă, cum ar fi ţânţarii sau căpuşele, întrucât acestea pot transmite infecţia de la o persoană bolnavă la una sănătoasă”, a mai spus specialista.
Febra se numără printre simptome
Simptomele meningitei sunt similare cu cele ale răcelii, de aceea cele două pot fi confundate cu uşurinţă. „E vorba despre: febră, cefalee, somnolenţă, fotosensibilitate şi inapetenţă, iar dacă pacientul nu primeşte tratamentul adecvat, afecţiunea se poate agrava şi poate determina paralizii, tulburări de comportament ori de memorie, comă, pierderi ale auzului. În plus, meningita se mai poate asocia cu dureri de cap şi vărsături”, a explicat medicul Katona.
• Meningita afectează mai ales copiii, dar ea poate apărea la orice vârstă, iar tratamentul constă, de obicei, într-un antibiotic administrat intravenos, în spital.