Main menu

header

23-07-1de Cătălina Tăgârţă

- este preşedintele Fundaţiei Ana Aslan, despre îmbătrânirea precoce

România trece printr-un fenomen de îmbătrânire prematură, vârsta scăzând în prezent până la 55 de ani. Din păcate, îmbătrânirea e un fenomen progresiv, ireversibil, şi care începe mult prea devreme, cauzat în general de tulburările anxios depresive, de tulburări neurovegetative sau de alcoolism. Doctor Luiza Spiru (foto), conferenţiar universitar la Clinica de geriatrie-gerontologie din cadrul Spitalului Elias şi preşedintele Fundaţiei Ana Aslan, ne-a spus mai multe despre cum putem îmbătrâni frumos.

Presiunea psihică, printre factorii de risc
- Îmbătrânirea precoce este un subiect tabu pentru mulţi dintre noi. Ne puteţi spune cum stau lucrurile în acest domeniu? Ne referim şi la îmbătrânirea fizică sau doar la cea psihică?
- Ne referim atât la îmbătrânirea fizică, dar mai ales la cea cerebrală. Există politici mondiale legate de populaţia lumii care îmbătrâneşte, ne-am obişnuit să vorbim despre pacienţi deja diagnosticaţi, dar nu facem nimic pentru prevenţie. E nevoie de promovarea diagnosticului precoce şi de educarea în masă a populaţiei, menţionând faptul că prevenţia începe la naştere şi nu se termină niciodată. Când vorbim despre prevenţie trebuie să ştim că aceasta este legată de istoria fiecăruia dintre noi. Dacă în istoricul familial există Alzheimer, de exemplu, e bine de urmărit markerul apoE4, căci, dacă e pozitiv, persoana respectivă trebuie să ştie din timp ce măsuri de precauţie să-şi ia.

- Care sunt bolile asociate/factorii de risc care pot duce la îmbătrânirea precoce?
- Factorii de risc invidual - preponderent cel vascular, istoria personală anxios-depresivă, stresul profesional şi personal, lipsa managementului stresului.

Nervozitatea şi lipsa de concentrare trebuie să dea de bănuit
- Cum îşi dă seama cineva că riscă să îmbătrânească precoce?
- Nu există doar o cauză, ci un cumul de cauze, de aceea e nevoie de un screening de sănătate şi diagnostic precoce al patologiei specifice îmbătrânirii. Ce trebuie făcut? O nouă abordare centrată pe pacient, adică preventivă, personalizată şi predictivă, cunoscută şi sub numele de medicina celor 3P. În prezent, 48 de ţări din întreaga lume sunt adeptele medicinei celor 3P, ceea ce înseamnă un număr aproape dublu faţă de anul 2010, de exemplu. Majoritatea pacienţilor sunt oameni educaţi, care au capacitatea de a se autoobserva, cărora le pasă de ei şi vin la consult la sugestia apropiaţilor. Dacă vezi că eşti foarte nervos, nu te poţi concentra, nu-ţi poţi respecta programul, suferi de tulburări de somn, ai tulburări în greutate, în ciuda faptului că nu-ţi doreşti asta, ori ai lapsusuri… trebuie să-ţi pui un semn de întrebare. Tulburările anxios-depresive „merg” cu tulburările de atenţie şi concentrare. Sunt foarte multe cauze care trebuie cuantificate şi analizate: tulburări de dislipidemie, compulsiuni alimentare, trăiesc ca să mănânce, ci nu invers. La identificarea acestor semne persoana respectivă trebuie să se adreseze de urgenţă medicului de familie. Aceasta trebuie să fie foarte corect evaluată: clinic, imagistic şi cu biomarkeri sangvini.

- Ce alte cauze au mai fost identificate pentru îmbătrânirea precoce?
- Populaţia de 45-55 de ani din Europa are patru mari cauze de îmbătrânire: tulburări anxios-depresive, neurodegenerarea, dependenţa de alcool şi accidentul vascular cerebral.

„Fără educaţie nu există schimbare”
- Cum se pune diagnosticul?
- Evaluarea oamenilor care vor să ştie vârsta reală, nu cea biologică, implică foarte multă atenţie, ideală fiind abordarea multidisciplinară. E foarte importantă istoria naturală de viaţă a fiecăruia dintre noi. Insist foarte mult pe asta, fiindcă fiecare eveniment important din viaţa noastră joacă un rol hotărâtor în îmbătrânirea mai devreme decât la vârsta normală. Pot exista factori care ne îmbătrânesc mai repede, însă medicul trebuie să dea dovadă de talent pentru a pune cap la cap toate aceste diagnostice. Evaluările au la bază abordarea cognitivă, iar munca e una de echipă. Medicii de familie sunt primii care trebuie să beneficieze de educaţie integrată în privinţa screeningului populaţiei care îmbătrâneşte, urmată apoi de: geriatrie, neurologie, psihiatrie, medicină internă, terapie intensivă - anestezie, imagistică medicală şi medicină de laborator. Fără educaţie nu există schimbare…

- Se poate vorbi despre tratament?
- Da. Tratamentul îmbătrânirii precoce este farmacologic şi nonfarmacologic. Eu accept orice formă de terapie, atât timp cât aceasta aduce un beneficiu real pacientului, de la kinetoterapie până la chiropraxie, homeopatie, gemoterapie sau Tai Tzi. Apoi, autocunoaşterea, care e un fenomen continuu ca şi prevenţie, are capacitatea de a lăsa în urmă paradigme, să-ţi conducă mintea către alte concepte de viaţă. Pacientul are nevoie de o soluţie integrată. Din păcate, un specialist nu se uită la schema celuilalt, de aceea rolul generalistului este foarte important… În plus, în vârful piramidei diagnostice trebuie să se afle bolile care afectează grav calitatea vieţii.

„Toţi ne dorim să fim pe picioarele noastre şi cu mintea acasă la bătrâneţe”
- Ce recomandări le puteţi face cititorilor noştri?
- Îmbătrânirea independentă e cheia. Toţi ne dorim să fim pe picioarele noastre şi cu mintea acasă, să luăm singuri decizii pentru viaţa noastră în mediul nostru, iar acest lucru, dacă nu-l începi din tinereţe, va fi cea mai lungă povară la bătrâneţe. Echilibrul depinde de modul în care răspundem fiecărei încercări, de deciziile importante şi de felul în care acţionăm sub imperiul stresului şi emoţiilor negative. Ura, invidia, acestea sunt devastatoare pentru creierul nostru.

„Ne pregătim să lansăm servicii de evaluare şi cuantificare a stresului“

- Conduceţi Fundaţia Ana Aslan. Cum îi poate ajuta aceasta pe cei care apelează la ea?
- Fundaţia Ana Aslan a luat naştere în anul 2001 şi a atins trei scopuri principale: educarea medicală integrată, cercetarea şi dezvoltarea de servicii medicale inovative în domeniul medicinei de prevenţie şi predicţie personalizată şi în domeniul abordării integrate a fenomenului de îmbătrânire cerebrală precoce, ca o cheie a îmbătrânirii în general. Toţi cei care apelează la noi - putem fi găsiţi la numărul de telefon 0728/268362 - pot beneficia de consultaţii şi de tratamente complete…

- V-au solicitat serviciile şi pacienţi mai tineri?
- La noi vin şi pacienţi de 30 de ani, iar mulţi doar pentru a se evalua. Ca şi planuri de viitor, ne pregătim să lansăm servicii de evaluare şi cuantificare a stresului.

• Doar 10% din populaţia globului face ceea ce-i place, restul însă este mult mai predispusă la îmbătrânirea precoce. Şi totuşi, o parte dintre cei 90% se întâmplă să se redefinească, să se redescopere în jurul vârstei de 40-50 de ani, fapt ce reprezintă o şansă în plus pentru ei.