de Gabriela Niculescu
Sistemul sanitar deficitar din România şi lipsa educaţiei în domeniul farmaceutic au dus ca românii să se trateze adesea după propriile reguli. De la banala aspirină luată pentru orice la algocalminul care scade febra „în orice condiţii” şi până la antibioticele cu spectru larg folosite chiar la o durere de măsea, acest obicei ne distruge sănătatea, ne agravează bolile existente şi ne dezvoltă rezistenţa în faţa unor noi agenţi patogeni, lăsându-ne lipsiţi de ajutor chiar şi în faţa celor mai pricepuţi doctori. Nici suplimentele alimentare, mineralele şi vitaminele nu sunt inofensive. Pentru a afla unde duce automedicaţia am stat de vorbă cu Iulia Preda (foto), doctorand al Facultăţii de Farmacie în cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, în domeniul chimiei analitice şi biofarmaciei, şi realizatoarea emisiunilor „Weekend GTV” şi „Noi să fim sănătoşi” de la Giga TV.
Suplimentele alimentare nu pot fi luate fără acordul unui specialist
- Când şi cum trebuie luate suplimentele alimentare?
- Sunt la modă curele de tot felul. De slăbire, de tonifiere, de detoxificare, de vitaminizare sau de stimulare a imunităţii. Atunci când o astfel de cură este făcută corect, ea ajută organismul să îşi menţină sau să îşi recapete buna funcţionalitate. Însă, când aceste cure sunt făcute greşit sau într-un moment în care nu era nevoie de aşa ceva, ele pot dezechilibra metabolismul şi pot determina apariţia efectelor negative cât se poate de serioase. Aici mă refer strict la diferite suplimente la care apelăm adesea din proprie iniţiativă şi doar pentru că am văzut o reclamă sau ne-a spus o prietenă că este vorba despre un produs cu efecte binefăcătoare. Observăm că reclama suplimentelor alimentare este foarte agresivă în ultimul timp. Apare atât la televizor şi radio, cât şi în presa scrisă şi pe internet. De câte ori nu aţi deschis mail-ul şi aţi găsit o informaţie care vine peste dumneavoastră „grămadă” şi nepoftită, legată de faptul că slăbiţi 15 kilograme pe lună sau că vă detoxificaţi urgent? Suplimentele alimentare, cu sau fără reacţii adverse - după opinia mea de specialist, nu există nimic pe lume care poate fi luat nelimitat şi care să nu aibă reacţii de niciun fel - nu pot fi luate fără acordul unui specialist şi fără analize în prealabil. Asta ar fi condiţia „ca la carte”. Paracelsus, părintele toxicologiei, spunea că „Totul este otravă, contează doar doza”. Cred că prin acest dicton s-a spus totul.
„În exces, vitamina D provoacă fenomene toxice grave”
- Ce se întmplă atunci când abuzăm de suplimentele alimentare sau dacă organismul nu are nevoie de anumite minerale ori vitamine pe care ni le administrăm „după ureche”?
- În momentul în care ne administrăm minerale şi vitamine „după ureche” sau, mai bine zis, după cum auzim din diverse medii din jurul nostru, nu putem decât să ne creăm nişte dezechilibre în organism. Un exces de vitamine, la fel ca unul de minerale, poate fi tot atât sau chiar mai dăunător decât un deficit al acestora. Este bine să întrebăm un specialist, să ni se facă o anamneză înainte, adică un istoric al simptomelor şi problemelor medicale, să ne facem câteva analize de bază care să devină relevante pentru anumite deficienţe de minerale şi de vitamine. Să dăm un exemplu de exces şi de hipovitaminoză în clasa vitaminei D, despre care se face caz în ultimul timp: vitamina D nu este nici ea mai prietenoasă cu organismul când este luată în exces, şi „revolta” ei se manifestă prin intoxicaţie. Administrată în doze normale, corecte, vitamina D este obligatorie pentru sugari, deoarece aceasta fixează calciul în organism, necesar creşterii scheletului şi apariţiei dinţilor. De altfel, ea este indispensabilă organismului uman în toată perioada de creştere şi de dezvoltare, după cum foarte necesară este şi gravidelor şi mamelor care alăptează. Lipsa acestei vitamine provoacă rahitismul sugarului şi copilului mic, iar la adult, decalcifierea osoasă, întâlnită mai ales la femei, după naşteri repetate sau în etapa de dinainte şi de după menopauză, evident dacă alimentaţia este deficitară.
Luată însă la întâmplare şi în exces, vitamina D se acumulează în organism, provocând fenomene toxice grave, asemănătoare celor din intoxicaţia produsă de administrarea abuzivă de vitamina A. În plus, apar simptome de sete exagerată, urinări dese, depresie psihică, chiar şi insuficienţă renală sau modificări de structură osoasă. Tot aşa şi în cazul celorlalte vitamine şi minerale avem astfel de probleme, bineînţeles, în fiecare caz altele.
Antibioticele pot dezechilibra flora microbiană
- Ce se întâmplă atunci când antibioticele se iau fără prescripţia medicului, mai puţine zile decât ar trebui, la ore neregulate, antibiotice neadecvate infecţiei sau cele luate pentru o simplă durere de măsea?
- Antibioticele şi antimicrobienele luate doar aşa, că ştim noi mai bine, este o mare greşeală. În general, în România, automedicaţia este o problemă, aş spune, naţională.
Un antibiotic luat la întâmplare, eventual cu spectru larg, ca să fim siguri, nu face decât să ne dezechilibreze flora microbiană „prietenoasă”, care trebuie să existe şi să ne ajute mai ales în buna absorbţie a vitaminelor, în digestie şi în multe altele.
Dacă luăm antibiotice o perioadă mai mare sau mai mică faţă de ce ar trebui să facem corect iar este un mod care ne poate destabiliza în faţa agenţilor patogeni. Aceştia devin foarte rezistenţi, şi atunci avem nevoie de antibiotice din ce în ce mai puternice. În UE mor anual peste 25.000 de oameni chiar sub ochii medicilor, care nu mai pot lupta cu rezistenţa pe care germenii bacterieni au reuşit să o dezvolte din cauza consumului abuziv sau nepotrivit de antibiotice.
„Un exces de vitamine, la fel ca unul de minerale, poate fi tot atât sau chiar mai dăunător decât un deficit al acestora“
- Care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem cont atunci când ne tratăm fără o opinie avizată?
- Fără o opinie avizată ne asumăm riscul de a complica bolile deja existente sau de a duce în eroare cadrele specializate atunci când ne adresăm lor pentru o problemă de sănătate. Nu mai reuşim, astfel, să descoperim adevărata cauză a bolii sau chiar putem să ascundem anumite probleme de sănătate luând o medicaţie „după ureche”.
„În UE mor anual peste 25.000 de oameni chiar sub ochii medicilor, care nu mai pot lupta cu rezistenţa pe care germenii bacterieni au reuşit să o dezvolte din cauza consumului abuziv sau nepotrivit de antibiotice“