Oalele şi cănile de lut, smălţuite după tehnica tradiţională, cu plumb, afectează grav sănătatea meşterilor populari care le confecţionează. Din nefericire, nu doar olarii sunt afectaţi, ci şi toate persoanele care consumă alimente acide din aceste vase. Din acest motiv, sibienii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Creaţiei Populare „Cândrelul Junii” sunt de părere că aceste vase ar trebui interzise de la comercializare.
De asemenea, ei consideră că şi în cramele şi în restaurantele cu specific românesc în care mâncarea este servită în aceste vase ar trebui să se renunţe la acest obicei. Renunțarea la tradiție Cercetătorul sibian Horst Klusch, de profesie chimist, recomandă „fie ca arderea să se facă la temperaturi mult mai mari, fie să se renunţe la tradiţie şi să se folosească o nouă tehnică de smălţuire. Smălţuirea cu plumb face ca olarii să moară mai repede faţă de alte persoane, iar cei care consumă alimente acide, precum vinul, din aceste oale ar putea avea probleme de sănătate în timp”, a precizat Klusch.
Elena Şerban