Main menu

header

05-08-1de Gabriela Niculescu

- Realizatoarea tv Izabela Pănescu a găsit secretul tinereţii fără bătrâneţe

Proverbul românesc „Paza bună trece primejdia rea” se aplică perfect în cazul Izabelei Pănescu, realizatoarea emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe”, difuzată în fiecare duminică, de la 13:30, la Digi 24. Un polip pe colon i-ar fi putut transforma într-un mod dramatic viaţa dacă nu ar fi fost descoperit la timp. Din fericire, Izabela a fost promptă şi a reuşit să-şi schimbe stilul de viaţă, iar nouă ne-a oferit un exemplu extraordinar că... se poate!

„Medicul a descoperit un polip... în câţiva ani s-ar fi putut transforma în tumoare”
- Cum şi la ce vârstă ai descoperit că ai o problemă de sănătate?
- Aveam 23 de ani când mi-am luat inima în dinţi şi am mers la medic. Aveam tot timpul probleme cu digestia şi de câteva ori avusesem nişte dureri foarte mari. Când o prietenă mi-a spus că iubitul său are o rudă care la 20 de ani are cancer de colon în fază terminală m-am şi programat la medic, care mi-a recomandat o colonoscopie. Ştiu că toată lumea se sperie de această investigaţie, însă, dacă este făcută sub analgosedare, nu doar că nu simţi nimic, dar nici nu-ţi mai aminteşti nimic. Ai senzaţia că ai dormit şi te trezeşti după ce totul s-a terminat. Revenind la cazul meu, medicul a descoperit un polip, l-a extirpat şi l-a trimis la biopsie. Din fericire, am primit o veste bună, că l-am descoperit la timp. În câţiva ani s-ar fi putut transforma în tumoare.

- Care au fost cauzele problemei, ce stil de viaţă aveai?
- Cauzele pot fi multe, nimeni nu poate spune cu precizie care este cauza, dar, din punctul meu de vedere, alimentaţia pe care am avut-o în cei 23 de ani cu siguranţă a influenţat apariţia acestui polip. De ce? O dată pentru că nu am pe nimeni în familie care să fi avut această problemă, deci nu este ereditar, iar în al doilea rând, pentru că în colon ajung toate toxinele pe care le ingerăm, iar din alimentaţia mea n-au lipsit niciodată margarina, cartofii prăjiţi, sucurile carbogazoase. În plus, legumele şi fructele proaspete nu ocupau un loc prea bun în dieta mea zilnică.

„Am renunţat la toate produsele procesate”
- Cum ţi-ai schimbat regimul de viaţă din momentul descoperirii afecţiunii?
- Când am descoperit polipul pe colon începusem deja să îmi schimb stilul alimentar, pentru că lucram de ceva vreme la „Ce se întâmplă, doctore?”, deci avusesem contact cu medici şi cu cele mai noi informaţii medicale. Aşadar, schimbarea s-a produs treptat. Am renunţat la toate produsele procesate, nu mai mănânc mezeluri, sosuri cumpărate, pate, nu mai consum carne din comerţ, de băuturi nici nu poate fi vorba. Acum cumpăr doar apă plată şi îmi fac eu băuturile. Beau ceai, limonadă, fresh-uri de portocale, smoothie-uri, suc de ghimbir, socată şi cam atât. La 1 iunie am făcut un an de când am renunţat şi la zahăr, pe care l-am înlocuit în totalitate cu miere.

- Ai devenit în totalitate vegetariană-crudivoră sau acesta este un regim preponderent în viaţa ta?
- Am avut o perioadă în care eram hotărâtă să devin vegetariană şi chiar crudivoră, dar apoi am hotărât că voi avea un regim alimentar echilibrat, cu de toate, inclusiv carne, însă într-o proporţie mult mai mică. Mănânc carne doar dacă este de la părinţii mei, care locuiesc la curte. Am congelatorul plin şi o dată pe săptămână pregătesc un fel de mâncare bazat pe carne. În rest, aleg preparatele din legume şi la fiecare masă am legume proaspete, asta e regula cea mai importantă.

05-08-2„Debordez de energie, sunt mai activă”
- Ce efecte ai simţit în organism după schimbarea respectivă şi cum te simţi acum?
- În primul rând, digestia s-a îmbunătăţit, chiar este o schimbare majoră. În al doilea rând, debordez de energie, sunt mai activă şi s-a mai întâmplat ceva interesant: eu am virusul herpes simplex în organism, aşa că ori de câte ori eram mai stresată sau aveam imunitatea slăbită mă alegeam cu un herpes la buză de toată frumuseţea. Ţin minte că începusem să am o dată la două luni şi chiar fusesem la medic şi luam tratament medicamentos. Ei bine, de un an, de când am renunţat la zahăr, la carnea din comerţ şi la orice băuturi cumpărate nu am mai avut probleme.

- Cum arată meniul tău într-o zi şi ce preferinţe culinare ai?
- E clar că prefer mâncarea sănătoasă. Cât despre gusturi, am învăţat să mi le educ. Dacă înainte n-aş fi mâncat nici în ruptul capului un preparat care conţinea mărar, acum îmi place. Orice e sănătos e delicios, asta pot spune că e deviza mea acum. Cât despre meniul zilnic, legumele şi fructele proaspete ocupă cea mai mare parte.

„Am în plan să merg la yogilates, să învăţ să înot şi să particip la cursuri de dans”
- Mai există vreun aliment din lista „interzisă” căruia nu-i poţi rezista?
- Bineînţeles că se întâmplă să mi se facă poftă de ceva nesănătos, iar în cazul ăsta gust. Acesta e secretul, să guşti, nu să mănânci. De exemplu, mi s-a întâmplat să fiu la grătar cu prietenii şi să mi se facă poftă de mici. Am mâncat o jumătate de mic şi, gata, n-am mai simţit nevoia. De ce? Pentru că sunt conştientă ce ajunge în organismul meu o dată cu respectivele produse. Se întâmplă să mănânc liniştită salata mea de legume cu puţină brânză, iar toată lumea din jurul meu să mănânce carne la grătar şi mici, deci nu simt tot timpul nevoia să gust din preparatele nesănătoase.

05-08-3- Cât timp aloci sportului şi ce activităţi preferi?
- Aici m-aţi prins! Nu am o activitate fizică intensă, deşi mi-aş dori. Reuşesc doar să alerg şi să merg cu bicicleta în parc, să intru puţin în sala de fitness, dar nu am timp de mai multe sporturi, din păcate! În schimb, am în plan să merg la yogilates, să învăţ să înot şi să particip la cursuri de dans.

- În ce măsură crezi că influenţează gândirea pozitivă sănătatea?
- Este extrem de important să gândeşti pozitiv! În momentul în care eşti stresat sau pesimist, în organism se secretă nişte substanţe care nu fac bine. Mai mult decât atât, atunci când gândeşti pozitiv vezi viaţa altfel, vezi partea plină a paharului, iar asta nu poate decât să ajute organismul.

„Folosesc un amestec din mălai şi miere pentru exfoliere“

- Cum îţi îngrijeşti pielea, tenul, părul şi unghiile? Foloseşti măşti naturiste?
- Pentru faţă, gât şi decolteu folosesc ulei de argan. Eu am pielea uscată, iar uleiul de argan o hidratează foarte bine. Mai folosesc un amestec din mălai şi miere pentru exfoliere, iar din când în când îmi pun miere pe toată faţa şi o las să acţioneze o jumătate de oră. Rezultatul este absolut minunat! Pe unghii dau uneori tot cu ulei de argan, dar nu foarte des, pentru că am noroc să am unghii rezistente. În cazul părului nu fac nimic special, doar folosesc un şampon pe bază de propolis şi lăptişor de matcă.