de Dana Purgaru
Simptomele nu trebuie neapărat să fie puternice şi clare pentru a fi cu adevărat serioase. Deseori, oamenii tind să ignore unele stări sau neplăceri aparent inofensive şi iau măsuri abia când starea fizică se agravează. De multe ori, atunci e deja târziu pentru a găsi o soluţie salvatoare simplă. Site-ul www.msn.com a realizat recent o listă a celor mai des întâlnite nouă simptome care, deşi nu dau de gândit în prima fază, ar putea semnala probleme grave de sănătate. La acestea se adaugă durerile de cap, al căror înţeles ocult a fost tratat pe site-ul abcnews.go.com.
Disfuncţiile erectile deconspiră problemele cardiovasculare
Cea mai mare greşeală a bărbaţilor atunci când se confruntă cu astfel de disfuncţii este să le „trateze” cu Viagra sau să creadă că au la bază probleme emoţionale. Posibilă cauză: impotenţa este un semn distinctiv al bolilor cardiovasculare. De fapt, se pare că bărbaţii cu disfuncţii erectile prezintă de două ori mai multe riscuri de a fi afectaţi de boli cardiovasculare sau de a deceda în urma unui atac de cord. Asocierea cu tensiune, colesterol, diabet, greutate în exces, fumat, sedentarism face ca riscul să fie şi mai mare.
Somnolenţa inexplicabilă poate semnifica apneea
Multe persoane au zile proaste, perioade în care adorm târziu şi se trezesc devreme, după care luptă cu oboseala din timpul zilei. Totuşi, atunci când această oboseală devine o rutină şi atinge cote alarmante fără a putea găsi motivul, e timpul să vă puneţi un semn de întrebare. Posibilă cauză: acest simptom ar putea indica crize de apnee în timpul somnului. Când ţesuturile moi din spatele gâtului perturbă ritmul respiraţiei, corpul nu mai are suficient oxigen, se luptă să respire şi se trezeşte brusc. Uneori, timp de câteva secunde, alteori pentru câteva minute, crizele apneice afectează calitatea somnului.
Dacă sforăiţi foarte tare şi vă treziţi cu durere în gât sau de cap, e foarte probabil ca în timpul nopţii să fi experimentat astfel de crize fără să vă amintiţi.
Pilozitatea excesivă la femei, o cauză a sindromului ovarelor polichistice
Atunci când, în cazul femeilor, părul începe să crească în locuri neobişnuite, cum ar fi pe faţă, pe piept, pe burtă, în jurul mameloanelor sau în alte zone, e semn că organismul nu mai funcţionează la fel ca înainte. Posibilă cauză: sindromul ovarelor polichistice, un dezechilibru hormonal care implică niveluri diferite de estrogen, progesteron sau androgeni. Acest diagnostic duce în timp la chisturi ovariene mai mici sau mai mari sau chiar la infertilitate. Alte simptome asociate sindromului ovarelor polichistice sunt şi creşterea în greutate, subţierea părului, calviţie, menstre neregulate sau acnee.
Slăbirea inexplicabilă, indiciu pentru cancer
Dacă hainele nu vă mai vin, iar cântarul arată mai puţin cu 10 kilograme decât în ultima lună, aceasta indică o problemă serioasă de sănătate. Posibilă cauză: cancer sau disfuncţii ale glandei tiroide. În cazul primului diagnostic, pierderea în greutate mai poate fi însoţită şi de durere persistentă, balonare sau indigestie. Dacă de vină este hipertiroidismul, v-aţi putea confrunta cu oboseală şi insomnie.
Urinarea frecventă trădează diabetul sau infecţiile
De multe ori, simptomul urinării frecvente e pus pe seama vremii, a vârstei înaintate sau a consumului mai mare de lichide. Posibilă cauză: diabet; un nivel mărit de glucoză în sânge poate declanşa nevoia de a urina foarte des. În acest caz, vă mai puteţi confrunta şi cu sete extremă, slăbiciune, oboseală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi de la picioare. La femei, urinarea frecventă mai poate indica şi infecţii ale tractului urinar, iar la bărbaţi, probleme de prostată.
Ameţeala, leşinul şi lipsa de echilibru ascund boli neurologice
Dacă episoadele de ameţeală sunt foarte dese, problemele de echilibru sunt deja evidente şi s-a întâmplat de câteva ori să leşinaţi, tăiaţi de pe lista posibilelor cauze neîndemânarea sau oboseala. Posibilă cauză: o problemă neurologică. Toate aceste simptome pot fi cauzele unor boli motorii, autoimune sau chiar retinopatie diabetică. Dacă simţiţi şi o slăbiciune musculară, senzaţie de amorţeală sau furnicături, aveţi convulsii sau dureri, consultaţi un neurolog. Luaţi în calcul însă şi varianta că aceste simptome ar putea fi doar reacţii adverse la un medicament nou administrat.
Constipaţia cronică maschează tumorile colorectale
Deşi episoadele pasagere de constipaţie sunt un lucru normal, atunci când aceasta devine cronică şi nu cedează la o dietă corespunzătoare, bogată în fibre alimentare, poate indica o afecţiune mai gravă. Posibilă cauză: cancer colorectal sau chisturi/polipi pe colon. Sânge în scaun, pierdere în greutate, scaun subţire în formă de creion, dureri de stomac, balonare sau greaţă sunt celelalte posibile simptome pentru cancer colorectal.
Disconfortul la efort - afecţiuni coronariene
Orice fel de durere care apare în timp ce faceţi sport sau o altă activitate fizică indică faptul că ceva nu este în regulă. Dacă durerea din piept se întinde şi la nivelul gâtului sau în braţe, lucrurile sunt cu atât mai complicate. Posibilă cauză: boală coronariană. Mai rău este că acest tip de afecţiune „atacă” uneori fără alte simptome preliminare. Atunci când există, semnele sunt: nivel mare de colesterol, tensiune sau obezitate.
Tusea persistentă „vorbeşte“ despre tulburări pulmonare
Oricine tuşeşte atunci când răceşte, însă instalarea tusei aparent fără motiv sau permanentizarea ei după o răceală ar trebui să vă dea serios de gândit. Posibilă cauză: tulburări pulmonare obstructive cronice, BPOC. În acest caz, tusea ar putea fi semnul că deja are loc o leziune pulmonară permanentă. O altă posibilă cauză, dar mult mai puţin probabilă ar fi şi cancerul pulmonar. În bolile pulmonare obstructive cronice, printre simptome se poate afla şi dificultatea de a respira. Tusea cu sânge, pierderea în greutate sau accesele frecvente de pneumonie ar putea fi indicii ale cancerului pulmonar.
Durerile de cap pot fi determinate de anevrism
Durerea de cap e un simptom atât de comun pentru mulţi, încât este deseori ignorată sau tratată „după ureche”, pe motiv că „e doar o migrenă”. Ei bine, dacă aceasta nu este însoţită de greaţă, vomă, sensibilitate la lumină şi zgomote, oboseală, aură (cercuri colorate sau pete albe în câmpul vizual), lucrurile se complică. Posibilă cauză: anevrism. „Gâlmele” de sânge pe artere apar la 5% din populaţie, însă în majoritatea cazurilor cei afectaţi nu manifestă niciun simptom. Însă, în cazul în care zona se modifică, sângele acumulat invadează ţesutul din jur, ceea ce produce o durere de cap puternică şi „taie” aportul de oxigen în zonă. Acest lucru poate afecta creierul în doar câteva minute.