de Cătălina Tăgârţă
La apariţia primelor simptome ale răcelii multe persoane apelează la medic, altele la remediile naturiste, iar cele mai multe lasă totul să decurgă de la sine. Adică aşteaptă ca boala să se instaleze şi să treacă în mod natural, fără niciun fel de ajutor. Specialiştii de la Cardiff University, reprezentaţi de profesorul Ron Eccles, au dat publicităţii un plan de bătaie pentru a scăpa de răceală în numai 24 de ore. Iată cum arată planul, ce a fost publicat într-un articol pe site-ul www.dailymail.com.
Ora 7:00 - Duş fierbinte
La apariţia primelor simptome ale răcelii, persoana afectată se simte adesea groaznic, îşi doreşte doar să stea liniştită în pat şi să nu fie cicălită de nimeni. Ei bine, aflaţi că o baie fierbinte făcută la prima oră a dimineţii (7:00) e binevenită. Apa fierbinte va îndepărta senzaţia de frig, iar aburul va desfunda sinusurile.
Ora 8:00 - Mic dejun copios
Nici pofta de mâncare nu se numără printre priorităţile unei persoane bolnave, dar cu toate astea e necesar ca ea să facă un efort şi să apuce pe drumul spre bucătărie, ci nu spre dormitor. Aşadar, un mic dejun copios la ora 8:00 este esenţial. Expertul care a conceput acest plan recomandă sucul de portocale (pentru aportul necesar de vitamina C), precum şi o porţie de cereale sau fructe de pădure uscate, bogate în antioxidanţi.
Ora 10:00 - Remedii naturiste
Urmează, în loc de prima gustare a zilei, o baie cu aburi, mai ales pentru faţă, la ora 10:00. Şi asta pentru că răceala este însoţită de cele mai multe ori de nas înfundat sau, şi mai rău, de blocarea sinusurilor, ceea ce ar putea conduce la apariţia durerilor de cap. În aceste condiţii ajută foarte mult şi diverse remedii naturiste (de exemplu, limonada cu ghimbir). Dar Ron Eccles nu respinge din start nici varianta: „medicamente”, el recomandă paracetamolul, aspirina sau siropul de tuse.
Ora 12:00 - O plimbare în aer liber
Înainte de prânz se recomandă o plimbare scurtă, în frig. Chiar dacă nimeni nu vrea să înfrunte gerul atunci când se simte rău, această ieşire la aer curat poate îmbunătăţi starea psihică şi poate întări sistemul imunitar. În niciun caz nu va putea face mai mult rău, aşa că nu e loc de îngrijorare.
Ora 13:00 - Un prânz sănătos
În sfârşit, la ora 13:00 expertul recomandă să se ia prânzul. O masă sănătoasă ar consta în carne slabă de pui şi o salată. Proteinele ajută la întărirea sistemului imunitar, astfel că persoanele care renunţă la carne este posibil să se îmbolnăvească mai des şi pentru un timp mai îndelungat. E indicat să mâncaţi încet, să mestecaţi alimentele în tihnă.
Ora 15:00 - Ceaiuri şi lichide fierbinţi
După prânz e timpul pentru odihnă, iar în jurul orei 15:00, când ar trebui servită cea de-a doua gustare din zi, persoana răcită poate opta pentru ceaiuri din plante şi lichide fierbinţi, care ajută la fluidizarea mucozităţilor şi la eliminarea acestora. Mai mult, un pahar cu suc proaspăt de portocale nu va avea efect imediat, dar va creşte nivelul de vitamina C din organism, care este benefic pentru îmbunătăţirea imunităţii în timpul următoarelor zile.
Ora 18:00 - O cină „picantă”
La cină se recomandă o mâncare picantă. E important ca din preparatele consumate să nu lipsească ingredientele precum: ghimbir, usturoi sau ardei iute (recunoscute pentru proprietăţi antivirale şi antibacteriene, precum şi pentru capacitatea de a curăţa sinusurile). În plus, acestea ar putea fi singurele alimente cărora bolnavul le-ar putea simţi gustul.
Ora 20:00 - Încă o baie fierbinte
E bine ca ziua să se încheie în acelaşi fel cum a fost începută, respectiv cu o baie fierbinte, pentru a linişti muşchii încordaţi. Aburii ar putea fi lovitura fatală pentru răceală, aşa că nu trebuie să săriţi sub nicio formă peste această etapă.
Ora 22:00 - E vremea pentru odihnă
Şi, evident, ziua trebuie încheiată devreme, nu degeaba se spune că somnul până în miezul nopţii e cel mai bun... Expertul de la Universitatea Cardiff susţine că este important pentru organism să-şi reîncarce bateriile, iar un somn bun ajută la recăpătarea puterilor. Mai mult, pentru a avea o imunitate bună este bine să se respecte orele de somn în general.
• Seara trebuie evitate băuturile precum cafeaua sau alcoolul!