de Cătălina Tăgârţă
Postul Paştelui e o ocazie excelentă pentru creştini să se apropie de cele sfinte, dar şi pentru a regla puţin metabolismul şi a consuma mai multe fructe şi legume, mai ales că este primăvară. Însă, din dorinţa de a ţine post, multe persoane cad în extreme, fie consumă toată ziua numai covrigi, fie doar mâncare gătită, ceea ce nu e tocmai bine. Specialista în nutriţie Vera Drăghie (foto) ne-a spus că primul pas, înainte de a începe să ţină post, este ca persoanele în cauză să îşi facă un set de analize, pentru a vedea dacă starea de sănătate le permite acest lucru. Dacă rezultatele sunt bune şi primesc „dezlegare” de la medic, nu le rămâne decât să ţină cont de câteva sfaturi simple pentru a nu suferi apoi de carenţe nutriţionale. Iată ce sfătuieşte nutriţionista Vera Drăghie în acest sens.
„Nu vă îndepărtaţi de mirodenii şi de verdeţurile de sezon”
- Suntem în Postul Paştelui, iar unii dintre noi au „renunţat” deja la carne, ouă şi lactate. În acest caz, ce ar trebui să nu lipsească din meniul zilnic în perioada postului?
- Important nu e să mănânci „orice” de post, ci s-o faci într-un mod echilibrat, în deplină concordanţă cu cerinţele organismului. În perioada acestui post nu vă îndepărtaţi de mirodenii, verdeţuri de sezon, ulei de bună calitate - evident, folosit rezonabil: maximum trei-patru linguri pe zi - şi aici vorbim despre ulei de sâmburi de struguri, ulei de nuci, ulei de susan, ulei de măsline extravirgin.
- Cât de des/rar ar trebui să mâncăm într-o zi?
- În primul rând trebuie să ne stabilim un program de masă zilnic, care să includă trei mese principale şi două gustări. Oricum nu vom mânca mai mult. Dejunul trebuie să fie masa principală, iar cina, cât mai lejeră. Vizavi de cină, aş vrea să adaug că aceasta trebuie luată cu minimum patru ore înainte de culcare!
Soia poate suplini foarte bine lipsa cărnii
- Ce produse pot suplini cel mai bine lipsa cărnii/lactatelor/ouălor?
- Pentru cei care tolerează soia şi derivatele, opţiuni sănătoase ar fi: tofu, lapte şi iaurt din soia, granule din soia - dar nu cele prăjite, ci fierte -, putându-se folosi astfel fie în salate, fie sub formă de mâncărică. Ştiaţi că soia are la fel de multe proteine şi aceeaşi calitate precum carnea? Soia conţine fier, vitamina B, fibre, acid Omega 3 şi multe altele. Beneficiile cele mai importante ale consumului de soia sunt: scade colesterolul rău (LDL), este anticancerigenă, scade tensiunea arterială, reglează nivelul glicemiei (mai ales în cazul celor cu diabet zaharat), creşte sitemul imunitar şi are efecte bune asupra tiroidei şi în osteoporoză, aşa că ea nu trebuie ocolită sub nicio formă. Însă aş vrea să adaug şi câteva contraindicaţii ale consumului de soia, de care ar fi bine să se ţină cont. Aşadar, nu au voie să o consume: persoanele cu alergii alimentare, femeile însărcinate, copiii până în 3 ani şi bolnavii de hipotiroidie.
- Cât de des putem mânca soia?
- Se recomandă consumul de soia şi derivate de maximum trei-patru ori pe săptămână, dar în niciun caz sub formă de şniţele, chiftele, crenvurşti sau parizer. În plus, în această perioadă ar mai trebui să consumăm proteine din: quinoua, linte, năut şi ciuperci, pentru a nu simţi nevoia de carne.
„Gustările, reprezentate în primul rând de fructe”
- Adesea, în post resimţim mai des pofta de „ceva dulce”. Pentru ce să optăm în acest caz?
- Gustările nu trebuie să lipsească din meniul zilnic şi ar trebui să fie reprezentate în primul rând de fructe. În ceea ce priveşte strict dulciurile, aş face următorul avertisment pentru perioada postului: nu alegeţi halva, pufuleţi, gogoşi, covrigi, ci mai bine optaţi pentru două-trei pătrăţele de ciocolată amăruie/neagră, un smoothie de fructe, o salată de fructe, o lingură cu miere/gem, mere coapte cu scorţişoară. Important e să doriţi să faceţi alegerea corectă.
- Dar când vine vorba despre ronţăit? Aţi amintit pufuleţii, dar pentru ce altceva mai putem opta?
- Pentru seminţe şi fructe oleaginoase: migdale, fistic, alune de pădure, miez nucă, nuci macadamia, dar NU prăjite! Şi mare atenţie la cantităţi, întrucât acestea sunt adevărate „bombe” calorice!
Atenţie la combinaţiile alimentare!
- Mulţi susţin că în post mai rău se îngraşă. Ce să facă pentru a preveni acest lucru?
- Să fie foarte atenţi la combinaţiile alimentare pe care le facem în această perioadă. Nu vom mânca „pâine cu pâine”, adică: pâine cu orez, pâine cu cartofi, pâine cu paste, pâine cu fasole uscată şi aşa mai departe. De exemplu, legumele se pot asocia atât cu carbohidraţi, cât şi cu proteine; iar fructele trebuie consumate numai singure, adică neamestecate cu nimic altceva şi în niciun caz pe post de desert!
- Ce părere aveţi despre consumul excesiv de fructe, din dorinţa de a înlocui alte produse periculoase, precum fast-food-ul sau dulciurile?
- Încurajez consumul de fructe. În general, cele mai indicate sunt cele de sezon. Însă pentru detoxificare, cât şi pentru slăbire sau menţinere, ideal este ananasul.
„În post nu alegeţi halva, pufuleţi, gogoşi, covrigi, ci mai bine optaţi pentru două-trei pătrăţele de ciocolată amăruie/neagră, un smoothie de fructe, o salată de fructe, o lingură cu miere/gem, mere coapte cu scorţişoară“
- Ce sfaturi puteţi da referitor la lichide, spre exemplu?
- Consumul de apă este esenţial! Chiar dacă nu este foarte cald, trebuie să consumăm minimum doi litri de apă pe zi. Însă atenţie, nu se iau în considerare alte lichide: cafea, ceaiuri, sucuri! Indiferent că e post sau nu, apa nu trebuie să ne lipsească! Dacă fără hrană se poate trăi, fără apă NU!
- Ce altceva ar mai trebui să ştie cititorii noştri?
- Aş mai vrea să subliniez următorul lucru: ocoliţi tot ceea ce înseamnă „alb” şi folosiţi numai produse integrale, pornind de la cereale, pâine şi terminând cu dulciuri. Până la urmă, postul este o „curăţare” interioară profundă, care trebuie să rezoneze şi cu exteriorul.