de Cătălina Tăgârţă
- Testul Oncotype DX spune dacă e vital să se administreze tratamente puternice
E bine de ştiut că nu toate formele de cancer mamar diagnosticate cu ajutorul mamografiilor şi confirmate cu analize amănunţite uzuale necesită tratamente agresive. Există teste genetice (precum Oncotype DX) ce pot identifica precis cancerul cu adevărat periculos. Acestea nu se realizează încă în România, din cauza preţului ridicat (de exemplu, în Franţa costă circa 3.000 de euro), dar, dacă ar fi să calculăm preţul chimioterapiei, ce se face în unele cazuri inutil, acesta şi-ar merita toţi banii.
Cancerul de sân este de multe ori supradiagnosticat
Relevanţa mamografiilor este pusă sub semnul întrebării de specialiştii americani după ce un studiu de amploare a arătat că, în SUA, peste 1 milion din tratamentele pentru cancer mamar depistate prin mamografie sunt inutile. „Cancerul de sân este supradiagnosticat prin mamografii. Peste 1 milion de femei au fost tratate cu chimioterapie sau radioterapie pentru cancer mamar în stadiu incipient, deşi forma de cancer de care sufereau nu le-ar fi provocat niciodată probleme serioase de sănătate”, a semnalat medicul Gilbert Welch, coordonatorul studiului, pentru publicaţia „The New York Times”. Potrivit acestuia, nu există o metodă precisă de identificare a formelor agresive de cancer în stadiu incipient, iar mamografiile (investigaţii iradiante, care „văd” tumorile mai mari de trei milimetri) fac mai mult rău decât bine în această situaţie. În aceste condiţii, fiecare caz trebuie tratat individual.
Probele pot fi trimise laboratoarelor din străinătate
Din păcate, specialiştii avertizează că în România foarte multe paciente vin la doctor doar atunci când cancerul a ajuns deja în stadiul trei. În această situaţie, doar testele genetice pot detecta cu precizie cazurile agresive. Testul genetic Oncotype DX permite identificarea precisă a formelor agresive de cancer şi a cazurilor în care este necesară administrarea tratamentelor cel mai puternice (chimioterapie, radioterapie) sau înlăturarea ţesutului mamar afectat, susţine şi medicul oncolog Florin Băcanu, coordonator al Serviciului Oncologic sector 1, Spital „Sfânta Maria” din Bucureşti. „Este vorba despre un test care analizează 21 de gene, dintre care 16 au legătură directă cu cancerul de sân. Problema cu acest test este că nu se face în România, probele fiind trimise către laboratoare din străinătate şi costă aproximativ 3.000 de euro”, mai susţine specialistul. Însă preţul nu e atât de mare dacă sunt luate în calcul şi preţul chimioterapiei ineficiente uneori sau al suferinţei bolnavilor.
• În prezent există multe terapii chimio, ceea ce face alegerea medicului extrem de dificilă. În plus, se pun semne de întrebare cu privire la eficienţa acestora în cazul tumorilor mici, în ultima vreme stabilindu-se că circa 25%-30% dintre terapiile chimio administrate sunt inutile