Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Din pricina substanţelor chimice introduse în alimente, a poluării şi a stresului cotidian, din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii la nivel global. Alergia înseamnă un răspuns imun al organismului unei persoane sensibile faţă de o substanţă care este tolerată bine de o persoană obişnuită. Manifestările alergice apar când organismul este expus la un agent sensibilizant, numit alergen. În cele ce urmează vă oferim informaţii preţioase, pentru a şti cum să vă feriţi sau cum să trataţi o alergie.

Alergenii pot intra în corp pe mai multe căi
Agenţii sensibilizanţi pătrund în organism prin diferite căi. Prima ar fi cea respiratorie, iar manifestările apărute în urma unei astfel de contaminări sunt roşeaţa şi iritarea nasului şi a ochilor, mâncărimi, strănut, secreţie nazală abundentă, tuse, senzaţie de sufocare, respiraţie şuierătoare. Simptomele apar în boli precum rinita alergică, conjunctivita alergică, bronşita astmatiformă sau astmul bronşic.
Cea de-a doua cale de pătrundere a alergenilor în corp este cea digestivă. În acest caz apar mâncărimi, umflarea şi amorţirea limbii, crampe abdominale, diaree, iar după absorbţia intestinală a alergenului pot apărea pete roşii pe corp.
O altă modalitate de contaminare este prin contactul cu pielea. Alergenii provoacă roşeaţă, senzaţie de mâncărime, vezicule cu lichid - simptome încadrate la diagnosticul de eczemă, urticarie sau dermatită de contact.
Şi deloc de neglijat este administrarea parenterală, când substanţa alergizantă intră direct în circulaţie. Este cazul înţepăturilor sau muşcăturilor de insecte sau al injectării unor medicamente. Această ultimă situaţie poate fi foarte periculoasă, deoarece alergenul se răspândeşte rapid în întregul corp. De aceea trebuie făcută testarea sensibilităţii înainte de orice administrare injectabilă a unei substanţe cu potenţial alergizant.

Prevenirea se poate face prin testare
La persoanele sensibile este bine să se facă o testare înainte de fiecare contact cu un alergen potenţial. De exemplu, se aplică o cantitate mică de substanţă pe o porţiune de piele şi se lasă 20-30 de minute. Dacă în acest timp nu apare nicio modificare (mâncărime, roşeaţă, disconfort local etc.), atunci substanţa poate fi utilizată.
În cazul alergiilor există o listă lungă cu alimente şi substanţe ce trebuie evitate, cum ar fi:
- consumul alimentelor care conţin aditivi, conservanţi, coloranţi, îndulcitori artificiali - toate acestea fiind substanţe cu potenţial sensibilizant pentru corp;
- fumatul, consumul de alcool şi cafea şi expunerea la noxe profesionale;
- evitarea consumului de conserve (în special de carne) şi alimente excesiv de condimentate şi sărate (murături, oţet, ardei iute, piper etc.);
- evitarea alimentelor care favorizează formarea mucusului în corp (lactate, ouă, zahăr, grăsimi, făină albă).

Soluţiile din natură restabilesc echilibrul imunitar
Puterea curativă a plantelor se face remarcată şi în cazul alergiilor, mai ales prin restabilirea echilibrului imunitar. Iată ce vă poate fi de folos în diferitele tipuri de alergii.
Algele marine naturale (spirulină, chlorella) ajută la eliminarea metalelor grele din corp (metale cu potenţial alergizant).
Extractul de sâmburi de struguri negri are proprietăţi antihistaminice.
Echinacea este cunoscută mai mult ca un imunostimulator, dar are şi un efect de reechilibrare a balanţei imunitare perturbate.
Seminţele de in sunt laxative şi depurative.
Scoarţa de lemn dulce acţionează similar unui cortizon natural, cu proprietăţi antiinflamatoare.
Sunt foarte bune, de asemenea, plantele cu proprietăţi depurative, din flora românească sau de import. Plantele precum coada-şoricelului, salvie, urzică, splinuţă, păpădie, brusture, soc realizează o curăţare foarte bună a sângelui şi pot îndepărta sensibilitatea exagerată la anumite substanţe. Dintre plantele exotice, în special frunzele sau seminţele de neem (Azadirachta indica) sunt foarte bune atât în alergiile respiratorii, cât şi în cele cutanate.
Pentru fiecare tip de alergie există şi remedii specifice. De exemplu, în caz de astm bronşic se vor adăuga întotdeauna plante cu efect antispastic şi este bine să realizaţi şi gimnastică respiratorie.
În cazul alergiilor cutanate se pot folosi pentru aplicaţii locale unguente cu gălbenele, muşeţel şi mentă şi uleiuri volatile de lămâie, lavandă sau roiniţă. De asemenea se recomandă aplicarea compreselor cu bitter românesc (tinctură complexă din 39 de plante) zilnic, timp de două ore.

• Din punct de vedere psihologic, pacienţii cu alergii trebuie să urmărească să-şi gestioneze cât mai bine stările de stres şi anxietate. Pentru dobândirea autocontrolului şi relaxare le pot fi de mare ajutor exerciţiile de gimnastică psihosomatică şi de gimnastică respiratorie, realizate sub o îndrumare competentă

Ţineţi cure salvatoare

Sensibilizarea anormală a corpului la contactul cu unele substanţe poate apărea din cauza intoxicării organismului sau a unei proaste funcţionări a ficatului, care nu mai poate îndepărta produşii toxici de metabolism. De aceea este bine să facem şi unele analize care să ne arate funcţia ficatului (transaminaze, colesterol, electroforeză etc.).
Orice tratament naturist contra alergiilor trebuie să înceapă cu un regim de dezintoxicare şi de eliminare a toxinelor. Noi vă oferim câteva dintre variantele de cure.
Cura cu suc de citrice (grepfrut, lămâi) realizează o purificare foarte bună a limfei, a ficatului şi a căilor biliare. Se consumă zilnic 1-1,5 litri de suc proaspăt, preparat la storcător. Sucul poate fi diluat cu apă şi îndulcit cu puţină miere. Se bea cu înghiţituri mici, între mese. Cura poate dura până la două săptămâni şi se recomandă în paralel o dietă naturistă, cu evitarea grăsimilor, prăjelilor, zahărului, a conservelor şi aditivilor alimentari.
Regimul Oshawa: se consumă timp de zece zile doar cereale integrale (grâu, orez, mei, hrişcă), fierte sau prăjite (fără ulei). Este un regim care amplifică polaritatea Yang în corp şi poate ameliora sau vindeca multe boli degenerative.
Cura cu sucuri şi crudităţi: se consumă doar vegetale nepreparate termic, sub formă de sucuri şi salate. Este cel mai bine de urmat în sezonul cald, când găsim verdeţuri din abundenţă. Cele mai recomandate legume şi fructe sunt: merele, cătina şi celelalte fructe de pădure, strugurii, leurda, pătrunjelul, ţelina, urzicile proaspete.
Postul negru, doar cu apă: este un post mai sever, se poate ţine fără pericole timp de o zi. Pentru perioade mai mari este necesar avizul unui medic naturist.

Factorii nocivi

Substanţele ce sensibilizează corpul pot fi de mai multe tipuri. Alimente, de exemplu căpşuni, alune, nuci, peşte, moluşte, ouă, lapte, aditivi alimentari etc.; substanţe chimice - detergenţi, solvenţi chimici, poluanţi din mediu etc.; substanţe din plante - polenuri, latexul unor plante, unele răşini, uleiuri volatile; înţepăturile de insecte - păianjeni, ţânţari, viespi, albine, purici; perii din blana unor animale, anumite medicamente, metale sau unii agenţi infecţioşi.