de Dana Purgaru
şi Cătălina Tăgârţă
Spirometrii gratuite în România
Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca şi Novartis, desfăşoară până la sfârşitul anului spirometrii gratuite, în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat”. Testele vor fi realizate în 150 de spitale şi policlinici din 40 de judeţe. Lista completă a unităţilor medicale înscrise în program şi datele de contact sunt disponibile la www.invingeastmul.ro, însă spirometriile se vor efectua pe baza unei programări telefonice. Obiectivul la nivel internaţional este reducerea spitalizărilor din cauza astmului cu 50% până în 2015.
Se testează un nou tratament pentru cancer la sân
O specialistă japoneză în oncologie a anunţat că a început primul test clinic din lume cu ioni grei, pentru un tratament care foloseşte radioterapia împotriva cancerului mamar şi nu apelează la chirurgie. Această radioterapie cu ioni grei s-a dovedit eficientă în combaterea tumorilor pulmonare şi de prostată care nu s-au extins în organism. Noul tratament durează o oră, timp de doar patru zile.
Coenzima Q10 reface ţesutul cardiac după infarct
Oamenii de ştiinţă din Danemarca au anunţat numele unui supliment alimentar necostisitor care ajută la reducerea numărului de decese între pacienţii care au suferit un atac de cord. Suplimentul, cunoscut sub numele de „Coenzima Q10” sau „CoQ10”, joacă un rol important în transformarea alimentelor în glucoza de care celulele corpului au nevoie pentru a funcţiona. Mai multe studii au arătat că persoanele care au suferit un atac de cord prezintă un nivel mai scăzut al Coenzimei Q10 în ţesutul cardiac.
S-a inventat dispozitivul ce evaluează sănătatea în 10 secunde
O companie americană a dezvoltat un aparat ce poate evalua starea de sănătate în numai 10 secunde. Acesta e capabil să ia tensiunea arterială şi temperatura, să măsoare nivelul de oxigen din sânge, dar şi impulsurile electrice ale inimii şi, în plus, să verifice starea emoţională. Aşezat pe frunte, scannerul trimite prin Bluetooth rezultatele către un smartphone.
Ţigările electronice pot fi periculoase
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că ţigările electronice, ce sunt folosite în prezent fără restricţie de vârstă, pot fi periculoase. În urma unei analize a cartuşelor ce conţin nicotină lichidă şi o componentă de încălzire, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, SUA, a descoperit particule de argint, fier, aluminiu, silicat, crom şi nichel, multe dintre acestea fiind cunoscute că ar cauza afecţiuni respiratorii.