de Dana Purgaru
Fervex a fost retras din farmacii
Medicamentul Fervex a fost retras din farmacii după ce producătorul francez a descoperit un lot cu încărcătură microbiană, respectiv Fervex cu aromă de zmeură. Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, a precizat pentru Mediafax că medicamentul Fervex cu aromă de zmeură nu se comercializează în România, dar, în urma deciziei Agenţiei Europene a Medicamentului, a fost retras de la vânzare în toate variantele comercializate.
Ambalajele din plastic şi dozele metalice sunt nocive
Un studiu recent aduce noi dovezi ce atestă efectele nocive pentru sănătate ale unei substanţe chimice folosite pe scară largă în ambalajele de plastic şi în dozele metalice în care sunt comercializate numeroase băuturi. Cercetarea a arătat că bisfenolul A (BPA) poate afecta modul în care funcţionează genele din creierul şobolanilor de laborator. Cu toate acestea, unii oameni de ştiinţă afirmă că această descoperire nu este relevantă în cazul oamenilor, deoarece dozele ingerate în mod obişnuit sunt prea mici.
Gripa din timpul sarcinii poate afecta copiii
Oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între copiii care ajung să sufere de tulburarea bipolară şi mamele care au avut gripă în timpul sarcinii. Cercetările au indicat că aceşti copii prezintă un risc de patru ori mai mare de a le fi afectată dezvoltarea creierului. Un studiu anterior a scos şi el la iveală că răcelile puternice şi temperatura crescută a gravidei se pot afla în strânsă legătură cu apariţia autismului la bebeluşi.
Cafeaua în exces măreşte stratul de grăsime viscerală
După un studiu la nivel mondial efectuat de experţi de la Universitatea Western Australia s-a constatat că un consum de cinci cafele pe zi expune la probleme de sănătate. Astfel, această cantitate de cafea duce la dublarea cantităţii de grăsime din jurul organelor, aşa-numita grăsime viscerală, cea mai periculoasă pentru sănătate. De vină este un compus găsit în cafea, numit acid clorogenic.
Donatorii de sânge sunt mai feriţi de cancer şi infarct
Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii pe această temă. Conform oamenilor de ştiinţă, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. Donatorii pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru de sânge donat.