de Ana Trifan
Trăiesc până la 90 de ani şi deseori depăşesc pragul de 100 de ani. Modul lor de viaţă este unul sănătos, dar, de cele mai multe ori, motivul longevităţii stă în tradiţiile alimentare ale ţării în care trăiesc. De fapt, nu este vorba despre persoane care duc o viaţă deosebit de atentă şi au grijă în mod exagerat la ce mănâncă, ci vorbim despre un fenomen la nivel de ţară pe care a ajuns să se bazeze modul în care trăieşte fiecare persoană în parte. Dar de ce sunt anumite ţări căminul celor mai fericiţi şi sănătoşi oameni de pe planetă? Ce mănâncă aceştia? Ce obiceiuri zilnice sunt diferite faţă de alte societăţi? Vă răspundem la toate aceste întrebări şi veţi putea observa că sunt foarte multe asemănări între aceste naţiuni.
Islanda
Datorită populaţiei reduse, Islanda este una dintre cele mai puţin poluate ţări de pe mapamond. Dar aerul curat nu este singurul motiv pentru care oamenii din Islanda sunt sănătoşi. Islandezii merg foarte des la sala de sport. Din cauza vremii friguroase, islandezii fac sport, pentru a trece peste depresia din timpul iernii. Ţara se bucură de cea mai mare medie de viaţă din Europa (72 de ani pentru bărbaţi şi 74 de ani pentru femei). De asemenea, rata de mortaliate a nou-născuţilor este de doar 2 la 1.000 de bebeluşi.
Suedia
Politica Guvernului promovează un mod de viaţă sănătos. Oamenilor le place să îşi petreacă timpul afară, având în jurul lor un peisaj format din munţi, dealuri şi lacuri glaciare. Dieta lor este formată în majoritate din peşte, ceea ce îi face să beneficieze de efectele acizilor graşi nesaturaţi. Modul lor de a găti se reflectă, de asemenea, în sănătatea populaţiei. În loc să folosească ulei în abundenţă, suedezii preferă să fiarbă, să fermenteze, să afume sau să usuce mâncarea.
Okinawa
Okinawa este o zonă arondată Japoniei. Totuşi trebuie menţionată, pentru că se ştie că aici trăiesc cei mai sănătoşi oameni. E locul unde se pot întâlni cei mai mulţi centenari din lume, aproximativ 50 din 100.000 de persoane. Zona este căminul a mai multor oameni care ajung la vârsta de 110 ani. Okinawanezii cred că viaţa lor, nu numai lungă, dar şi sănătoasă, se datorează consumului de fructe şi de legume locale, dar şi de tofu (brânză din soia) şi de alge. Localnicii spun despre ei că duc o viaţă activă şi lipsită de stres.
Noua Zeelandă
Asemănătoare cu Islanda, Noua Zeelandă are o populaţie redusă şi puţină poluare, ceea ce o face un cămin perfect. Oamenii din Noua Zeelandă iubesc activităţile în aer liber, cum ar fi drumeţiile cu cortul şi pescuitul. Oriunde ar locui un neozeelandez nu va fi mai departe de 90 de minute de ocean.
De asemenea, este o abundenţă de hrană sănătoasă. Populaţia mănâncă fructe de mare proaspete, fructe şi legume bio. Practic, în această ţară, toată lumea are o mică grădină unde îşi cultivă propriile produse.
Sardinia
Sardinia este o regiune autonomă din Italia, ce găzduieşte o populaţie mare de centenari. Pe lângă alimentaţia şi modul de viaţă din zonă, la motivele care asigură longevitatea s-ar putea adăuga şi acela că în această zonă comunitatea este unită, iar relaţiile în familie, foarte strânse. Astfel, bătrânii locuiesc de multe ori împreună cu copiii, nepoţii şi strănepoţii lor. Cât despre ocupaţiile care îi ţin tineri pe cei din zonă, trebuie spus că bărbaţii sunt, în general, ciobani - ceea ce îi face să meargă pe jos şi câte 10 km pe zi, iar femeile muncesc în casă şi în agricultură. Hrana populaţiei din această zonă se compune mai ales din pâine integrală, păstăi, roşii, usturoi, fructe, ulei de măsline şi brânză de oaie ori de capră. De asemenea, consumul de peşte şi de fructe de mare este ridicat.
Finlanda
Finlanda a fost declarată, în urmă cu 30 de ani, ţara cu cea mai mare mortalitate cauzată de bolile de inimă. Din acest motiv, populaţia a fost încurajată să ducă o viaţă cât mai sănătoasă. Fumatul a fost redus semnificativ, iar consumul de fructe şi de legume s-a dublat. Asta demonstrează că, dacă faci un efort pentru a te schimba, vei reuşi.
Japonia
Media de viaţă în Japonia este de 74,5 ani. Motivul principal ce a dus la această cifră atât de ridicată se pare că stă chiar în dieta niponilor. Fiecare masă în Japonia arată ca o piesă de artă. Mâncarea este aspectuoasă, delicioasă şi simplă. Japonezii sunt cei mai mari cosumatori de peşte din lume, de soia integrală, de ceai verde şi de alge. În timpul mesei, când se simt sătui în proporţie de 80%, se opresc din mâncat timp de 10 minute, apoi decid dacă vor continua masa. De obicei sunt sătui şi renunţă la a mai mânca.
• Chiar dacă mulţi factori duc la viaţă lungă şi sănătoasă, oamenii din aceste ţări au câteva lucruri în comun: lipsa poluării, mişcarea şi stilul de viaţă controlat. De asemenea, nu mănâncă des carne roşie, luându-şi proteinele necesare din produse precum tofu şi peşte, şi consumă fructe şi legume locale.